Nederlander (39) gedood door ijsbeer op Spitsbergen

Spitsbergen Een Amsterdammer lag in zijn tent te slapen op het eiland Spitsbergen, toen hij door een ijsbeer werd aangevallen. De beer werd doodgeschoten, maar hulp kwam te laat.
Een hardloper bij een ijsberenwaarschuwingsbord op Spitsbergen.
Een hardloper bij een ijsberenwaarschuwingsbord op Spitsbergen. Foto François Lenoir/Reuters

Een Nederlandse man is in de nacht van donderdag op vrijdag op het Noorse eiland Spitsbergen gedood door een ijsbeer. Het roofdier viel hem volgens de plaatselijke autoriteiten aan terwijl hij in zijn tent lag te slapen, meldt het lokale nieuwsmedium Svalbardposten. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het slachtoffer een 39-jarige Amsterdammer is.

De Nederlander is volgens een lokale bestuurder door de ijsbeer uit zijn tent gesleurd. Hij verbleef op een camping bij Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen. Andere kampeerders namen de beer onder vuur, waarna het dier er vandoor ging. Op de parkeerplaats van het nabijgelegen vliegveld werd het dier later dood aangetroffen. De Nederlander zou na de aanval nog hebben geleefd, maar overleed even later.

Het slachtoffer werkte als beheerder van de camping, zegt de eigenaar van het terrein, de Nederlandse Michelle van Dijk, tegen de NOS. „Het was zijn tweede seizoen als manager. Hij was een ervaren jongen, had de juiste training gevolgd en wist hoe alles in elkaar zat daar.” Er zou donderdag al een ijsbeer in de buurt zijn gesignaleerd van Longyearbyen. „Ik heb hem nog gevraagd of hij daarvan op de hoogte was en dat was hij”, aldus Van Dijk. „Hij zei dat de situatie onder controle was.”

Het is de eerste keer in negen jaar dat een ijsbeer op Spitsbergen een mens doodt. In 2011 overleefde een zeventienjarige Britse scholier een ijsberenaanval niet.

Er wonen een kleine drieduizend mensen op Spitsbergen, vooral Noren en Russen. Zij delen het eiland met 975 ijsberen, meldt persbureau Reuters. Als de eilandbewoners zich buiten bewoond gebied begeven, zijn ze verplicht middelen mee te nemen waarmee ze zich tegen de beren kunnen verdedigen. De autoriteiten raden aan een vuurwapen op zak te hebben.