Japanse premier Shinzo Abe treedt af om gezondheidsredenen

Afgetreden Abe heeft al jaren last van een chronische ontsteking aan zijn darm en is in de afgelopen twee weken twee keer opgenomen in het ziekenhuis.
Premier Shinzo Abe met een mondmasker vrijdag.
Premier Shinzo Abe met een mondmasker vrijdag. Foto Issei Kato/Reuters

De Japanse premier Shinzo Abe treedt af vanwege een terugkerende medische aandoening. Dat heeft hij vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie, meldt persbureau Reuters. Abe zal aanblijven tot zijn opvolger gekozen is.

Abe (65) zei dat hij het „hartverscheurend” vindt om te stoppen en bood zijn excuses aan voor het niet-afmaken van zijn ambtstermijn, die eind volgend jaar afloopt. Over wie zijn opvolger moet zijn, liet Abe zich niet uit. Volgens persbureau Reuters zal zijn Liberale Democratische Partij (LDP) interne verkiezingen houden om een opvolger te kiezen.

De premier heeft al jaren last van een chronische ontsteking aan zijn darm en die aandoening werd vorige maand erger. Dinsdag ging hij voor de tweede keer in twee weken naar het ziekenhuis voor onderzoek, waardoor er in Japanse media speculatie ontstond over zijn aftreden.

In 2012 trad Abe aan als premier, na een eerdere periode als premier in 2006 en 2007. Destijds gaf hij als reden voor zijn aftreden ook zijn darmaandoening op. Abe is de langstzittende premier van Japan en stond bekend om zijn economische beleid, ook wel ‘Abenomics’ genoemd, met als doel om deflatie te stoppen en de economie aan te jagen met grote overheidsuitgaven en een ruim monetair beleid. De grootvader en oudoom van Abe waren ook premier en zijn vader was minister van Buitenlandse Zaken.