‘Jambon wist wel van overlijden Slowaak’

Politiegeweld in België Oud-minister Jambon wist wél dat Jozef Chovanec overleden was na arrestatie, zegt de huidige minister van Binnenlandse Zaken.

Zowel de federale politie als voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon was in 2018 al op de hoogte van het hardhandige politie-optreden dat jaar op de luchthaven van Charleroi, waarbij een verwarde Slowaakse reiziger om het leven kwam. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem woensdag verklaard in het Belgisch parlement.

De uitspraken van De Crem zijn opvallend, omdat de federale politie en Jambon vorige week nog zeiden niet op de hoogte te zijn geweest van het voorval. Meerdere parlementsleden reageerden verontwaardigd. „De minister heeft nagelaten om te doen wat hij moest doen. Hij heeft zijn incompetentie getoond. Hij vond het blijkbaar niet belangrijk genoeg”, aldus Meryame Kitir van partij SP.A.

Dinsdag kwam een speciaal bijeengeroepen Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en Justitie samen over de zaak, die vorige week na berichtgeving in Het Laatste Nieuws aan het licht kwam. Op beelden die de krant publiceerde is te zien hoe Jozef Chovanec (38) zich verward gedraagt en vervolgens op ruwe wijze wordt aangepakt door agenten. Chovanec overleed later in het ziekenhuis.

Minister De Crem moest zich voor de commissie verdedigen, maar verklaarde niet op de hoogte te zijn geweest van het voorval. Zijn voorganger Jambon, inmiddels Vlaams minister-president, was dat volgens hem wel: „Mijn voorganger heeft in 2018 contact gehad met de Slowaakse ambassadeur waarbij het overlijden van de heer Chovanec werd besproken.”