Laatste nieuws Covid-19

’40 procent scholen heeft ventilatie nog niet op orde’

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

'40 procent scholen heeft ventilatie nog niet op orde'

Ongeveer 40 procent van de basis- en middelbare scholen in regio's Noord- en Zuid-Nederland hebben hun ventilatiesystemen (nog) niet op orde. Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek van de Vereniging van Schoolleiders dat in handen is van EenVandaag. Volgens het programma zijn veel schoolleidingen dan ook bezorgd om de ventilatiesystemen, die mogelijk een rol spelen bij het verspreiden van het coronavirus.

Lees ook: Leidt ventilatie tot de verspreiding van het coronavirus?

De Vereniging van Schoolleiders wil daarom dat het Outbreak Management Team met een helder beleid komt op het gebied van ventilatie in schoolgebouwen, meldt EenVandaag. Uiterlijk 1 oktober moet duidelijk zijn hoe de ventilatie op scholen is geregeld, zo bepaalde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap eerder. Scholen die de ventilatie niet op orde hebben, moeten de lokale GGD inschakelen.

Het onderzoek is overigens nog niet afgerond: maandag worden de resultaten van de regio Midden toegevoegd.

Nog steeds 34 coronapatiënten op ic's

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse ic's is afgelopen etmaal gelijk gebleven. Nog steeds zijn 34 mensen opgenomen met de longziekte. Op de reguliere afdelingen worden daarbij ook nog 96 coronapatiënten verpleegd, blijkt uit de dagelijkse cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Bij het RIVM kwamen tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 501 meldingen binnen van nieuwe besmettingen. Het aantal nieuwe mensen dat positief wordt getest op het coronavirus, is sinds vorige week licht gedaald. De meeste nieuwe geregistreerde besmettingen vinden plaats in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland.

Politie Berlijn beëindigt grote coronademonstratie

In Berlijn heeft de politie een grote coronademonstratie opgebroken. Dat gebeurde volgens de politie omdat demonstranten onvoldoende afstand van elkaar hielden en geen mondkapjes droegen. Dat laatste was door de autoriteiten verplicht gesteld. Ongeveer drieduizend agenten kwamen ter plaatse. Veel betogers gingen op vreedzame wijze uit elkaar, maar op enkele plaatsen in de stad greep de politie in.

Ter hoogte van het beroemde Unter den Linden werd door een grote groep demonstranten met flessen en stenen naar agenten gegooid. Twee mensen werden aangehouden. Bij de Rijksdag, het parlementsgebouw, zijn wegversperringen omver geworpen. De omgeving rond het pand was uit voorzorg afgezet.

Volgens de autoriteiten waren er ongeveer 18.000 betogers op de been, onder wie ook rechts-extremisten, melden Duitse media. In Parijs kwamen vandaag ook zo'n tweehonderd betogers samen tegen het coronabeleid en in Londen verzamelden zich ook enkele honderden demonstranten op Trafalgar Square.

Demonstranten en politie in Berlijn. Foto Bernd Von Jutrczenka/AP

Tour de France van start met mondkapjes en zonder publiek

De jaarlijkse Ronde van Frankrijk is zaterdagmiddag begonnen, maar de start zag er door de coronapandemie heel anders uit dan gewoonlijk. Niet alleen vond de Grand Départ twee maanden later plaats dan aanvankelijk de bedoeling was, ook ontbraken het joelende publiek, de kans voor wielerfans om hun idolen te ontmoeten en de uitgebreide persmomenten.

Zaterdagmiddag werden de 176 deelnemers gepresenteerd op een podium voor een vrijwel leeg plein in het centrum van de Zuid-Franse stad Nice. De sporters mochten de pers kort te woord staan, maar alleen met hengelmicrofoons en mondkapjes op. En de paar honderd mensen die wel aanwezig waren bij de start - een fractie van de duizenden fans die normaal op de départ afkomen - moesten vijftig meter afstand houden van de wielrenners en allen een mondkapje dragen.

De Nederlandse wielrenner Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) zei tegenover de NOS dat de start „gewoon heel raar” was, maar desalniettemin blij te zijn dat hij de Tour de France kan rijden dit jaar. „Dat had ik in april niet verwacht.”

Renners voor de start van de Tour de France. Foto Stephane Mahe/Reuters

Toch hele wielerploeg Tour de France uitgeschakeld bij twee besmettingen

Als twee leden van één wielerploeg (inclusief stafleden) binnen zeven dagen positief testen op het coronavirus, moet de hele ploeg stoppen met de Tour de France. Dat zegt organisator ASO zaterdag tegen persbureau AFP. Hiermee komt een regel terug die vrijdag juist was afgezwakt door de internationale wielerfederatie ULI. Die stelde dat een ploeg alleen hoefde te stoppen als twee renners positief worden getest. ASO-directeur Christianne Prudhomme erkent dat de mogelijkheid dat een wielerploeg geëlimineerd wordt, zeer reëel is.

De Ronde van Frankrijk begint zaterdag om 14.00 in Nice. Bij de start is vanwege de coronapandemie geen publiek aanwezig en ook de toegang tot de rest van het parcours wordt gecontroleerd zodat hier niet te veel mensen op afkomen. Mensen die toch komen kijken, mogen geen handtekeningen vragen en ook selfies maken is uit den boze. Het publiek wordt bovendien gevraagd een mondkapje te dragen.

Lees ook: Op weg naar Parijs: deze Tour de France kan elke dag zomaar voorbij zijn

Politie wil einde maken aan demonstratie tegen coronamaatregelen in Berlijn

De politie in Berlijn heeft zaterdagmiddag iets na 13.00 uur bekendgemaakt dat zij een einde gaat maken aan de demonstratie tegen de coronamaatregelen in de stad. Reden daarvoor is dat de demonstranten zich niet houden aan de maatregelen die zijn getroffen om de uitbraak van het coronavirus in te dammen, schrijft de politie op sociale media. „Helaas hebben we geen andere optie”, aldus de politie.

Demonstranten beelden Duitse ministers af als gevangenen. Foto John MacDougall/AFP

Agenten zouden de aankondiging gedaan hebben via luidsprekers vastgemaakt aan busjes, die langs de route van de demonstratie zijn gereden. De organisatie van de demonstratie, Querdenken 711, zou ook op de hoogte zijn gesteld.

Volgens de Berlijnse krant Der Tagesspiegel kwamen er tot nu toe zo'n 18.000 mensen op de demonstratie af. Deze zou grotendeels vredig zijn verlopen. Volgens het dagblad werd één persoon opgepakt, waarvoor is niet bekend. Hoewel op de protesten ook rechts-extremistische groeperingen afkwamen, zijn deze volgens de politie in de minderheid, aldus Der Tagesspiegel.

Berlijnse politie zet 3.000 agenten in bij demonstratie tegen coronamaatregelen

Bij de demonstratie tegen coronamaatregelen in Berlijn zijn zaterdag zo'n drieduizend agenten aanwezig, meldt de politie. Zij vreest dat er ongeregeldheden zullen uitbreken bij het protest, onder meer omdat extreem-rechtse groeperingen van tevoren hebben opgeroepen tot een stormloop en het gebruik van wapens.

Omdat veel demonstranten zaterdag weigeren zich aan de coronaregels te houden, heeft de politie een mondkapjesplicht ingesteld. Volgens de krant Der Tagesspiegel geven de meeste demonstranten hieraan tot dusver geen gehoor. Op beelden is te zien dat grote groepen betogers zonder mondkapjes door de straten van Berlijn lopen en geen moeite doen om afstand van elkaar te bewaren.

De demonstratie is geïnitieerd door Querdenken 711 ('Dwarsdenken 711'). Deze actiegroep organiseert in heel Duitsland demonstraties tegen het coronabeleid en stelt dat de maatregelen indruisen tegen de grondwet. Ook vinden veel betogers dat de maatregelen niet proportioneel zijn voor het aantal coronabesmettingen in Duitsland.

De betogers lopen door het centrum van Berlijn. Foto Michael Sohn/AP

Duizenden mensen demonstreren in Berlijn tegen coronaregels

In de binnenstad van Berlijn hebben zich zaterdagochtend enkele duizenden mensen verzameld om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Dat melden Duitse media. Vanaf de centraal gelegen Brandenburger Tor lopen de demonstranten over Unter den Linden door de Duitse hoofdstad. De autoriteiten verwachten zaterdag enkele tienduizenden demonstranten in de binnenstad van Berlijn, onder wie ook aanhangers van extreem-rechtse bewegingen.

Aan de demonstratie ging juridisch getouwtrek vooraf. De Berlijnse senaat verbood het protest eerder deze week, uit vrees dat de verwachte 22.000 deelnemers zich niet aan de coronamaatregelen zouden houden. Een rechtbank draaide dit verbod vrijdag terug, waarop de Berlijnse autoriteiten besloten in beroep te gaan. In de nacht van vrijdag op zaterdag bepaalde de rechtbank definitief dat de demonstratie door mag gaan, mits de deelnemers afstand kunnen houden van elkaar.

In Duitsland werden de afgelopen week per dag ongeveer 1.300 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Aan het begin van de maand waren dat er dagelijks zo'n zevenhonderd.

Een journalist van dagblad Der Tagesspiegel doet op sociale media verslag van de protesten:

Twitter avatar glr_berlin julius geiler Der Protestzug ist offenbar mehr als pünktlich gestartet. Tausende laufen gerade die Friedrichstr. Richtung Spree herunter. Vor dem Bhf findet eine kleine antifaschistische Gegendemonstration statt, die in diesen min von der Polizei durch Hamburger Gitter getrennt wird. #b2908 https://t.co/9eAULIMkdx

Bruls waarschuwt voor overbelasting GGD-personeel bij meer testen

De voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls waarschuwt voor overbelasting van het GGD-personeel als de testcapaciteit zoals gepland wordt opgeschaald. Dat zegt Bruls, die tevens burgemeester van Nijmegen is, zaterdag in een interview met het AD. Het kabinet wil dat er vanaf het najaar 70.000 tests per dag worden afgenomen, 40.000 meer dan nu.

Bruls stelt te hopen dat er „flink” meer personeel en materieel naar de GGD's zal gaan op het moment dat de testcapaciteit verhoogd wordt. Ook spreekt hij zich uit tegen de plannen om asymptomatisch te testen. Minister Hugo de Jonge (CDA) maakte vrijdag bekend vaker mensen zonder klachten te willen laten testen, bijvoorbeeld reizigers die op Schiphol aankomen uit een gebied waar een oranje reisadvies geldt. Bruls zegt daarover: „de GGD's staan al onder druk, je moet je ernstig afvragen of je dat moet willen. Onze oproep is echt: laten we tests bewaren voor mensen met klachten.”

Lees ook: Plan om meer op corona te testen in gevaar door tekorten

Bruls waarschuwt bovendien voor overbelasting bij andere instanties die het coronabeleid landelijk en regionaal uitvoeren. „We zitten al zes maanden in crisisstand. We zien allemaal dat de GGD's het heel druk hebben, maar hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de boa's en de organisaties achter de veiligheidsregio's”, aldus Bruls. Volgens hem worden deze momenteel geholpen door personeel van gemeenten. „Maar dat houdt een keer op. Mensen moeten ook een keer kunnen uitrusten.”

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Hongarije op 'oranje'; in Zuid-Korea dreigt tekort aan ziekenhuisbedden

  • Nederlanders kunnen vanaf aanstaande dinsdag (1 september) in principe niet meer naar Hongarije. Het land heeft besloten de grenzen te sluiten voor alle buitenlanders vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen wereldwijd. In reactie hierop heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd dat het reisadvies voor het land vanaf die datum wordt veranderd naar 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen).
  • In bars en cafés op Curaçao mogen voortaan nog maximaal 25 mensen binnen zijn. Restaurants en supermarkten op het eiland mogen bovendien nog maar de helft van het eerder vastgestelde (en per plek verschillende) maximumaantal bezoekers toelaten. Ook moeten bezoekers van horeca hun naam, telefoonnummer en het nummer van hun ID-kaart (sedulanummer genoemd) achterlaten. Deze aanscherping van de coronaregels heeft de regering vrijdag bekendgemaakt vanwege het toegenomen aantal coronabesmettingen. Op het eiland zijn nu 26 actieve gevallen bekend.
  • De Amerikaanse casinogigant MGM Resorts ontslaat 18.000 mensen vanwege de coronacrisis. Dat is een kwart van het personeelsbestand. Het bedrijf is zwaar getroffen door de pandemie; een groot deel van zijn casino's moest bijna drie maanden de deuren sluiten en sinds de heropening wordt een maximumaantal bezoekers gehanteerd. Momenteel is meer dan 10 procent van de Amerikanen werkloos, een jaar geleden lag dat aantal nog op 3,7 procent.
  • In Zuid-Korea dreigt een tekort aan ziekenhuisbedden voor Covid-19-patiënten. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat in de regio rond hoofdstad Seoul nog slechts 4,5 procent van de bedden die voor acute Covid-19-gevallen gebruikt kunnen worden, vrij is. Een week geleden lag dat percentage op 22 procent. Het aantal coronabesmettingen in het land is de afgelopen tijd flink opgelopen, onder meer door uitbraken bij kerkdiensten, kantoren en verzorgingstehuizen.

Voetgangers in een winkelgebied in Seoul. Foto Jung Yeon-je/AFP

Canada verlengt inreisverbod met maand

Het inreisverbod van Canada wordt tot in ieder geval 30 september verlengd. Dat heeft de minister van Openbare Veiligheid Bill Blair vrijdag bekendgemaakt. Tot die tijd kunnen alleen Canadese staatsburgers en mensen met een permanente verblijfsvergunning het land binnenkomen.

Op het inreisverbod geldt een aantal uitzonderingen, waaronder voor bepaalde groepen wetenschappers en voor naaste familieleden. Zij moeten wel veertien dagen lang in quarantaine na aankomst in het Noord-Amerikaanse land.

Canada houdt sinds maart de grenzen vrijwel volledig gesloten voor internationale reizigers. De Europese Unie heeft Canada wel al sinds juni op de lijst van veilige landen geplaatst. De Verenigde Staten houden nog steeds hun landgrens voor Canadezen gesloten, maar Canadezen kunnen deze restrictie omzeilen door per vliegtuig naar de VS te reizen.

In Canada zijn volgens de officiële cijfers ruim negenduizend mensen overleden aan Covid-19. Het werkelijke aantal kan hoger liggen omdat niet ieder sterfgeval door Covid-19 als zodanig wordt geregistreerd. Na een piek in april is het aantal dagelijks gemelde besmettingen de afgelopen weken stabiel en relatief laag.

Twitter avatar BillBlair Bill Blair Our government is extending the existing restrictions on international travel to Canada by one month - until September 30, 2020 - to limit the introduction and spread of COVID-19 in our communities. (1/2)
Lees ook deze reportage van onze correspondent Canada: Per vliegtuig naar je man die een paar kilometer verderop woont

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC zaterdag het belangrijkste nieuws over het coronavirus bij. Dit waren de hoofdpunten van vrijdag:

  • De regering heeft vrijdag het derde coronasteunpakket gepresenteerd. Het gaat om maatregelen voor ondernemers en werkenden ter waarde van circa 11 miljard euro.
  • Docenten en zorgmedewerkers krijgen mogelijk voorrang bij het testen op Covid-19 als de problemen met de testcapaciteit aanhouden. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.
  • De De app CoronaMelder zal niet zoals gepland op 1 september landelijk uitgerold worden. De voor de app benodigde wet kan voor die tijd niet behandeld worden door de Tweede Kamer.
  • Spelers van het Nederlands elftal die de komende dagen terugkomen uit landen waar veel coronabesmettingen zijn, hoeven niet tien dagen in quarantaine te gaan, heeft minister Van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) bekendgemaakt. De voetballers kunnen dus uitkomen in de interlands tegen Polen en Italië die op 4 en 7 september worden gespeeld.
  • In juli werden weer evenveel patiënten doorverwezen voor medisch-specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg als in dezelfde maand de jaren daarvoor. Daarmee is de ziekenhuiszorg weer terug op het niveau van voor de corona-uitbraak.

 

Lees hier het blog van vrijdag terug