Dit zijn boeken om naar te kíjken

Bingereaden Zomer! Tijd voor goede leesvoornemens. Deze week: tekstloze prentenboeken

Zelden zoveel verschillende woorden bij elkaar gezien als in Alfabet van Charlotte Dematons – al bevat het boek slechts 26 letters en afgezien van de titel vrijwel geen enkel woord. Het prentenboek dat al sinds begin juni hoog in de Nederlandse bestsellerlijst staat, is zo goed als tekstloos, maar tegelijk kun je je taalgevoel er danig mee op de proef stellen – en er urenlang naar blijven kijken.

Dematons tekende per letter zo veel woorden als ze maar kon bedenken: van aardvarken, aanhangwagen en adder tot zeehond, zonnepaneel, zeester en zeis. Bedacht als kinderboek, maar voor volwassenen is het minstens zo verslavend. Al is het maar voor de vierkeerletterbonus die je scoort met het spotten van de playmobilpoppetjespolitiepet. Je hebt geen tekst nodig om urenlang zoet te kunnen zijn met een boek – en dit is het bewijs.

Dat bleek eerder al uit Zwerveling van Peter Van den Ende, ook voor lezers van alle leeftijden. In zijn debuut (!) als tekenaar vertelt hij in zeer fijne pentekeningen, zónder woorden, een weergaloos sprookje over een papieren bootje dat de wereld over vaart. Je vaart mee langs epische taferelen van nachtmerrieachtige onderwaterwerelden, die Van den Ende laat bevolken door surrealistische creaturen, weergegeven in duizelingwekkend detail.

Zwerveling, Peter Van den Ende. Querido, 96 blz. 22,50 euro

Alfabet, Charlotte Dematons. Hoogland & Van Klaveren, 62 blz., 24,90 euro

Migranten, Issa Watanabe. Querido, 35 blz., 14,99 euro

Eiland, Mark Janssen. Lemniscaat, 25 blz., 14,95 euro