Arbeidsconflict

FNV naar de rechter om contracten bij Deliveroo

Vakbond FNV sleept maaltijdbezorger Deliveroo voor de rechter om een contract voor onbepaalde tijd af te dwingen voor twee bezorgers. Ook zouden zij achterstallig loon moeten krijgen op basis van de cao voor het beroepsgoederenvervoer.

FNV meent dat de bezorgers daar recht op hebben op basis van een uitspraak van de rechter van januari vorig jaar. Destijds bepaalde de rechter in Amsterdam dat de bezorgers die voor Deliveroo rijden geen zzp’ers zijn. Zij kunnen volgens de rechter aanspraak maken op een contract omdat er een grote mate van afhankelijkheid is van Deliveroo. In een andere uitspraak bepaalde de rechter dat Deliveroo onder de cao beroepsgoederenvervoer valt. Twee maaltijdbezorgers eisen nu dat dienstverband op, met steun van de FNV.

Volgens Deliveroo wil de overgrote meerderheid van de bezorgers juist op de flexibele manier werken die het bedrijf biedt. „De campagne van FNV richt zich al geruime tijd op het verminderen van de controle die bezorgers hebben op hun eigen werktijden”, schrijft een woordvoerster. „Deze populaire vorm van werken groeit juist omdat het de vrijheid en controle geeft die traditionele vormen van dienstverband niet bieden.” Deliveroo is tegen de uitspraak uit januari 2019 in beroep gegaan. Die zaak dient op 11 september. (ANP)