Kabinet trekt geld uit voor bonus zorgpersoneel en belastingverlaging

Prinsjesdag Het zorgpersoneel krijgt geen structurele loonsverhoging, waar de oppositie op aandrong, maar een eenmalige bonus van 500 euro netto.
Lilian Marijnissen (SP) in gesprek met demonstrerende zorgverleners eerder deze maand.
Lilian Marijnissen (SP) in gesprek met demonstrerende zorgverleners eerder deze maand. Foto Sem van der Wal/ANP

Het kabinet maakt een nog onbekend bedrag vrij om het zorgpersoneel volgend jaar een eenmalige bonus te geven. Ook wordt in de begroting ruimte gemaakt om de werkdruk voor zorgmedewerkers te verlagen. Deze besluiten worden met Prinsjesdag bekendgemaakt, zo bevestigen bronnen rond het kabinet donderdag na berichtgeving van De Telegraaf. Daarnaast worden meerdere belastingverlichtingen doorgevoerd.

De zorgmedewerkers krijgen een bonus van 500 euro netto als dank voor hun inzet tijdens de coronacrisis. Dit bedrag komt bovenop de 1.000 euro netto die zij dit jaar om dezelfde reden kregen. Volgens de huidige plannen komt er geen structurele loonsverhoging; een punt waar de oppositiepartijen op hadden ingezet. De werkdruk moet worden verlaagd door zij-instroom te bevorderen en de bureaucratie te verminderen. Hoeveel geld hiervoor wordt uitgetrokken, is onbekend.

Lees ook: ‘Applaus voor de zorg is niet genoeg’

De veelbesproken verlaging van de winstbelasting voor grote bedrijven wordt geschrapt. De winstbelasting voor kleine ondernemers gaat wel naar beneden (van 16,5 naar 15 procent). De groep die hiervoor in aanmerking komt is bovendien vergroot: de bovengrens van de jaarlijkse winst wordt 400.000 euro in plaats van 200.000 euro. Ook wordt de investeringsaftrek verruimd.

Woningmarkt

Verder trekt het kabinet 1 miljard euro uit om de koopkracht van burgers te verbeteren. Het tarief van de inkomstenbelasting in de eerste schijf wordt met ongeveer 1 procent verlaagd en de arbeidskorting wordt verhoogd.

Daarnaast gaat de regering volgens de NOS vanaf 1 januari de overdrachtsbelasting voor starters op de huizenmarkt schrappen. Op dit moment is de overdrachtsbelasting 2 procent van de koopsom van het huis. Daarmee komt de heffing in de praktijk neer op duizenden euro’s. Alleen starters die ook daadwerkelijk in het huis gaan wonen, komen in aanmerking voor schrapping van de overdrachtsbelasting. De stap zou bedoeld zijn om de woningmarkt op gang te brengen.

Met medewerking van Philip de Witt Wijnen.