Black Panther-acteur Chadwick Boseman (43) overleden

1977-2020 Boseman speelde in 2018 de hoofdrol in de superheldenfilm Black Panther, de eerste Hollywood-blockbuster over een zwarte superheld.
Chadwick Boseman bij de première van de film Black Panther in Londen in februari 2018.
Chadwick Boseman bij de première van de film Black Panther in Londen in februari 2018. Foto Tolga Akmen/AFP

De Amerikaanse acteur Chadwick Boseman, bekend van zijn hoofdrol in de superheldenfilm Black Panther, is vrijdag op 43-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, melden internationale persbureaus. Boseman werd vier jaar geleden gediagnosticeerd met darmkanker en is in zijn huis in Los Angeles overleden.

Boseman vergaarde wereldwijd bekendheid als King T’Challa in Black Panther, een film van Marvel Studios uit 2018. De film vergaarde twee jaar voor hij uitkwam al veel bekendheid omdat het de eerste Hollywood-blockbuster zou worden met een zwarte superheld in de hoofdrol. Daarmee doorbrak Black Panther een traditie van films over witte superhelden. De cast bestond voornamelijk uit Afro-Amerikanen. Nooit eerder werkten zo veel zwarte mensen, voor en achter het scherm, aan een productie van Marvel Studios mee.

Lees ook wat zes Afro-Europeanen van Black Panther vonden: ‘Black Panther laat zien dat ik trots kan zijn op mijn erfgoed’

De film haalde in het eerste weekend in de bioscoop in de Verenigde Staten ruim 192 miljoen dollar (161 miljoen euro) binnen aan kaartverkoop. Slechts vier films verdienden in het eerste weekend meer: twee Star Wars-films, The Avengers (ook van Marvel Studios) en Jurassic World. Black Panther won verschillende filmprijzen, waaronder drie Oscars (beste muziek, beste kostuums, beste productieontwerp).

Reacties

Boseman speelde voor Black Panther in meerdere films, veelal over de Afro-Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Zo speelde hij James Brown in Get on Up uit 2014, een biografische film over het leven van de zanger. Ook speelde hij Jackie Robinson, de eerste zwarte Amerikaanse honkbalspeler in de hoogste competitie van de sport, in de film 42 uit 2013.

Verschillende bekende Amerikanen hebben hun verdriet over Bosemans overlijden geuit op sociale media. „Chadwick Boseman bracht geschiedenis tot leven op het zilveren scherm”, schreef Martin Luther King III, mensenrechtenactivist en de oudste zoon van Martin Luther King. „Hij zal worden gemist.” Jordan Peele, een Afro-Amerikaanse regisseur en acteur, noemde Bosemans overlijden een „verpletterende klap”. Bosemans collega Chris Evans noemt hem „speciaal” en „echt origineel”. Evans speelt de rol van Captain America in de Marvel-filmreeks. „Hij was een zeer betrokken en nieuwsgierige kunstenaar en had nog zoveel geweldig werk te maken. Ik ben eindeloos dankbaar voor onze vriendschap.”