In beeld

Vissersdorp Bargny: fabrieksuitstoot op het land, en de zee eet de kust

Bargny is een Senegalese kustplaats waar al generaties wordt gevist op zee. De vangst wordt gerookt op de wal. De plaats, ooit een traditionele nederzetting, wordt inmiddels aan meerdere kanten bedreigd: aan de ene kant van het dorp staat een cementfabriek, aan de andere kant is een kolencentrale verrezen. Ook de door klimaatverandering stijgende zeespiegel aan de West-Afrikaanse kust is nog een probleem.
De uitstoot van de Sococim-cementfabriek vermengt zich met de rook van de visrokers. De cementfabriek bestaat al sinds 1984 en is grootverbruiker en vervuiler van water in de buurt.
Foto John Wessels / AFP
Grote afvalhopen langs de kust bij Bargny. Door de oprukkende industrie is de omgeving hier vervuild, en er ligt vaak een dikke stoflaag van de cementproductie. Volgens studies onder de bevolking hebben veel mensen last van hun luchtwegen.
Foto John Wessels / AFP
Ook waterbronnen langs de kust zijn ernstig vervuild. Sinds de jaren negentig wordt er onophoudelijk gebouwd bij Bargny, in een poging om de economie te laten groeien - het laatste project, dat werd aangekondigd in 2014, moet vooral buitenlandse investeerders aantrekken. Maar volgens ngo's wordt er te weinig rekening gehouden met de lokale bevolking en het milieu.
Foto John Wessels / AFP
Een man rijdt met paard-en-wagen weg. Op de achtergrond zijn de vissers te zien die hun vangst roosteren, ze zijn slechts zichtbaar als schimmen in de rook. De vissen worden gerookt op houtsnippers of pindadoppen, wat een flinke walm geeft.
Foto John Wessels / AFP
Tussen het afval zoeken de vishandelaren naar houtsnippers en papier dat kan worden gebruikt voor de vuren waarboven de vis wordt gerookt. Het prepareren van de vis gaat nog op de traditionele manier, via veel kleine handeltjes langs de kust.
Foto John Wessels / AFP
Op de grote afvalhopen komen ook zwaluwen af, die jagen op de vliegen die er rondzwermen. Deze kinderen proberen de vogels te vangen.
Foto John Wessels / AFP
Traditionele vishandelaren sorteren de vissen die ze prepareren. De vangst van vissers uit Bargny, en andere kustplaatsen in Senegal, wordt in meerdere West-Afrikaanse buurtlanden verhandeld.
Foto John Wessels / AFP
Deze man heeft vuurplaatsen op de grond aangelegd, de vuren worden aangehouden met houtkrullen en repen papier en karton.
Foto John Wessels / AFP
Een Senegalese man wast zichzelf in de baai. Een stijgende zeespiegel kruipt langzaamaan steeds verder landinwaarts. Veel vissersgemeenschappen moeten verhuizen in Senegal. Door bouwprojecten in het hele land, ook in de buurt van Bargny en hoofdstad Dakar, erodeert de kustlijn nog verder.
Foto John Wessels / AFP
Een visser op het strand sorteert zijn netten. "De zee eet", is de lokale metafoor voor de zeespiegelstijging.
Foto John Wessels / AFP
Onderzoekers, inwoners en activisten maken zich zorgen over de vele milieuproblemen in Bargny. Deze lokale jongeren organiseerden in augustust een gezamenlijke schoonmaak en ruimden vele kilo's afval van het strand.
Foto John Wessels / AFP