In beeld

Badgasten: zomerportretten van de Nederlandse kust

Wie zijn de vaste gasten van de Nederlandse stranden? Ze komen om te zonnen en te vissen, omdat ze er wonen of, simpelweg, omdat zand en zee gelukkig maakt. Onze fotograaf Merlin Daleman legde deze zomer onze kust vast, via portretten voor de rubriek Badgasten. Redacteuren Carlijn Vis en Sarah Ouwerkerk spraken de mensen. Dit was hun zomer.
Ben Looren de Jong (66) is geboren in Noordwijk. Hij is er nooit meer weggegaan. „Op het strand ben ik groot geworden. Dit hiero is mijn stek.” Op ditzelfde stukje strand komt hij al veertig jaar. En precies deze twee bedjes plus het scherm huurt hij al jaren. Van april tot september komt hij dagelijks, in de winter drie keer per week. „Ik ga altijd even kijken.”
Foto Merlin Daleman
Op een kleedje bij de branding van het Bloemendaalse strand zitten Ulyanoor Karim (32) en Eva Hagen (30). Karim heeft in zee constant het gevoel dat ze op vakantie is, zegt ze. „In Amsterdam denk ik veel na over werk. Als ik het strand oploop, zit ik – bam! – meteen ‘in mijn lijf’. Eén keer surfen staat qua ontspanning gelijk aan een week vrij nemen.”
Foto Merlin Daleman
De koraalrode broek van de zongebruinde Rick Stevens (56) is vanaf een paar honderd meter afstand te zien. Als het weer het toelaat, komt hij elke dag. „Met het scootertje vanuit Rotterdam.” Met de tenen in het zand en blik op de zee komt hij tot rust, terwijl hij „zwaar ADHD” heeft. „Normaal heb ik 35 dingen in mijn kop, maar als ik hier ben is er maar één ding. De lijn.”
Foto Merlin Daleman
Hij mag dan wel vrij zijn, Frederik Faasse (28) is toch in zijn strandpaviljoen op het hoofdstrand van Domburg te vinden. „Je bent ondernemer of je bent het niet”, grapt hij. Het is een droom die hij heel lang heeft moeten koesteren voordat deze ook uitkwam. „Vanaf het moment dat ik op mijn twaalfde begon met strandwerk, ligbedjes verhuren bij een strandpaviljoen, wilde ik dit.”
Foto Merlin Daleman
Yogadocente Karina Delfos (51) zit klaar, haar yogamat nog opgerold in haar handen. Buiten aan yoga doen is heerlijk, vindt ze, en dan bij voorkeur op het strand. „In een studio moet je je best doen om tot rust te komen, maar op het strand dwingen de zee, de lucht, de wind, het zand en de meeuwen je gelijk in het nu te zijn.”
Foto Merlin Daleman
,,De meeste mensen werken veel en hebben daarnaast een beetje vrije tijd. Ik draai het om – ik begin met vrij en kijk daarna hoeveel tijd er over is om te werken”, zegt Marjolein Burgerhout (36). Ze begint de dag met een paar uur wandelen. ,,De leegte hier en het kijken naar de golven die elkaar opvolgen, helpen me om uit te zoomen. Dan zie ik weer dat het leven een spel is dat ik mag spelen volgens mijn eigen regels.”
Foto Merlin Daleman
Tonny Aarts (72) en haar man hebben Breskens ontdekt dankzij de kalverliefde van dochter Chantal (43): „Toen ik dertien was, leerde ik op de camping in Spanje een jongen kennen. Hij kwam uit dit dorp.” Tonny Aarts zegt lachend: „Vier dagen na terugkomst stond hij bij ons aan de deur. ‘Wij hebben ook mooie campings hoor’, en hij gaf ons wat folders. In de herfstvakantie zijn we meteen een week gegaan. Na een half jaar was de liefde tussen die twee voorbij, maar wij zijn blijven hangen.”
Foto Merlin Daleman
Bij Bernie's Beachclub, tussen Zandvoort en Bloemendaal, vind je "het luxe Saint-Tropez-gevoel", aldus mede-eigenaar Maarten de Wit. Toen Lilian ten Hove en Enzo Sisto uit Bloemendaal tijdens een strandwandeling hier even gingen kijken, zijn ze meteen lid geworden. „Mijn man heeft een romantische inborst”, zegt Ten Hove. „Toen hij zag dat je hier kunt lunchen aan een witgedekte tafel met de voeten in het zand, was hij meteen verkocht.”
Foto Merlin Daleman
Anneke Hoogenboom (50) loopt minstens vier keer per week twee uur op het strand van 's-Gravenzande. Ze wil wolken en wind. Eindeloos naar de horizon kijken, terwijl haar twee honden ravotten en door het water lopen. ,,Ze zien een dooie vis en gaan erin rollen, ik vind het heerlijk om die beestjes te zien genieten. Dan ben ik gelijk helemaal happydepeppie."
Foto Merlin Daleman