Coronacrisis

CPB: economie herstelt op de lange termijn slechts gedeeltelijk

Ook als het coronavirus binnenkort onder controle is, zal de Nederlandse economie op langere termijn slechts gedeeltelijk herstellen. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in twee verschillende onderzoeken die beide dinsdag zijn gepresenteerd: een naar de langetermijngevolgen van de crisis voor de arbeidsmarkt en de ander naar de langdurige gevolgen van de crisis voor de gehele Nederlandse economie. De werkloosheid stijgt tot 2021 sterk en over vijf jaar is die terug op het oude niveau. De Nederlandse economie zal op de langere termijn (tot tien jaar) vooral worden geraakt door lagere productiviteit die is te wijten aan dalende investeringen in de economie en aan afgenomen innovatie. Beide veroorzaken een lager bbp op de langere termijn dan voor de coronacrisis werd voorspeld. (NRC)