Profiel

Druk diner bij Ierse golfbaan breekt Eurocommissaris op

Phil Hogan Eurocommissaris Phil Hogan (Handel) stapt na zware druk op, wegens schending van meerdere coronaregels in Ierland.

Phil Hogan
Phil Hogan Foto AP

Eurocommissaris Phil Hogan (Handel) treedt terug na zijn aanwezigheid, vorige week, bij een diner op een golfbaan van een luxe hotel in de Ierse stad Galway. Hij diende woensdagavond zijn ontslag in bij Comissievoorzitter Ursula von der Leyen, omdat de controverse rond zijn persoon „afleidt” van zijn werk, zo liet hij middels een verklaring weten.

Hogan en een keur aan Ierse politici en prominenten boden eerder al hun excuses aan, omdat ze niet scherp hadden dat er meer dan de toegestane vijftig gasten aanwezig waren, in strijd met coronaregels.

Von der Leyen wachtte nog op de uitkomsten van een nader onderzoek naar de gedragingen van Hogan, maar in de Ierse politiek was al een storm opgestoken over het diner, ter gelegenheid van een jubileum van de golfclub van het Ierse parlement. Premier Micheál Martin (Fianna Fáil) en vicepremier Leo Varadkar van coalitiepartner Fine Gael, een partijgenoot van Hogan, hebben gezegd dat de publieke woede over het evenement en de aanwezigheid van Hogan „terecht” is. De Ierse leiders riepen hun Eurocommissaris meermalen op „zich te beraden” op aftreden.

Hogan erkende eerder al dat hij niet had moeten gaan. Wat hem extra wordt aangerekend, is dat hij op 31 juli vanuit Brussel naar Ierland is gereisd en zich in de dagen daarna niet aan de verplichte quarantaine van twee weken heeft gehouden.

De Ier verweerde zich door te zeggen dat hij op 5 augustus negatief is getest op het coronavirus, waardoor de thuisblijfplicht zou zijn vervallen. Die uitweg blijkt echter niet uit de Ierse regels.

Dat Hogan zo onder vuur kwam te liggen, heeft meerdere oorzaken. Een daarvan is het zwakke Ierse zorgstelsel waardoor de regering – toen nog met Varadkar als premier – tot een van de strengste en langste lockdowns van Europa besloot. Dat een belangrijk politicus van een regeringspartij vervolgens de regels aan zijn laars lapt, valt slecht bij kiezers.

Voor de huidige Europese Commissie, nog geen jaar in functie, is het vertrek van Hogan ook een tegenvaller. Handel is een zware portefeuille, zeker nu relaties met de VS en China onder druk staan en er de komende maanden een post-Brexitakkoord gesloten moet worden met het Verenigd Koninkrijk. Over de opvolging van Hogan is nog niets bekend.