Afgelast/uitgesteld dit seizoen: 7 grote teleurstellingen

2020 Veel gaat niet door komend seizoen. Soms komt het later. Soms nooit meer. Onze recensenten over hun teleurstellingen.

Kunstinstallatie van Charlotte Prodger, waarmee ze in 2018 de Turner Prize won. Een Nederlandse vertoning van haar film SAF05 is dit jaar helaas uitgesteld.
Kunstinstallatie van Charlotte Prodger, waarmee ze in 2018 de Turner Prize won. Een Nederlandse vertoning van haar film SAF05 is dit jaar helaas uitgesteld. Foto EPA/Neil Hall

Expositie: Charlotte Prodger

Charlotte Prodger won in 2018 de Turner Prize met haar poëtische iPhone-video’s waarin ze reflecteerde op haar afkomst, genderidentiteit en seksualiteit. Een jaar later was haar film SAF05 te zien in het Schotse paviljoen op de Biënnale van Venetië en trok daar zoveel aandacht dat er lange rijen ontstonden. Wie er toen niet in kwam, zou dit najaar een herkansing krijgen: het Stedelijk Museum had SAF05 op het programma staan voor dit najaar. Helaas is die presentatie tot nader orde uitgesteld.

Game: Deathloop

Schietgame Deathloop van Arkane Studios heeft een creatieve insteek: de speler zit vast in een tijdlus. Huurmoordenaar Colt moet acht mensen doden tijdens een feestje. Mist hij er één, dan moet hij opnieuw beginnen. Medespelers mogen je frustreren. Fascinerend concept, helaas tot volgende zomer uitgesteld door „afgenomen efficiëntie” vanwege corona.

Klassiek: Götterdämmerung

Doorslaande successen waren het, de concertante Wagner-opera’s o.l.v. Jaap van Zweden in de ZaterdagMatinee. Op 12 december was de beurt aan Götterdämmerung – sluitstuk van Der Ring des Nibelungen. Geplande bezetting: het Radio Fil. Orkest in monsterbezetting, tachtig man koor en tien solisten. Onmogelijk nu. Herplanning? Over een paar jaar op z’n best. Als troostprijs leidt Van Zweden op 12 december wel een speciale versie van Beethovens (kleiner bezette) opera Fidelio. Inl: concertgebouw.nl

TV-serie: American Crime Story 3

De televisieserie American Crime Story 3 is opgeschoven naar volgend jaar. Na de gedramatiseerde moordzaken van OJ Simpson (2016) en Gianni Versace (2018) buigt de serie zich nu over de affaire tussen president Clinton en stagiaire Monica Lewinsky. Uitstel niet zozeer wegens corona, trouwens, maar uit angst dat de serie de presidentsverkiezingen zou kunnen beïnvloeden. Verder zaten we in mei natuurlijk allemaal klaar voor de reünie van Friends – geen nieuwe aflevering van de comedyserie maar een soort nostalgisch praatprogramma. Maar toen kwam de corona, en bleven de zes vrienden thuis, voor onbepaalde tijd. De reünie zou het pronkstuk worden van de lancering van streamingdienst HBO Max (niet in Nederland).

Abonnees van Disney+ hadden ook pech: Marvelserie The Falcon and the Winter Soldier moest worden uitgesteld.

Musical: The waitress

Vanaf september zou The waitress in Nederland te zien zijn, de musical over serveerster Jenna die worstelt met relationele problemen en enthousiast taarten bakt. In Amerika en Engeland bleek de show een publiekslieveling, mede door de fijne soundtrack van Sara Bareilles. De hoofdrol van de Nederlandse Jenna was Willemijn Verkaik op het lijf geschreven, met haar vocale capaciteiten en gevoel voor timing. Haar uitvoering van de potentiële showstopper ‘She used to be mine’ was iets om je op te verheugen. The waitress zou de tweede theaterproductie van MediaLane (i.s.m. Theateralliantie) worden na Hello Dolly, de groots opgezette musical die veel te vroeg tot stilstand kwam door de theatersluiting. Inl: waitressdemusical.nl

Expositie: Christo


Vanwege nestelende valken werd Christo’s plan om de Arc de Triomphe in Parijs in te pakken al uitgesteld van het voorjaar naar het najaar van 2020. En toen kwam corona, en werd het hele project nog een jaar uitgesteld. In mei overleed de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar. Zestig jaar had Christo erover gedaan om er toestemming voor te krijgen, nu zal hij zijn levenswerk nooit te zien krijgen.

Pop: Geen Adele in 2020

Eén grote succesplaat kan de hele muziekindustrie een enorme boost geven. Adele brengt doorgaans dat soort albums uit, maar wanneer? Er wordt al tijdenlang uitgekeken naar een opvolger van 25 uit 2015, maar op de vraag op Instagram waar haar nieuw album blijft, antwoordde de Britse zangeres: “Ik heb eerlijk waar geen idee.”