Verdachte (17) in Wisconsin

Schietpartij Kyle Rittenhouse (17) is in beschuldiging gesteld van moord met voorbedachten rade bij de demonstraties deze week in Kenosha.

Een 17-jarige jongen wordt verdacht van het neerschieten van drie demonstranten in de nacht van dinsdag op woensdag in de stad Kenosha, in de Amerikaanse staat Wisconsin. Kyle Rittenhouse is in beschuldiging gesteld van moord met voorbedachten rade in verband met de schietpartij waarbij twee mensen omkwamen. Een derde persoon raakte zwaar gewond, maar is buiten levensgevaar. De identiteit van de slachtoffers is nog onbekend.

De verdachte werd woensdag gearresteerd in buurstaat Illinois. Op videobeelden van de schietpartij is een jonge witte man te zien die op straat het vuur opende met een semi-automatisch geweer. Uit de sociale media-kanalen van de tiener is op te maken dat hij een groot liefhebber is van wapens en een fervent aanhanger van de politie en president Donald Trump.

Samen met een groep andere witte mannen was Rittenhouse naar Kenosha gekomen om naar eigen zeggen bedrijven te beschermen tegen de demonstranten. Hij beschouwde zich als lid van een militie, zo is te zien op video-interviews die hij gaf vóór de schietpartij, en zijn sociale media-kanalen.

De demonstraties in Kenosha zijn een reactie op een incident waarbij een zwarte man, de 29-jarige Jacob Blake, in zijn rug werd geschoten door witte agenten. Hij ligt nog in het ziekenhuis, maar is buiten levensgevaar. De openbaar aanklager van Wisconsin zei woensdag dat Blake in de buurt van een mes was. Hij gaf daarbij niet aan of Blake een mes bij zich droeg of dat het mes in zijn auto lag, waar hij in leunde toen hij werd neergeschoten. Op de achterbank zaten zijn drie kinderen. Het ministerie van Justitie heeft een burgerrechtenonderzoek ingesteld.

De zaak zorgt sinds zondag voor massale protesten tegen politiegeweld in Kenosha, die in de nacht van dinsdag op woensdag uitliepen op rellen. Gouverneur Tony Evers van Wisconsin riep dinsdag de noodtoestand uit en sinds maandag is de nationale garde ingezet om de orde in Kenosha te handhaven. Een groep van ongeveer tweehonderd demonstranten raakte in de nacht van dinsdag op woensdag slaags met de oproerpolitie, maar ook met gewapende burgerwachten, zoals Rittenhouse.

Zondag werd Blake zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. Op videobeelden is te zien door agenten meerdere keren in zijn rug is geschoten, terwijl hij in zijn auto leunde. Zijn drie kinderen zaten op de achterbank. Volgens advocaten van zijn familie zal Blake waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen. (NRC)