Kabinet trekt 11 miljard euro uit voor derde steunpakket

Coronacrisis Het nieuwe steunpakket gaat in op 1 oktober en loopt tot 30 juni 2021. De maatregelen zullen in die periode versoberd worden.
Anderhalvemetermarkeringen in een clubhuis.
Anderhalvemetermarkeringen in een clubhuis. Foto Niels Blekemolen

De regering heeft vrijdag het derde coronasteunpakket gepresenteerd. Het gaat om maatregelen voor ondernemers en werkenden ter waarde van circa 11 miljard euro, laat het kabinet weten. Daarnaast wordt 1,5 miljard euro aan investeringen naar voren gehaald. Het pakket gaat in per 1 oktober, wanneer het huidige eindigt, en loopt tot de zomer van 2021.

Het kabinet gaat de steun de komende maanden wel versoberen. Nederland gaat economisch gezien een onzekere tijd tegemoet, benadrukt de regering. „Daarin kunnen niet alle bedrijven overeind gehouden worden en zijn niet alle banen en opdrachten te garanderen.” De Tweede Kamer moet het nieuwe steunpakket nog goedkeuren.

Lees over de gesprekken over het steunpakket: Steun tot aan zomer 2021, maar soberder

Net als in de eerste twee steunpakketten rust ook de derde set maatregelen grotendeels op loonsteun voor bedrijven (NOW), inkomenscompensatie voor zzp’ers (Tozo) en tegemoetkoming voor de vaste lasten van mkb’ers (TVL). De NOW en TVL worden iedere drie maanden afgebouwd, zodat volgens het kabinet „ondernemers tijd en ruimte hebben” zich aan te passen aan de economische situatie.

De NOW-regeling blijft voorlopig open staan voor bedrijven die minstens 20 procent omzetverlies hebben geleden, net als nu. Vanaf januari wordt dat 30 procent. De komende maanden krijgen bedrijven via de NOW 90 procent van hun loonkosten vergoed, zoals momenteel ook het geval is. Een deel daarvan gaat wel naar om- en bijscholing. Vanaf januari neemt de overheid 70 procent van de loonkosten voor haar rekening, vanaf april 60 procent.

Vermogenstoets

Om voor de Tozo-regeling in aanmerking te komen, moeten zelfstandigen vanaf oktober een vermogenstoets ondergaan. Die komt bij de partnertoets, die het inkomen van de partner van de zzp’er controleert. Vanaf 1 januari gaat de overheid zelfstandigen die door corona minder werk hebben, helpen een omslag te maken naar nieuw werk. Dat kan via coaching en advies, maar ook via om- en bijscholing.

De TVL gaat nog negen maanden verder en wordt verhoogd naar maximaal 90.000 euro per drie maanden. Nu is dat nog 50.000 euro per vier maanden. Dat bedrag is te laag voor veel mkb’ers, aldus het kabinet. Bedrijven met een omzetverlies vanaf 30 procent hebben recht op TVL-steun. In de loop naar volgende zomer gaat die grens omhoog naar 45 procent.

Omdat baanverlies door de crisis onvermijdelijk is, komt de regering ook met een aanvullend sociaal pakket van 1 miljard euro. Dat geld is bedoeld om Nederlanders via de gemeenten en het UWV te begeleiden bij hun zoektocht naar nieuw werk. Van het bedrag wordt ook om- en bijscholing betaald.