Meghan en Harry leefden nog lang en ongelukkig

Iedereen leest Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week: Meghan & Harry op zoek naar vrijheid, van twee auteurs die wel erg verliefd lijken op het Britse royalty-koppel.

„Hoezo, heeft de koning een privéleven?” vroeg Mark Kranenburg zich vrijdag af in NRC. Het is de tragiek van hun bestaan, dat ze dat niet hebben, legde hij uit. Het is immers de prijs die je betaalt voor het in standhouden van de bloedlijn, het salaris en zo’n boot. Hadden de Britse royaltyjournalisten Omid Scobie en Carolyn Durand de column van Kranenburg maar gelezen, dan hadden ze vast een ander boek geschreven over het koppel Meghan en Harry.

Het boek, met de dramatische titel Meghan & Harry op zoek naar vrijheid, kwam vorige week de bestsellerlijst binnen. De auteurs spraken met intimi van het koppel, en die hadden goed opgelet, zodat wij nu weten dat Meghan soms Harry influistert: „Je kunt het.” Ook hadden de auteurs zelf goed contact met het tweetal en wisten ze eerder dan wie ook dat Harry droomde van een leven buiten de paleismuren. Ze krijgen een knuffel van Meghan als ze voor het laatst haar koningshuisverplichtingen nakomt. „Het had niet zo hoeven zijn”, fluistert ze hen toe. Best intiem allemaal dat gefluister, maar levert dat ook wat op?

Ja en nee. Wel als ze de Britse pers fileren door ze simpelweg te citeren wanneer er geschreven wordt dat het Britse koningshuis nu verrijkt wordt met „exotisch dna”. De moeder van Meghan wordt racistisch benaderd, en het boek brengt fijntjes in herinnering dat de Britse roddelpers toch ooit de moeder van Harry de dood in heeft gejaagd. Harry zelf is het ook niet vergeten: elke keer dat zijn privacy wordt geschonden, denkt hij aan de dood van zijn moeder. Meghan is de enige die hem dan kan kalmeren.

De intriges halen het weliswaar niet bij die in de tv-serie The Crown maar zijn soms toch fascinerend, als het erover gaat dat de populariteit van het koppel ook als bedreiging wordt gezien, of dat de twee gefrustreerd raken omdat de belangen van grote broer William en zijn vrouw Kate altijd voorrang krijgen. „Naarmate hun eigen populariteit steeg, kregen Harry en Meghan steeds meer moeite om te begrijpen waarom er binnen het paleis zo weinig rekening werd gehouden met hún belangen.”

Kamperen: 2.000 dollar per nacht

De twee zijn overigens niet helemaal van deze wereld. Natuurlijk, liefdadigheid alom, en ze zetten zich in voor natuurbehoud, maar ze vliegen de wereld rond alsof ze de metro pakken. Een cadeautje van 4.500 pond is een „kleinigheidje”, en ze kopen zich helemaal suf. Tijdens hun eerste uitstapje naar een safarikamp slapen ze in een tent die bijna 2.000 dollar per nacht kost. „Het feit dat Meghan nooit moeite had om luxe op te geven en zich prettig voelde in de natuur, was iets wat Harry altijd fijn aan haar heeft gevonden.” Excuse you?

Maar die decadentie is altijd nog beter te verdragen dan de mierzoete verliefdheid van het yogaënde duo, dat de ene keer op een mindfulness -matje buffels kijkt en dan weer heel gewoontjes even belt met Obama of Oprah. Maar hun verliefdheid op elkaar wordt nog overtroffen door die van de journalisten op het stel. En dat werkt averechts; je gaat je ergeren. De suggestie dat de twee misschien een lang maar in elk geval ongelukkig leven te wachten staat, neem je algauw voor lief.

Reacties: boeken@nrc.nl