Kerry James Marshall schildert zwart model voor cover Vogue

Vogue Omdat modemagazines vaak verweten is dat ze te wit zijn, liet de Amerikaanse Vogue twee bekende Afro-Amerikaanse schilders de cover van het septembernummer maken.

De twee omslagen van Vogue, met links de door Kerry James Marshall geschilderde fantasievrouw, en rechts Jordan Casteels schilderij van ontwerper en activiste Aurora James.
De twee omslagen van Vogue, met links de door Kerry James Marshall geschilderde fantasievrouw, en rechts Jordan Casteels schilderij van ontwerper en activiste Aurora James.

Een geschilderd portret van een activiste die zich inzet voor donkere ontwerpers én een vrouw die ‘extreem zwart’ is. De Amerikaanse editie van het modetijdschrift Vogue heeft voor het septembernummer twee Afro-Amerikaanse kunstenaars omslagen laten schilderen.

Jordan Casteel en Kerry James Marshall kregen van het blad min of meer de vrije hand. Hun schildering moest alleen aansluiten bij het thema van het nummer, hoop, en de figuren die zij zouden portretteren moesten een jurk dragen van een van de vier door de redactie gekozen ontwerpers.

Jordan Casteel (1989) schilderde de ontwerper en activiste Aurora James in een jurk van Pyer Moss. Ze deed dat, zegt ze in het blad, om aandacht te vragen voor James’ 15 Percent Pledge. Dat is een oproep aan grootwinkelbedrijven om 15 procent van de schapruimte te reserveren voor producten van donkere ontwerpers.

„Ik geloof dat wat Aurora doet enorm belangrijk is voor de realisatie van de langetermijnverandering die zwarte mensen verdienen en die dit land ons verschuldigd is”, zegt Casteel in het tijdschrift. „Ik zie Aurora als een licht in veel duisternis, een baken van hoop en een vertegenwoordiger van verandering in alle creatieve industrieën.”

Fantasievrouw

De door Kerry James Marshall geschilderde vrouw draagt een witte avondjurk van het merk Off-White van Virgil Abloh. De 64-jarige kunstenaar, wiens schilderijen op veilingen miljoenenbedragen opbrengen, zegt een fantasievrouw te hebben geschilderd die „de schoonheid van alle zwarte vrouwen” verbeeldt. Marshall creëerde haar opvallend donkere huid door drie tinten zwart te mengen met kobaltblauw, chroomgroen, violet en gele- en rode okerkleuren.

Marshall zegt in Vogue over zijn schildering: „Als je zegt: ‘Zwart is mooi’, moet je dat laten zien. En wat ik doe, is dat in het extreme laten zien. Ja, de vrouw is zwart, heel zwart, en ze is heel mooi.”

Modetijdschriften is de laatste jaren vaak verweten dat ze te wit zijn. Volgens The Washington Post heeft Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour in een e-mail aan de redactie laten weten zich aan te sluiten bij de 15 procent-oproep van Aurora James. Vanaf volgend jaar zal minstens 15 procent van de freelancemedewerkers een donkere huidskleur hebben.