Tech

UvA en VU starten onderzoekslab met omstreden Chinese Huawei

De Amsterdamse universiteiten VU en UvA richten dit najaar samen met het Chinese technologiebedrijf Huawei een onderzoekslab op voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat bevestigden de universiteiten dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Het Chinese bedrijf investeert 3,5 miljoen euro in de samenwerking, die is goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en Onderwijs, het ministerie Cultuur en Wetenschap (OCW) en de veiligheidsdiensten AIVD en NCTV.

Het doel van de samenwerking is het ontwikkelen van nieuwe zoektechnieken voor online zoekmachines. Die moeten meertalig worden, culturele verschillen herkennen en conversaties kunnen voeren met de gebruiker, om ingevoerde zoekopdrachten beter te begrijpen. Voor het project begint, worden via de universiteiten negen onderzoekers geworven voor een periode van twee jaar. Het contract met Huawei heeft een looptijd van vier jaar.

Projectleider en hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de VU Frank van Harmelen zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheden van een samenwerking met Huawei. Het Chinese bedrijf wordt wegens verdenkingen van spionage ten behoeve van de Chinese overheid in veel landen gewantrouwd.

Na een gesprek met de Nederlandse ambassade in Beijing, hebben de universiteiten hun plannen daarom besproken met de twee ministeries. Van Harmelen: „Op uitnodiging van het ministerie van OCW hebben we vervolgens constructieve gesprekken gevoerd met de AIVD en de NCTV over het beheersen van de risico’s. Dat vonden zij een overtuigend verhaal.” (NRC)