Dodental overstromingen Afghanistan loopt op tot zeker 150

Noodweer Afghanistan wordt sinds twee dagen geplaagd door hevige regenval en overstromingen. In de stad Charikar werd een ziekenhuis deels verwoest.
Mensen zoeken donderdag naar slachtoffers onder het puin in de stad Charikar.
Mensen zoeken donderdag naar slachtoffers onder het puin in de stad Charikar. Foto Mohammad Ismail / Reuters

Het dodental als gevolg van ernstige overstromingen in Afghanistan is opgelopen tot zeker honderdvijftig. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten donderdag bekendgemaakt, aldus persbureau AP. Tientallen anderen raakten gewond of worden nog gezocht onder de modder en de ingestorte huizen. Naar verwachting van de autoriteiten loopt het aantal slachtoffers verder op.

Sinds dinsdag wordt Afghanistan geteisterd door hevige regenval en overstromingen. Met name de noordelijke provincie Parwan is zwaar getroffen door het noodweer. Daar zijn duizenden rotsblokken losgeraakt die huizen verwoest hebben. Een ziekenhuis in de stad Charikar werd gedeeltelijk vernield. De patiënten moesten worden overgebracht naar hoofdstad Kabul.

Politie en leger ingezet

Die stad - zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Charikar - is eveneens getroffen door het noodweer. Negentien mensen kwamen daar om het leven. De autoriteiten hebben de politie en het leger ingezet om te zoeken naar overlevenden.

Ook in buurland Pakistan deden zich overstromingen voor door de hevige regenval. Daar kwamen zeker 99 mensen om. In beide landen komen vaker overstromingen voor met verregaande gevolgen, onder meer doordat de huizen kwetsbaar zijn in de meer rurale gebieden.