Zes doden in Louisiana door orkaan Laura

Orkaan Laura Meteorologen waarschuwden voor een ‘catastrofale’ orkaan. Volgens autoriteiten valt de schade echter mee.
Huizen in Louisiana zijn zwaar beschadigd door de storm.
Huizen in Louisiana zijn zwaar beschadigd door de storm. Foto Bill Feig / AP

De orkaan Laura, die donderdagochtend aan land kwam bij de Amerikaanse staten Texas en Louisiana, heeft aan zeker zes mensen het leven gekost. Honderdduizenden huishoudens in de twee staten zitten zonder stroom. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden en bij een chemische fabriek zou brand zijn uitgebroken. Verder zouden veel huizen schade hebben opgelopen door de hevige rukwinden. Volgens gouverneur John Bel Edwards van Louisiana gaat het om de zwaarste storm ooit in zijn staat.

Lees ook: Texas en Lousiana zetten zich schrap voor ‘catastrofale storm’ Laura

„We hebben een enorme hoeveelheid schade opgelopen”, zei Edwards op een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat de orkaan niet „de absolute catastrofale storm was die we hadden verwacht.” De meeste dodelijke slachtoffers vielen door omgewaaide bomen. Volgens Edwards is het aannemelijk dat de komende dagen nog meer slachtoffers worden gevonden door hulpdiensten.

Meteorologen waarschuwden op woensdag voor een mogelijk „catastrofale storm”. De orkaan was boven de Golf van Mexico uitgegroeid tot een orkaan van de vierde categorie op een schaal van vijf en een half miljoen mensen in Texas en Louisiana werden opgeroepen hun huizen te verlaten.

Toen de orkaan aan land kwam was hij bijna in de zwaarste categorie, maar boven land nam de storm in kracht af. Inmiddels is Laura afgeschaald naar een tropische storm. Autoriteiten waarschuwen inwoners van de staten dat het nog niet veilig is buiten.

Twitter avatar LouisianaGov John Bel Edwards Now is not the time to let your guard down. #Laura has left hazards like flooded roads, downed power lines and displaced wildlife in our communities that no one should take lightly. Everyone needs to remain vigilant and be safe. #lagov #HurricaneLaura