Laatste nieuws Covid-19

Kabinet: zorg en onderwijs gaan voor als tekort aan testen blijft

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog, waarin de ontwikkelingen rondom het coronavirus op vrijdag 28 augustus werden bijgehouden, is gesloten.

Lees verder in het coronablog van zaterdag 29 augustus

Nederlandse reizigers naar Griekenland hoeven geen negatieve testuitslag meer te laten zien

Nederlanders die naar Griekenland reizen, hoeven vanaf dinsdag geen negatieve coronatest meer te laten zien, schrijft de Griekse krant Kathimerini vrijdag. De Griekse autoriteiten stellen dit niet langer verplicht voor reizigers uit Nederland. De regeling blijft wel gelden voor reizigers uit onder meer Spanje, Zweden en België.

Om het land in te komen, moesten Nederlanders vanaf 17 augustus een negatieve testuitslag kunnen laten zien, om aan te tonen dat zij niet besmet waren met het virus. De coronatest mocht maximaal 72 uur voor aankomst zijn afgenomen. Het Zuid-Europese land neemt wel aanvullende coronamaatregelen. Zo zijn vluchten van en naar de Spaanse regio Catalonië vanaf maandag niet meer toegestaan. Verder worden op de eilanden Zakynthos en Lesbos een mondkapjesplicht in de publieke ruimte ingesteld. Deze gaat morgen in.

Vrijdag werden in Griekenland 270 nieuwe besmettingen geregistreerd. Voor zover bekend zijn in het land nog geen honderdduizend besmettingen geweest.

Virus verspreidt zich in Frankrijk weer 'exponentieel'

In Frankrijk verspreidt het coronavirus zich zeer snel. Dat heeft het Franse ministerie van Volksgezondheid vrijdag laten weten. „De dynamiek van de verspreiding is exponentieel”, zei het ministerie volgens persbureau AFP.

Een aanwijzing dat het aantal besmettingen zeer snel oploopt, is volgens de autoriteiten de sterke stijging van het aantal vastgestelde besmettingen. De afgelopen 24 uur waren dat er 7.379, bijna drieduizend meer dan een week geleden en het hoogste aantal sinds het einde van de lockdown dit voorjaar.

In de ziekenhuizen liggen niettemin nog geen grote aantallen coronapatiënten. Het aantal opnames loopt echter wel op, zegt het ministerie. In Frankrijk zijn dus dusver ongeveer 270.000 coronagevallen vastgesteld. Voor zover bekend zijn ruim dertigduizend mensen door het virus gestorven.

UCI-voorzitter: 'wonder' als de Tour Parijs haalt

Als de Tour de France dit jaar uit kan worden gereden, dan is dat niets minder dan een mirakel. Dat zei UCI-baas David Lappartient vrijdag nadat een journalist had gevraagd of de wielerkoers, die zaterdag begint, ook de eindstreep zal bereiken. Lappartient heeft er niettemin vertrouwen in. „Ik geloof in wonderen, dus ja, we zullen Parijs halen”, zei hij volgens internationale persbureaus.

Lappartient bevestigde ook dat de WK wielrennen dit jaar toch doorgaan. Het evenement werd eerst nog geschrapt vanwege de coronamaatregelen in Zwitserland, waar het zou plaatsvinden. De WK zullen uitwijken naar een andere locatie, aldus de UCI-baas. De kampioenschappen zullen zoals gepland vanaf 20 september gehouden worden. Waar dat gaat gebeuren, zal volgens Lappartient rond 1 september worden aangekondigd.

Lees hier meer: Deze Tour de France kan elke dag zomaar voorbij zijn

Kabinet: zorg en onderwijs gaan voor als tekort aan testen blijft

Docenten en zorgmedewerkers krijgen mogelijk voorrang bij het testen op Covid-19 als de problemen met de testcapaciteit aanhouden. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) vrijdag aan de Tweede Kamer. De afgelopen dagen bleek dat de laboratoria die de monsters uitlezen de grote testvraag amper meer aan kunnen. Circa de helft van de 98 testlocaties zit de komende twee dagen vol, meldt de NOS vrijdagavond.

Mocht de situatie zo blijven, dan moet er „geprioriteerd worden in de doelgroepen of regio’s die in aanmerking komen voor een test”, schrijft De Jonge. Het kabinet vraagt hierover dan advies aan het Outbreak Management Team (OMT), maar noemt leraren en zorgwerkers expliciet als groepen die dan voorrang kunnen krijgen om het onderwijs en de zorg draaiende te houden. Op dit moment is het nog te vroeg om bepaalde groepen voorrang te verlenen bij coronatests, liet De Jonge donderdag weten in reactie op roep om voorrang van de onderwijssector.

Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD's riepen Nederlanders begin deze week op zich alleen nog te laten testen bij klachten. De reden daarvan is dat nu zoveel mensen zich bij de teststraten melden dat er problemen in de laboratoria ontstaan. Om die te verhelpen hoopt De Jonge de testcapaciteit de komende weken en maanden verder te verhogen. Zo wil hij onder meer afspraken maken met buitenlandse laboratoria. Vrijdag kwam een deal met een Duits laboratorium rond, waardoor volgens De Jonge in september meer dan veertigduizend extra tests per dag kunnen worden gedaan. Momenteel worden zo’n dertigduizend mensen per dag getest.

Uiteindelijk wil het kabinet nog veel meer gaan testen, blijkt uit de Kamerbrief van De Jonge. De ambitie is in december op zeventigduizend tests per dag te zitten, zodat ook meer groepen zonder klachten kunnen worden getest. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om reizigers uit risicogebieden en personen die een melding van de corona-app hebben gekregen omdat zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Momenteel laat de capaciteit het nog niet toe om deze groepen massaal te testen. Daarom worden de openingstijden van de teststraat op Schiphol voorlopig niet verruimd, schrijft de minister.

Een coronateststraat in Rotterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Vlaanderen past zich aan: afstandsregels in cultuurcentra naar één meter

Even leek het erop dat Vlaanderen en Franstalig België er andere coronaregels op na gingen houden in cultuurcentra en concertzalen. Maar Vlaanderen is om, zo schrijven Belgische media vrijdagmiddag: vanaf 1 september hoeven bezoekers ook in Vlaamse culturele centra nog maar één meter afstand te houden, in plaats van de anderhalve meter die nu overal in België nog geldt.

Het cultuurbeleid valt in België onder verantwoordelijkheid van de gemeenschapsregeringen. De Franse gemeenschap had dan ook alle recht om te besluiten de anderhalvemeterregel per 1 september te schrappen, zoals ze recent deed. Maar in Brussel had dat kunnen leiden tot een bizarre situatie. Als tweetalige stad zitten daar zowel Nederlandstalige cultuurhuizen als Franstalige. Daar zouden dan andere coronaregels hebben gegolden. Nu wordt het „allemaal een stuk eenvoudiger”, aldus de directeur van (de Franstalige) concertzaal Botanique in Brussel tegenover omroep VRT.

Voor het eerst proef met vaccin bij Nederlandse vrijwilligers

In Nederland wordt binnenkort voor het eerst met een coronavaccin uitgetest op een groep vrijwilligers. Het kandidaatvaccin zal worden toegediend aan 135 personen, verspreid over drie locaties, zegt Janssen Vaccines vrijdag, het Leidse farmaceutisch bedrijf achter het vaccin. De werving van deelnemers aan het onderzoek begint volgende week en de toediening staat gepland voor eind september.

Ook in Spanje en Duitsland wordt het betreffende vaccin toegediend aan vrijwilligers. In totaal gaat het om 550 mensen. Zij krijgen verschillende doseringen toegediend. Het testen op vrijwilligers is onderdeel van een zogenoemd fase 1/2a-onderzoek, waarbij wordt bepaald wat een veilige dosis is en welke bijwerkingen er zijn. Ook wordt gekeken hoe de immuunrespons is.

In juli werd het vaccin al getest op gezonde mensen, maar dat gebeurde in de Verenigde Staten en België. Het ging toen om de eerste onderzoeksfase. Deze loopt momenteel nog en de eerste resultaten worden binnenkort verwacht. In fase 3 wordt gevaccineerd in gebieden waar het virus nog erg actief is. Nederland heeft daar momenteel te weinig virusactiviteit voor, zegt Janssen Vaccines. In die fase worden dan zestigduizend mensen gevaccineerd, waaronder ook met een placebo.

Lees ook: Farmalobby wil dekking tegen claims over vaccins

Onder normale omstandigheden duurt het doorlopen van dergelijke onderzoeksfasen zo'n zeven jaar. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden wordt het onderzoeksproces versneld. Dat is volgens Janssen Vaccines mogelijk omdat bij de ontwikkeling van het coronavaccin van dezelfde technologie gebruikgemaakt wordt die werd ingezet bij het maken van vaccin-kandidaten tegen bijvoorbeeld ebola. De Europese Commissie is van plan om tussen de 200 miljoen en 400 miljoen vaccindoses bij farmaceut Janssen te bestellen, als het middel succesvol blijkt.

Geplande landelijke uitrol van corona-app op 1 september kan niet doorgaan

De CoronaMelder zal niet zoals gepland op 1 september landelijk uitgerold worden. De benodigde wet kan voor die tijd niet behandeld worden door de Tweede Kamer.

Coalitiepartijen VVD en D66 lieten vorige week al weten dat de wet voor de 'notificatie-app', die mensen moet waarschuwen als ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon, waarschijnlijk niet op tijd te kunnen behandelen. „De Kamer heeft vrij duidelijk aangegeven dat de app zonder wet niet kan, maar dat we wel bereid zijn om die wet snel te behandelen. Maar we gaan die wet niet overhaast met stoom en kokend water behandelen”, zegt Kamerlid Kees Verhoeven (D66) vrijdag.

Aanstaande maandag is er een technische briefing over de corona-app in de Tweede Kamer. Volgens Verhoeven wordt er woensdag gedebatteerd over de wet. Kort daarna, wellicht donderdag al, zal de Tweede Kamer stemmen over het voorstel. Na een behandeling in de Tweede Kamer, moet ook de Eerste Kamer zich nog over de wet buigen. Dat kan ook op korte termijn.

De wet - de tijdelijke Wet notificatieapplicatie covid-19 - kan volgens Verhoeven op een meerderheid rekenen en verbiedt onder meer het (indirect) verplichten van de app, bijvoorbeeld door winkeliers die klanten zonder de app weigeren. Daarnaast geeft het wetsvoorstel de CoronaMelder een sterkere juridische basis, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in in augustus adviseerde.

Lees ook: Autoriteit Persoonsgegevens: corona-app kan nog niet worden ingevoerd

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) stelde eerder dat de huidige juridische basis afdoende was, omdat gebruik van de app vrijwillig is en gebruikers expliciet toestemming verlenen. „Het zou strikt genomen niet nodig zijn, maar het kabinet heeft besloten tegemoet te komen aan de wens van de AP om landelijke introductie aan te houden tot de wet behandeld is”, laat een woordvoerder van het ministerie van Volkgezondheid vrijdag weten. De Jonge pleitte vorige week vanwege „de toenemende urgentie” door de toenemende besmettingen voor een zo snel mogelijk behandeling van de tijdelijke wet, die hij op 21 augustus naar de Tweede Kamer stuurde.

De CoronaMelder had volgens planning van de overheid op 1 september landelijke actief moeten worden. De app is al te downloaden, maar is alleen volledig actief in vijf GGD-regio's waar nog getest wordt. Meer dan een 1,05 miljoen Nederlanders downloadden de CoronaMelder, meldt het ministerie van Volksgezondheid vrijdag.

De corona-app werkt via bluetooth en moet gebruikers waarschuwen als ze de afgelopen veertien dagen langer dan een kwartier in de buurt zijn geweest bij iemand die het coronavirus onder de leden had. Gewaarschuwden worden opgeroepen zich te laten testen.

Een telefoon met CoronaMelder op het scherm. Foto Vincent Jannink/ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met 9 afgenomen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen, is voor de tweede dag op rij afgenomen. Van donderdag op vrijdag daalde dit aantal met negen naar 134. Van woensdag op donderdag ging het om een afname van 24 patiënten. Dat meldt persbureau ANP op basis van gegevens van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Van de 134 coronapatiënten liggen er 34 op de intensive cares en nog eens honderd op de reguliere verpleegafdelingen.

Op de ic's zijn verder nog 607 patiënten met niet-coronagerelateerde aandoeningen opgenomen. Het aantal bezette ic-bedden schommelt de afgelopen maanden steeds rond de zeshonderd.

Reisadvies voor Frankrijk aangescherpt wegens „ernstige toename” coronabesmettingen

Nederlanders moeten meer delen van Frankrijk mijden omdat het aantal coronabesmettingen in dat land „ernstig” is toegenomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag bekendgemaakt dat het reisadvies voor het Zuid-Europese land om middernacht wordt aangescherpt. Veertien extra departementen zullen oranje kleuren. Dit betekent dat reizen naar die gebieden wordt afgeraden. Nederlanders die er geweest zijn, wordt gevraagd a thuiskomst tien dagen in quarantaine te gaan.

Het gaat om meerdere departementen in en rondom de hoofdstad Parijs en enkele departementen verspreid over de rest van het land. Ook Seine-et-Marne, waar Disneyland Parijs is gevestigd, zal vanaf vannacht oranje kleuren op de landkaart van het ministerie.

Bekijk de hele lijst van departementen waarvoor het reisadvies wordt aangepast.

Twitter avatar 247BZ 24/7 BZ De volgende departementen gaan naar oranje: la Seine-Saint-Denis, le Val-de-Marne, les Hauts-de-Seine, la Seine-et-Marne, l'Essonne, le Val-d'Oise, les Yvelines, le Rhône, la Gironde, la Haute-Garonne, le Gard, le Var, le Vaucluse en Loiret.

Luchtvaartsector verkoopt vliegtuigmaaltijden en start bezorgapp om verliezen te drukken

Inwoners van de Thaise hoofdstad Bangkok kunnen sinds vorige maand vliegtuigmaaltijden aan huis laten bezorgen. Luchtvaartmaatschappij Thai Airways probeert op die manier een deel van de schade door de coronacrisis te compenseren.

De maaltijden worden bezorgd door lokale bezorgdiensten en zijn bedoeld voor „klanten die van reizen houden”. Ze worden geserveerd in dezelfde plastic bakjes als op een vlucht. Klanten kunnen kiezen uit onder andere kip tandoori, noedels en lamskoteletten. Volgens Thai Airways ervaar je via de maaltijden „de smaak van reizen”.

Thai Airways is niet de enige die vliegtuigmaaltijden verkoopt. Ook bij de vliegtuigcateraars Gate Gourmet en SnapFresh in Australië kunnen de maaltijden besteld worden. Gate Gourmet verkoopt vliegtuignootjes en ingevroren maaltijden in bulkhoeveelheden. Snapfresh biedt verschillende opwarmmaaltijden aan die per tiental voor 40 Australische dollars (25 euro) verkocht worden.

Garuda Airlines probeert op een andere manier de verliezen goed te maken. De Indonesische luchtvaartmaatschappij heeft een bezorgapp opgericht. Een directeur van Garuda stelde dat de pandemie het bedrijf gedwongen heeft „creatiever en sneller zakelijke kansen te ontwikkelen”. De luchtvaartsector is hard geraakt door de coronacrisis. Luchtvaartorganisatie IATA schatte dat de sector dit jaar 70 miljard euro verlies heeft gemaakt.

Coronademonstratie Berlijn mag toch doorgaan

De grote demonstratie tegen de coronamaatregelen in de Duitse hoofdstad Berlijn mag zaterdag toch doorgaan. De demonstratie was door de Berlijnse senaat verboden, maar een rechtbank draaide dat verbod vrijdag terug.

Organisatoren verwachten meer dan 22.000 deelnemers. Het protest was verboden uit vrees dat deelnemers zich niet zullen houden aan social distancing en geen mondkapjes zullen dragen, maar volgens de rechtbank zijn er onvoldoende aanwijzingen dat de demonstratie een bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid. Wel stelde de rechter eisen aan het doorgaan van demonstratie: de organisatie moet zorgen dat deelnemers voldoende afstand houden, onder meer door de inzet van stewards. De Berlijnse senaat kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

In Duitsland zijn er in de afgelopen week zo'n 1.300 bevestigde besmettingen per dag bijgekomen, begin deze maand waren dat er zo'n 700. De Duitse regering kwam donderdag met een voorstel voor extra coronamaatregelen vanwege de oplopende besmettingen, waaronder een boete van vijftig euro voor het schenden van de mondkapjesplicht. Thuisfeestjes met bijeenkomsten van meer dan 25 personen zijn niet langer toegestaan.

Spelers Oranje uit risicogebied hoeven niet in quarantaine

Spelers van het Nederlands elftal die de komende dagen terugkomen uit landen waar veel coronabesmettingen zijn, hoeven niet tien dagen in quarantaine te gaan en kunnen dus uitkomen in de interlands tegen Polen en Italië die op 4 en 7 september plaatsvinden. De voetballers krijgen een eenmalige vrijstelling van deze regel, heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg en Sport, VVD) vrijdag bekendgemaakt.

Myron Boadu, Georginio Wijnaldum en Calvin Stengs tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd. Foto Koen van Weel/ANP

De KNVB had om vrijstelling gevraagd zodat spelers die in 'oranje' gebieden spelen, zoals Frenkie de Jong in Barcelona, ingezet kunnen worden voor de interlands in de Nations League. Het huidige besluit geldt alleen voor de wedstrijden tegen Polen en Italië. Voor de wedstrijden daarna moeten nog „algemene spelregels” worden afgesproken.

Nederlanders die terugkomen uit gebieden die door het ministerie van Buitenlandse Zaken als 'oranje' zijn aangemerkt vanwege een hoog aantal coronabesmettingen, wordt verzocht tien dagen in quarantaine te gaan. Alle landen buiten Europa zijn momenteel als oranje aangemerkt, binnen Europa zijn onder meer Spanje en het Verenigd Koninkrijk helemaal oranje.

Twitter avatar pimvandendool Pim van den Dool Goed nieuws voor het Nederlandse voetbal: spelers van Oranje die uit risicolanden naar Nederland komen hoeven niet in quarantaine, ze krijgen daarvan vrijstelling, meldt minister @tamaravanark zojuist na de ministerraad.

Ziekenhuiszorg weer terug op niveau van voor uitbraak

In juli werden weer evenveel patiënten doorverwezen voor medisch-specialistische zorg en geestelijke gezondheidszorg als in dezelfde maand de jaren daarvoor. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vrijdag. Hiermee komt de ziekenhuiszorg weer terug op het niveau van voor de corona-uitbraak. Ook het aantal behandelde patiënten in ziekenhuizen is weer terug op het oude niveau.

NZa-bestuursvoorzitter Marian Kaljouw benadrukt dat de Nederlandse zorg nog een hoop in te halen heeft. „Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn ruim 800.000 minder verwijzingen naar het ziekenhuis gedaan dan verwacht. Bij een deel van deze mensen heeft dat geleid tot gezondheidsschade, zoals de patiënten met kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen”, legt zij uit. Kaljouw zegt zich ernstig zorgen te maken over deze mensen en roept iedereen met klachten op zich te melden bij de huisarts.

Kaljouw stelt echter dat er ook patiënten zijn die tijdens de crisisperiode geen zorg hebben gevraagd of gekregen, maar wiens klachten inmiddels zijn overgegaan of toch minder ernstig bleken. „Die mensen zullen geen ziekenhuiszorg meer nodig hebben.”

Het Amphia Ziekenhuis in Breda. Foto John van Hamond

Ook Broekers-Knol heeft spijt van niet-naleven coronaregels bij huwelijk Grapperhaus

Ook staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD) heeft haar excuses aangeboden voor het niet-naleven van de coronamaatregelen op de bruiloft van minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) afgelopen weekend. Broekers-Knol erkent tegenover de NOS dat de aanwezigen niet altijd anderhalve meter afstand van elkaar hielden. „Als het hier en daar niet goed is gegaan, dan spijt me dat. Alle bewindspersonen hebben een voorbeeldfunctie”, aldus de staatssecretaris.

Broekers-Knol voltrok het huwelijk van Grapperhaus en Elsevier-journalist Elisabeth Wytzes afgelopen zaterdag in Bloemendaal. De staatssecretaris zegt dat ze tijdens de festiviteiten „zoveel mogelijk afstand” heeft gehouden van anderen, maar dat het af en toe mis ging. „Het is net als bij Albert Heijn, dan loopt een mevrouw ineens langs en dan is het al gebeurd.”

Donderdag kwamen beelden van Shownieuws naar buiten van Grapperhaus' bruiloft, waarop te zien is dat de aanwezigen dicht bij elkaar in de buurt stonden. Nadat de beelden veelvuldig gedeeld werden op sociale media, reageerde minister Grapperhaus door te stellen dat hij en zijn vrouw geprobeerd hebben zoveel mogelijk te letten op de coronaregels, maar dat het niet altijd lukte om afstand te houden. Ook hij bood zijn excuses aan „juist ook omdat ik als minister van Justitie en Veiligheid het belang van de naleving van de maatregelen continue benadruk”.

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto Remko de Waal / ANP

Mondkapjesplicht in heel Parijs, Cyprus weert toeristen uit Nederland

  • Bezoekers en inwoners van de Franse hoofdstad Parijs moeten vanaf vrijdagochtend overal in de buitenlucht van de stad verplicht een mondkapje dragen. De verplichting geldt niet alleen voor wandelaars, maar ook voor fietsers en bestuurders van scooters. Alleen kinderen en mensen die in de buitenlucht sporten - óók wielrenners en mountainbikers - zijn vrijgesteld van de maatregel. Volgens president Emmanuel Macron is de mondkapjesplicht „redelijk en zou deze plannen voor economisch herstel” niet moeten beïnvloeden. Met de maatregel hopen de lokale autoriteiten de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Frankrijk registreerde woensdag 5.400 nieuwe besmettingsgevallen, met de hoofdstad Parijs als een van de zwaarst getroffen gebieden.
  • Cyprus weert vanaf vrijdag toeristen uit Nederland vanwege de toename in het aantal besmettingen met het coronavirus. Alleen reizigers uit Nederland die een directe band met het land hebben, bijvoorbeeld omdat ze een Cypriotisch paspoort hebben of er familie in het land woont, mogen het eiland op. Zij moeten bovendien maximaal 72 uur voor aankomst op Cyprus een coronatest laten doen, die negatief dient te zijn. Alsnog moeten deze reizigers dan ook nog veertien dagen in quarantaine.

    Het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke reizen naar het eiland ook af. Ondanks het oranje reisadvies bestaat er geen „verhoogd risico op toename van coronabesmettingen” uit Cyprus. Reizigers uit Cyprus hoeven dan ook niet in thuisquarantaine.

  • De Oegandese president Yoweri Museveni heeft komende zaterdag uitgeroepen tot nationale dag van gebed, nu het aantal besmettingen met het coronavirus in zijn land toeneemt. „Blijf in je huis en bid”, aldus de president. Hij heeft religieuze leiders uit het land gevraagd zaterdag naar zijn ambstwoning te komen, om samen met de president en diens vrouw te bidden. De nationale dag van gebed wordt uitgezonden op radio en televisie, aldus de president. Een vers, Mattheüs 7:7, zal daarin centraal staan. „Bidt, en u zal gegeven worden; zoekt, en gij zult vinden; klopt, en u zal opengedaan worden”, citeert de president. Afgelopen zaterdag registreerde het ministerie van Volksgezondheid in Oeganda 308 nieuwe besmettingen, het hoogste dagelijkse aantal tot dan toe.

Amsterdam en Rotterdam stoppen als gepland met mondkapjesexperiment

Amsterdam en Rotterdam stoppen na komend weekend zoals gepland met het mondkapjesexperiment, dat het dragen van gezichtsbescherming in verschillende drukbezochte delen van de steden verplicht stelde. Dat hebben de twee steden vrijdagochtend bekendgemaakt. Het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) zal het experiment in beide steden de komende weken evalueren en komt naar verwachting midden september met een rapport.

Het centrum onderzoekt onder meer of het mondkapje heeft gezorgd tot gedragsverandering bij dragers ervan. Aan de hand van deze evaluatie, het besmettingsniveau de komende weken en de „actuele drukte” zullen de steden bepalen of de plicht weer ingevoerd wordt. In Amsterdam wordt bovendien naar eventuele nieuwe plekken gekeken om de plicht in te voeren.

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland stelt „de bezwaren van sommige ondernemers gehoord” te hebben. „Deze signalen nemen we mee in de besluitvorming na de evaluatie van het experiment”, aldus de gemeente.

Handhavers zien erop toe dat Rotterdammers een mondkapje dragen. Foto Sander Koning / ANP

Franstalige cultuurcentra in Brussel krijgen andere afstandsregels dan Nederlandstalige

In Brussel worden de afstandsregels in cultuurcentra en concertzalen straks bepaald door de taal die er gesproken wordt. Vanaf 1 september hoeven bezoekers van Franstalige culturele centra in België nog maar één meter afstand te houden, in plaats van de anderhalve meter die nu overal in België nog geldt. De minister voor Cultuur van de Franstalige Gemeenschap heeft daar deze week toe besloten nadat de cultuur- en evenementensector de afgelopen weken aandacht vroeg voor de verstrekkende gevolgen die de coronacrisis op de sector heeft. Het zal zowel gaan om evenementen binnen als buiten, en mondmaskers blijven verplicht.

Door de maatregel zullen centra meer bezoekers kunnen toelaten, zodat de situatie voor de sector langzamerhand kan „normaliseren”, aldus de minister. Maar het besluit zorgt tegelijkertijd voor een opmerkelijke versnippering van regels in het land, verklaart de cultuursector vrijdag in Brussels stadsblad Bruzz. Het cultuurbeleid valt in België onder verantwoordelijkheid van de gemeenschapsregeringen. Maar de Vlaamse gemeenschap behoudt vooralsnog wel de anderhalvemeterregel. In Brussel, dat officieel tweetalig is, levert dat een ongelijke situatie op. In de Belgische hoofdstad zijn cultuurcentra óf Nederlandstalig óf Franstalig. Ze vallen daardoor vanaf 1 september onder verschillende regelgeving.

„Een heel rare situatie”, zegt een woordvoerder van de Nederlandstalig Brusselse concertzaal Ancienne Belgique in Bruzz. Zijn Franstalige tegenhanger Botanique zal straks meer mensen binnen mogen laten. De Vlaamse crisiscel cultuur noemt het „een draak van een beslissing” en pleit voor federaal overleg over de kwestie, maar het lijkt er niet op dat dit voor 1 september rond zal zijn.

Een tentoonstellling in het Dynastiepaleis in Brussel. Foto Olivier Hoslet / EPA

Halfjaarcijfers Schiphol: 246 miljoen euro verlies, honderden banen geschrapt

Schiphol heeft in het eerste halfjaar van 2020 246 miljoen euro verlies geleden. Het aantal vliegbewegingen is ruim gehalveerd, het aantal passagiers daalde met 62,1 procent, blijkt uit cijfers die vrijdag zijn gepresenteerd. Omdat de gevolgen van de pandemie naar verwachting nog zeker tot 2023 voelbaar zullen zijn, wil de luchthaven 20 tot 25 procent besparen op de kosten. Daarom zullen er ook „enkele honderden functies” geschrapt moeten worden. Op de luchthaven werken drieduizend mensen.

Hoeveel banen precies verdwijnen, heeft Schiphol Group nog niet bekendgemaakt. De directie is daarover nog in overleg met de ondernemingsraad en er moet ook nog gesproken worden met de bonden, zo staat in een verklaring. De luchthaven heeft een voorschot van zo'n 28 miljoen euro gekregen uit de eerste NOW-regeling, en ook een aanvraag ingediend voor NOW 2.0.

Wel is alvast besloten om het management hun variabele beloning over 2019 niet te betalen, evenals het schrappen van dividend voor aandeelhouders. Allerlei bouwprojecten, zoals de bouw van de nieuwe terminal, zijn met ten minste twee jaar uitgesteld. Toch steekt Schiphol dit jaar en volgend jaar nog 1,5 miljard euro in andere projecten, ook voor veiligheid en hygiëne.

Over het hele jaar verwacht de luchthaven dat het aantal reizigers ten minste zal halveren, en mogelijk tot 77 procent zal teruglopen. De luchthaven vindt dat er internationaal betere afspraken gemaakt moeten worden over het testbeleid voor passagiers uit risicogebieden. Zo zou er wat Schiphol betreft op alle reizen uit gebieden waar de risico's hoog zijn getest moeten worden, in plaats van de strenge reisverboden en quarantainemaatregelen en reisverboden die nu gelden. Die hebben namelijk „gevolgen voor vliegreizen en daarmee voor het economisch herstel”.

Sinds juni trekt het aantal reizigers een beetje aan, maar in de vakantiemaanden werden desondanks lage cijfers geschreven. In juli lag het zogenoemde passagiersvolume 80 procent lager dan een jaar eerder, in de derde week van augustus 74 procent. De luchthavens Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport kregen respectievelijk 65 en 71 procent minder reizigers te verwerken, blijkt uit de cijfers.

FNV wil cao-afspraken over thuiswerken

Werknemers willen dat in de cao's afspraken worden vastgelegd over thuiswerken. Dat stelt FNV vrijdag op basis van een enquête onder ruim negenduizend leden. Vier op de vijf leden willen bijvoorbeeld een vergoeding voor de kosten die ze thuis maken. Het Nibud schatte die kosten voor bijvoorbeeld de stroom, koffie en wc-papier eerder op zo'n twee euro per dag - geld dat werkgevers volgens FNV tegelijk besparen. Ook willen werknemers dat vastgelegd wordt wanneer ze wél naar kantoor kunnen komen.

In de enquête zegt twee derde van de respondenten thuiswerken prettig te vinden, hoewel bijna driekwart ook in de toekomst nog graag af en toe op kantoor zou komen. Men vindt het prettig dat de reistijd vervalt. Zo'n 40 procent zegt zich beter te kunnen concentreren en meer werk gedaan te krijgen. Sociale interactie wordt juist gemist. Een gebrek aan lichaamsbeweging (40 procent) en overmatige vermenging van werk en privé (25 procent) baren respondenten zorgen.

FNV kwam donderdag al met een aantal voorstellen om de economische crisis als gevolg van de pandemie „te lijf” te gaan. Volgens de bond heeft het virus „ongelijkheid en onzekerheid op de arbeidsmarkt” blootgelegd. Mensen zonder vast contract zijn bij bedrijven als eerste zonder werk komen zitten en kregen volgens de bond te weinig steun van de overheid. Tegelijk hadden grote multinationals juist goede ingangen bij het kabinet en werden wel snel gesteund, aldus FNV. De bond vindt dat bedrijven die nog winst maken, extra zouden moeten bijdragen aan de zorg en aan het onderwijs.

Lees ook dit interview: FNV-voorzitter Busker: ‘Ik vind het veel te vroeg om te praten over versobering’

Auto- en motorbranche maakt grootste krimp in kwart eeuw door

De omzet in de auto- en motorbranche lag in het tweede kwartaal van 2020 ruim een kwart lager dan een jaar eerder. De branche maakt daarmee de grootste krimp door in ruim 25 jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

De sterkste daling binnen de branche was te zien bij bedrijven die nieuwe personenauto’s importeren. Zij hebben ruim 40 procent minder omgezet dan in 2019. Als gevolg van het coronavirus was er minder vraag naar nieuwe auto’s en sloten autofabrieken in binnen- en buitenland de deuren. Dit laatste zorgde er ook voor dat de handel in auto-onderdelen een flinke tik kreeg. In deze tak daalde de omzet met 28 procent.

Veel van de verschillende takken van de auto- en motorbranche gingen al in het eerste kwartaal van dit jaar achteruit. De enige deelbranche die een omzetdaling toen nog wist te vermijden, de handel in en reparatie van personenauto’s, werd dit kwartaal ook flink geraakt. Die tak zette de afgelopen maanden ruim 21 procent minder om. De tak die de minste daling liet zien was de motorbranche. Daar nam de omzet met bijna 6 procent af.

Zestien bedrijven in de auto- en motorbranche gingen in het tweede kwartaal failliet. In de drie maanden daarvoor waren al 23 bedrijven onderuit gegaan. Het aantal vacatures in de branche lag het afgelopen kwartaal met 2.300 vacatures lager dan het de afgelopen vier jaar was geweest.

Ondanks de slechte cijfers neemt het vertrouwen onder ondernemers in de auto- en motorbranche weer iets toe. Waar het ondernemersvertrouwen gedurende het gehele tweede kwartaal met -46,9 erg laag lag, is die nu - aan het begin van het derde kwartaal - opgeklommen tot -9. Ook over de personeelssterkte zijn bedrijven nu minder somber dan aan het begin van het tweede kwartaal. Ruim 11 procent van de ondernemers denkt de komende maanden minder personeel in te zetten. Vorig kwartaal was dat nog ruim 38 procent.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC vrijdag de ontwikkelingen rondom de coronacrisis bij. Dit waren de belangrijkste nieuwsfeiten van donderdag:

  • Vanaf volgend voorjaar mogen geen nertsen meer worden gehouden in Nederland. Het kabinet gaat nertsenhouders verplichten hun werk neer te leggen na de pelsperiode die in november begint. Het al geplande verbod op nertsenfok wordt drie jaar naar voren gehaald.
  • Het kabinet is donderdag in onderhandelingen over het derde coronasteunpakket tegemoet gekomen aan de eisen van werkgevers en de vakbonden. Een versobering van de NOW-regeling die het kabinet zich had voorgenomen, wordt uitgesteld.
  • Minister Ferd Grapperhaus heeft spijt betuigd omdat de gasten op zijn bruiloft afgelopen zaterdag niet de hele dag anderhalve meter afstand van elkaar hielden. „Ik begrijp dat mensen kritisch kijken naar de beelden die gemaakt zijn. Juist ook omdat ik als minister van Justitie en Veiligheid het belang van de naleving van de maatregelen continu benadruk.”
  • In Nederlandse ziekenhuizen lagen donderdag 143 mensen met Covid-19. Ruim twee weken geleden was het aantal voor het laatst zo laag. Vorige week waren er nog 177 coronapatiënten opgenomen.
  • Minister Hugo de Jonge gaat geen gehoor geven aan een oproep leraren voorrang te geven bij coronatests. De onderwijsbonden, de PO-Raad en de VO-willen dat juist wel, omdat leraren vanwege de wachttijd voor de uitslag van de coronatest lang niet kunnen werken.

 

Lees hier het coronablog van donderdag 27 augustus terug