Ruim tweehonderd arrestaties bij protesten Wit-Rusland

Protesten Wit-Rusland Er wordt al bijna drie weken gedemonstreerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen, waar volgens betogers mee gefraudeerd is.
Een oudere betoger staat oog in oog met de oproerpolitie.
Een oudere betoger staat oog in oog met de oproerpolitie. Foto Sergei Grits / AP

Bij demonstraties in de Wit-Russische hoofdstad Minsk zijn ruim tweehonderd betogers gearresteerd door veiligheidstroepen. Dat schrijft de Britse krant The Independent. De afgelopen dagen neemt het aantal arrestaties van demonstranten weer toe nadat ordetroepen zich enkele dagen meer terughoudend hadden opgesteld.

Net zoals de afgelopen dagen verzamelden honderden demonstranten zich op het Onafhankelijkheidsplein om het vertrek van president Aleksandr Loekasjenko te eisen, die ze beschuldigen van fraude tijdens de presidentsverkiezingen. Na enkele waarschuwingen van de oproerpolitie werden aan het begin van de avond met name de aanwezige mannen in groten getale meegenomen en door gemaskerde agenten in politiebusjes geduwd.

Lees hier het verhaal van NRC-correspondent Emilie van Outeren, die tijdens de protesten gewond raakte

Ook werden er volgens persbureau Reuters zo’n twintig journalisten meegenomen naar het politiebureau, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken om de accreditaties van de pers te controleren. Een aanwezige BBC-correspondent, die twee uur werd vastgehouden, schrijft op Twitter dat het gaat om „een duidelijke poging om verslaggeving van de gebeurtenissen te verstoren”.

Twitter avatar BBCSteveR Steve Rosenberg Tonight we were detained by police in the centre of Minsk, held at a police station for two hours for “document checks”. Same thing happened to many other journalists. A clear attempt to interfere with coverage of events in #Belarus

‘Eenheden uit Rusland staan klaar’

Eerder op donderdag zei de Russische president Vladimir Poetin dat er eenheden klaarstaan die kunnen worden ingezet in Wit-Rusland. Zelf heeft president Loekasjenko aangekondigd harder op te treden tegen de demonstranten. Ook heeft hij gedreigd met de inzet van het leger. Op woensdag werden er ook al tientallen demonstranten gearresteerd op het Onafhankelijkheidsplein, waar een demonstratieverbod geldt.

Sinds de presidentsverkiezingen van 9 augustus is het onrustig in het land. President Aleksandr Loekasjenko, al 26 jaar aan de macht in Wit-Rusland, kreeg volgens de officiële uitslag 80 procent van de stemmen, terwijl hij in onafhankelijke peilingen een achterstand had op tegenkandidaat Svetlana Tichanovskaja. Zij is na de verkiezingen naar Litouwen gevlucht waar ze ‘een coördinatieraad’ heeft opgericht die een vreedzame overdracht van de macht moet ondersteunen. Twee oppositieleden van die raad zijn inmiddels opgepakt.