NRC Schrijfwedstrijd: het juryrapport

Zomerverhalen Honderden inzendingen ontving de redactie van NRC. Zomerse en spannende verhalen, zonder het woord corona. De jury koos de vijf beste.

Foto Phil Nijhuis/ANP

Nadat de Achterpagina op 22 juni een wedstrijd had uitgeschreven voor de beste zomerverhalen van 2020, stroomden de inzendingen binnen. Uiteindelijk zouden het er 549 worden, die door de jury alle aandachtig werden gelezen.

Opmerkelijk is dat de inzenders zich nauwlettend hielden aan de aanwijzingen van de redactie. Zo mocht het woord ‘corona’ niet in de verhalen voorkomen en waren voor het gebruik van de woorden ‘umami’, ‘grind’ en ‘stoom’ bonuspunten te behalen. Vooral dat ‘umami’ zorgde voor ingenieuze vondsten. Zo werd het niet alleen als smaak in de verhalen verwerkt, maar ook als huisdier, koosnaam of kwaal.

Het advies van de redactie om vooral iets bloedstollends te schrijven dat zich afspeelde op een zomerse dag, bleek eveneens nauwgezet te zijn opgevolgd, aangezien een groot deel van de verhalen een thrillerelement bevatte. Een ongeluk, een spookverhaal, maar vooral moorden in de achtertuin, waarbij een put een belangrijke bijrol speelde, waren terugkerende elementen. Daarbij viel het op dat in veel verhalen vrouwen, wonend in lommerrijke villawijken, hun partner met genoegen om zeep brachten.

Onder de inzendingen waren ook veel verhalen over jeugd-idyllen en -herinneringen, soms in een volwassen literaire stijl beschreven. Het was voor de jury niet gemakkelijk om een evenwichtige keuze te maken. Toch menen we, na uitvoerig beraad over de dertig door ons uitverkoren verhalen, de vijf beste te hebben uitgekozen. De vijf winnaars hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen en worden op de Achterpagina gepubliceerd.