Minister breidt meldpunt voor seksueel geweld Jehova’s uit

Gesloten gemeenschap Minister Sander Dekker had het bestuur van de Jehova’s vergeefs gevraagd zelf met een meldpunt te komen. Dekker noemt die weigering „buitengewoon kwalijk”.
Bezoekers tijdens het internationaal congres 'Liefde faalt nooit!' van de Jehova's Getuigen, in de Jaarbeurs in Utrecht.
Bezoekers tijdens het internationaal congres 'Liefde faalt nooit!' van de Jehova's Getuigen, in de Jaarbeurs in Utrecht. Foto Jeroen Jumelet / ANP

Slachtoffers van seksueel geweld moeten voortaan beter terechtkunnen bij het meldpunt Verbreek de Stilte van Slachtofferhulp Nederland. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft donderdag bekendgemaakt dat specialisten op het gebied van seksueel geweld in gesloten gemeenschappen worden toegevoegd aan het team van het meldpunt. Dekker had het bestuur van de Jehova’s Getuigen gevraagd zelf met een meldpunt te komen, maar dat weigerde daar gehoor aan te geven.

Behalve voor de uitbreiding van Verbreek de Stilte zorgt Dekker voor financiële steun aan Reclaimed Voices, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Die stichting ontfermt zich over slachtoffers van seksueel geweld en seksueel misbruik onder Jehova’s Getuigen. Bij Reclaimed Voices werken mensen die uit de gemeenschap van Jehova’s Getuigen zijn gestapt en in sommige gevallen ook zelf slachtoffer waren van seksueel geweld.

Lees ook: ‘Tijdens de kerkdienst stak hij zijn vingers onder mijn rok en trui’

‘Gesloten karakter gemeenschap’

Het verzoek van Dekker aan het bestuur van de Jehova’s Getuigen om zelf met een meldpunt te komen, volgde op een rapport van onderzoeksinstituut WODC. Daaruit bleek, schrijft Dekker „dat er redenen zijn om aan te nemen” dat het doen van aangifte van seksueel geweld „bemoeilijkt wordt door het gesloten karakter” van de Jehova’s Getuigen. Dat de gemeenschap niet zelf met een meldpunt komt, noemt Dekker „buitengewoon kwalijk”. De minister wil nu laten onderzoeken of het wettelijk mogelijk is de bestuurders te straffen als binnen hun organisatie seksueel misbruik niet wordt gemeld.

Reclaimed Voices ontving vorig jaar ruim driehonderd meldingen van seksueel geweld. Voorzitter Raymond Hintjes zei in januari tegen NRC dat uit de gesprekken met melders blijkt dat slachtoffers veelal onder druk worden gezet om niet over het misbruik te praten. Als een dader berouw toont, blijft hij of zij welkom in de gemeenschap. Ook zoeken slachtoffers volgens Hintjes meestal geen professionele hulp krijgen.

Correctie (27 augustus 2020): in een eerdere versie van dit artikel werd abusievelijk Ferd Grapperhaus als verantwoordelijke minister genoemd in plaats van Sander Dekker. Dat is hierboven aangepast.