PVV-Kamerlid Gabriëlle Popken verlaat Tweede Kamer

PVV De zieke Popken wordt opgevolgd door Sietse Fritsma, die tussen 2006 en 2019 ook al in de Tweede Kamer zat voor de PVV.
Gabriëlle Popken in de Tweede Kamer.
Gabriëlle Popken in de Tweede Kamer. Foto Remko de Waal/ANP

Tweede Kamerlid Gabriëlle Popken (PVV) verlaat per direct de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP. Ze was wegens ziekte al enkele maanden niet meer in de Kamer geweest. Ze wordt tot de verkiezingen van maart volgend jaar opgevolgd door Sietse Fritsma, die tussen 2006 en 2019 ook al Kamerlid was voor de PVV.

De bedrijfsjurst Popken heeft ruim drie jaar in de Tweede Kamer gezeten, waar ze woordvoerder defensie was. In het verleden zat de politica voor de PVV in de Eerste Kamer en was ze persoonlijk medewerker van PVV-voorman Geert Wilders. Ze is getrouwd met theoloog Marcel de Graaff, die voor dezelfde partij in het Europees Parlement zit.

Popken was een Kamerlid van weinig woorden. Uit een analyse van NRC bleek vorig jaar dat de PVV’er in 2019 slechts drie woorden uitte in de Tweede Kamer: „steun voor beide”. Hiermee steunde ze het verzoek van een ander Kamerlid om een Kamerbrief en stemde ze in met een debat met de minister van Defensie. Wel stemde ze mee en stelde ze schriftelijke Kamervragen.

Lees ook dit stuk uit 2017: Dit is het politieke A-team van Wilders