Steunmaatregel

Ruim 45.000 aanvragen bij UWV voor nieuwe NOW-regeling

UWV keerde bijna 1,5 miljard uit.
UWV keerde bijna 1,5 miljard uit. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Uitkeringsinstantie UWV heeft sinds begin juli bijna 1,5 miljard euro aan coronasteun uitgekeerd. In totaal deden 45.182 werkgevers een aanvraag voor loonsubsidies via de regeling Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) 2.0. Inmiddels hebben bijna 41.000 van hen een voorschot ontvangen. Het kabinet hoopt met de noodregeling te voorkomen dat bedrijven failliet gaan.

Met de NOW-regeling kunnen werkgevers die in de problemen zijn gekomen door de coronacrisis tot 90 procent van de loonkosten voor hun werknemer ontvangen. Werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van vier maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden juni tot en met september.

De werkgevers die een aanvraag indienden, hebben samen 791.505 mensen in dienst. De omzet van deze bedrijven valt in crisistijd ruim de helft lager uit.

Het aantal aanvragen voor NOW 2.0 is aanzienlijk lager dan voor de eerste NOW-regeling, die uiteindelijk voorzag in een tegemoetkoming in de loonkosten voor 140.000 bedrijven. Een deel van de werkgevers wacht met een aanvraag tot ze een duidelijker beeld hebben van hun omzetverlies. Via de eerste NOW-regeling werd tot eind juni 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. (ANP)