Zeker 90 doden door moessonregens in Pakistan

Noodweer In Pakistans buurland Afghanistan kwamen zeker zeventig mensen in de nacht van dinsdag op woensdag om bij plotselinge overstromingen.
Mannen duwen dinsdag een tankwagen over een ondergelopen weg in de Pakistaanse stad Karachi.
Mannen duwen dinsdag een tankwagen over een ondergelopen weg in de Pakistaanse stad Karachi. Foto Akhtar Soomro/Reuters

In drie dagen van hevige moessonregens zijn in Pakistan zeker negentig mensen overleden en minstens duizend huizen beschadigd. Dat meldt het nationale bureau voor rampenbestrijding woensdag, aldus internationale persbureaus.

Het leger en reddingswerkers evacueren mensen in verschillende delen van het land. In de grootste stad van het land, Karachi, zijn de straten volledig ondergelopen vanwege de verouderde riolering. 31 doden vielen in de zuidelijke provincie Sindh, 23 in Khyber-Pakhtunkhwa, vijftien in de zuidwestelijke provincie Baluchistan en acht in Punjab. De moessonregens zorgen ieder jaar voor veel slachtoffers in Pakistan.

Overstromingen Afghanistan

In buurland Afghanistan kwamen in de nacht van dinsdag op woensdag zeker zeventig mensen om bij plotselinge overstromingen. De overstromingen werden veroorzaakt door zware regen gedurende de nacht in de stad Charikar, ten noorden van Kabul. Dat zeiden de Afghaanse autoriteiten woensdag volgens persbureau Reuters.

Zeker negentig mensen raakten gewond en meer dan driehonderd huizen werden verwoest door het noodweer. In een ziekenhuis in de provincie Parwan werden de levenloze lichamen van zeventien mensen binnengebracht. Onder hen zijn veel kinderen.

Overstromingen komen veel voor in Afghanistan. Vooral in arme plattelandsgebieden, waar regelmatig kwetsbare huizen instorten tijdens zware regenval, zorgen de overstromingen vaak voor veel slachtoffers. Enkele weken geleden kwamen vijftien kinderen en een vrouw om bij een plotselinge overstroming in een dorp in de oostelijke provincie Nangarhar.