UvA en VU werken samen met Huawei

Kunstmatige intelligentie Terwijl veel landen Huawei wantrouwen, gaan de UvA en de VU de samenwerking met het Chinese techbedrijf aan. CDA en VVD hebben vragen over het project.

De Amsterdamse universiteiten VU en UvA richten dit najaar met het Chinese technologiebedrijf Huawei een onderzoekslab op voor kunstmatige intelligentie (AI). Dat bevestigen de universiteiten dinsdagochtend na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Het Chinese bedrijf investeert 3,5 miljoen euro in de samenwerking, die is goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en Onderwijs, het ministerie, Cultuur en Wetenschap (OCW) en veiligheidsdiensten AIVD en NCTV.

Projectleider en hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de VU Frank van Harmelen zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheden van samenwerking met het Chinese bedrijf, dat in veel landen gewantrouwd wordt, vooral bij de aanleg van 5G-netwerken. Ook het Nederlandse kabinet heeft zorgen geuit over Chinese spionage en nam afgelopen december voorzorgsmaatregelen tegen cyberspionage en sabotage via netwerkapparatuur.

Van Harmelen wijst op de volledige publicatievrijheid van de universiteiten, die ook bij tegenvallende resultaten hun wetenschappelijke bevindingen mogen publiceren. Daarnaast komen alle mensen die in het onderzoekslab gaan werken in dienst van de VU en UvA.

Het doel van de samenwerking is het ontwikkelen van nieuwe zoektechnieken voor online zoekmachines. Die moeten meertalig worden, culturele verschillen herkennen en ‘conversationeel’ worden, oftewel in gesprek gaan met de gebruiker om zoekopdrachten beter te begrijpen.

De keuze voor Huawei is het afgelopen anderhalf jaar „geleidelijk gegroeid” na ontmoetingen op internationale conferenties, zegt de hoogleraar. „China is een opkomende kracht in kunstmatige intelligentie, het land investeert enorm in dit vakgebied. Huawei vindt ons AI-ecosysteem heel interessant omdat het gaat om twee sterke universiteiten die vooraanstaand AI-onderzoek doen. Naast Huawei werken we ook samen met grote westerse bedrijven samen zoals ING, Ahold en Elsevier en partijen zoals de Nationale Politie. Daarbij gelden dezelfde regels en waarborgen.” De regeringspartijen CDA en VVD zetten vraagtekens bij het project. „Veiligheid voorop”, twittert VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. (NRC)