In beeld

De littekens van Beiroet

Door de explosie in Beiroet verloren zeker 180 mensen hun leven. Maar hoe zit het met de naar schatting zesduizend gewonden? Veel van hen waren gewoon thuis, op straat of aan het werk toen op 4 augustus een wervelwind vol glasscherven en puin door de Libanese hoofdstad trok. Ruim drie weken na de explosie lopen zij nog altijd rond met hechtingen, botbreuken en verblinde ogen. Fotograaf Hassan Ammar van persbureau AP legde de littekens van een gebroken stad en haar inwoners vast. „Toen mijn bloed koud werd, liet ik een videobericht opnemen voor mijn kinderen. Ik zei: zorg dat de daders voor de rechter komen."
Hussein Haidar (27) raakte zwaargewond in zijn kantoor in Beiroet. Zwarte draadjes steken uit de hechtingen die zijn hele gezicht bedekken.
Foto Hassan Ammar / AP
De 27-jarige computertechnicus Hassan Nabha was op kantoor toen een wervelwind vol glasscherven zijn gezicht openscheurde. Drie weken na de ramp kan hij zijn linkeroog nog altijd niet openen.
Foto Hassan Ammar / AP
De 4-jarige Yara Saeid is één van de vele kinderen die gewond raakten door de explosie in Beiroet. Ze was thuis bij haar ouders toen glasscherven haar linkerwang openscheurden.
Foto Hassan Ammar / AP
Clara Chammas en haar verloofde waren net in een nieuw appartement in Beiroet getrokken. Ze keek door het raam in de richting van de haven toen ineens alles zwart werd. In het ziekenhuis werd duidelijk dat Chammas’ nek gebroken is en dat ze lijdt aan geheugenverlies. Chammas is psycholoog en gezondheidscoach en was van plan om op 10 september te trouwen. Nu twijfelt ze net als veel andere Libanezen of het niet tijd is om te emigreren. „Het is eng om hier kinderen te krijgen.”
Foto Hassan Ammar / AP
Op het moment van de explosie had Angelique Sabounjian net haar koffie afgerekend in de wijk Gemmayze, op nog geen tien minuten lopen van het havengebied. Rondvliegende stukken glas sneden haar gezicht open. „Ik begrijp nog steeds niet hoe ik kon blijven lopen terwijl het bloed mijn mond in stroomde." In het ziekenhuis werden haar wonden gehecht, maar het 34-jarige model zal de littekens nog lang met zich meedragen.
Foto Hassan Ammar / AP
Shady Rizk was aan het werk in een glazen gebouw tegenover de haven toen hij een brand zag oplaaien. De 32-jarige netwerktechnicus trok zijn telefoon tevoorschijn en begon te filmen. Toen kwam de knal. „Er was leegte. Ik hoorde niets en zag niets. Na twintig minuten ben ik door iemand naar het ziekenhuis gebracht.” Daar kreeg Rizk 350 hechtingen.
Foto Hassan Ammar / AP
Rainier Jreissati keek de dood in de ogen. De 63-jarige zakenman raakte zwaargewond aan zijn hoofd, nek en armen en verloor zo veel bloed dat hij langzaam zijn krachten verloor. „Toen mijn bloed koud werd, liet ik een videobericht opnemen voor mijn kinderen. Ik zei: zorg dat de daders voor de rechter komen."
Foto Hassan Ammar / AP
Tony Helou raakte gewond aan zijn linkeroog. Net als bijna een derde van de Libanezen zit de 63-jarige Helou zonder werk. Vanwege de economische crisis hebben veel slachtoffers van de explosie nauwelijks middelen om hun leven weer op te pakken.
Foto Hassan Ammar / AP