In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat twee honderdjarigen vierden dat ze al tachtig jaar bij elkaar zijn, braken in Kenosha na bruut politiegeweld tegen een zwarte man felle protesten uit, probeerde Melania Trump kiezers over te halen op haar man te stemmen en won Bayer München de Champions League.
Aanvallen kan Bayer Munchen als de beste, maar dat geldt ook voor Paris Saint-German die zondag de tegenstander was van de Duitse voetbalclub in de finale van de Champions League. En dus was de afsluitende wedstrijd van het Europese voetbalseizoen, die door de uitbraak van het coronavirus onderbroken werd en uiteindelijk in een leeg stadion in Lissabon zonder publiek werd uitgespeeld, spannend. Uiteindelijk kon de Duitse ploeg hun topseizoen bekronen met de beker na de 1-0 winst.
Foto Matthew Childs / POOL / AFP
In de haven van de Libanese hoofdstad staan de skeletten van uitgebrande, geïmporteerde voertuigen. Het zijn de stille getuigen van de verwoestende explosie van begin augustus. De catastrofale knal koste het leven aan zeker 181 mensen, verwondde meer dan 6.500 mensen en velen verloren hun huis. De ravage in Beiroet is enorm.
Foto AFP
Bijna verzoenende woorden uitte de Amerikaanse presidentsvrouw Melania Trump deze week tijdens haar toespraak op de Republikeinse conventie. Melania, die vanuit de rozentuin bij het Witte Huis zonder veel coronamaatregelen de Republikeinen via een videoverbinding toesprak, vroeg kiezers haar man te steunen. In haar half uur durende rede stipte ze verschillende onderwerpen aan waar de president warme steun kan gebruiken.
Foto Kevin Lamarque / Reuters
Geflankeerd door zes Amerikanen die gegijzeld waren maar tijdens zijn presidentschap bevrijd werden, gaf de Amerikaanse president Donald Trump een speech op de eerste dag van de online Republikeinse conventie. Trump is officieel voorgedragen door de Republikeinen voor herverkiezing als president. Donderdagavond (lokale tijd) accepteerde Trump de nominatie. In die speech, waarmee de conventie werd afgesloten, hamerde hij op zijn successen en schetste een negatief scenario voor de VS als zijn rivaal Joe Biden, die volgens peilingen betere kaarten heeft voor winst dan Trump, president van de VS zal worden.
Foto REUTERS
In Wit-Rusland zijn ook deze week protesten gehouden tegen de uitkomst van de verkiezingen. De demonstranten geloven niet in de winst van zittend president Aleksandr Loekasjenko. Hij meent dat de protesten in zijn land ,,van buitenaf” worden aangestuurd. Ondertussen heeft de Russische president Vladimir Poetin zijn hulp aangeboden aan de voormalige Sovjet-bondgenoot en gezegd dat hij ,,reservepolitieenheden'' achter de hand heeft om naar Minsk te sturen ,,als dat nodig is’’.
Foto Sergei Gapon /AFP
Lucila Huila rouwt bij de twee kisten met daarin de lichamen van twee zoons. De twintigers kwamen vorige week om bij een moordpartij in Colombia. Door drie verschillende moordpartijen kwamen meer dan twintig mensen om. Het Zuid-Amerikaanse land is al maanden in de greep van geweld door gewapende groeperingen, paramilitairen en drugsbendes.
Foto Ernesto Guzman Jr /EPA
Het plaatsje Kenosha in Wisconsin is sinds begin deze week het toneel van rellen en protesten nadat de politie een zwarte man, Jacob Blake, in de rug schoot. De politie was afgekomen op een melding van huiselijk geweld. Toen Blake naar een auto liep waarin zijn drie kinderen zaten, schoot de politie de man in de rug. Volgens de politie zou Blake, die ernstig gewond raakte en mogelijk is verlamd, een mes vast hebben gehouden.
Foto David Goldman /AP
Met een ludieke actie op het Malieveld in Den Haag probeert de evenementenbranche aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin de sector zit door de corona-uitbraak. Het is 'code rood' voor de sector. Ook gebouwen kleurden rood in protest. Door de corona-uitbraak zijn veel evenementen, als beurzen, concerten, festivals afgelast.
Foto Sem van der Wal / EPA
Voorafgaand aan een begrafenis van een coronaslachtoffer bidden familieleden, vrijwilligers en uitvaartwerkers bij de kist van de overledene op een begraafplaats in New Delhi. Tijdens de coronapandemie zijn de bijna miljoen Accredited Social Health Activists, kortweg Asha’s (hoop in Hindi) van onschatbare waarde om de uitbraak te beteugelen. De vrijwilligers zijn een cruciale schakel in het krakende Indiase zorgsysteem. Mede dankzij hun huisbezoeken en voorlichtingswerk werd polio verdreven en daalde het hoge aantal sterfgevallen bij geboortes op het platteland.
Foto Xavier Galiana / AFP
Vuurwerk en rookbommen gaan af tijdens een demonstratie in Kenosha. Naast vreedzame protesten, die na politiegeweld op een zwarte Amerikaan ontstonden, werden ook auto’s in brand gestoken en winkels en andere panden beschadigd. De gouverneur van Wisconsin zette de nationale garde in om de orde te handhaven. Een 17-jarige jongen wordt verdacht van moord op twee demonstranten. De jongen was, bewapend met een semi-automatisch vuurwapen, naar Kenosha gekomen om naar eigen zeggen bedrijven te beschermen tegen demonstranten. Hij beschouwde zichzelf als lid van een militie.
Brendan McDermid / REUTERS
Hevige regenval heeft in Pakistan, en dan met name in de zuidelijk gelegen stad Karachi, het leven gekost aan meer dan dertig mensen. Op één dag verloren negentien mensen het leven als gevolg van de monsoon en daaraan gerelateerde ongelukken zoals het instorten van gebouwen, verdrinking en elektrocuties.
Foto Asif Hassan / AFP
Samen oud worden, heel oud worden. Dat geldt zeker voor de 110-jarige Julio Cesar Mora Tapia en zijn vrouw, de 104-jarige Waldramina Maclovia Quinteros. Al tachtig jaar zijn ze samen en met dat bijzondere jubileum kwam dit echtpaar uit Ecuador in het Guiness World Records book terecht als ‘oudst getrouwde stel ter wereld’.
Foto Jose Jacome / EPA
De hoogste straf ooit die in Nieuw-Zeeland is opgelegd: levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. Brenton Tarrant, de man die vorig jaar bij aanslagen op moskeeën in Christchurch meer dan 51 gelovigen neerschoot, kreeg donderdag die straf opgelegd. Overlevenden van de schietpartij reageerden verheugd op het vonnis.
Foto Martin Hunter /EPA