Sander Schimmelpenninck stopt als presentator Op1

Talkshow Vanaf januari presenteerde Schimmelpenninck Op1 iedere donderdag samen met Welmoed Sijtsma. Hij zou zijn rol als presentator te beperkt vinden.
Sander Schimmelpenninck stopt met talkshow Op1.
Sander Schimmelpenninck stopt met talkshow Op1. Foto Lars van den Brink

Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck stopt als presentator van de dagelijkse talkshow Op1. Donderdag 27 augustus zal hij voor het laatst te zien zijn bij het programma, bevestigt hij op sociale media na berichtgeving van omroep WNL. Het is nog niet bekend wie Schimmelpenninck vervangt.

Sinds januari presenteerde Schimmelpenninck de talkshow iedere donderdag samen met WNL-presentatrice Welmoed Sijtsma. Schimmelpenninck vindt zijn rol als presentator te beperkt, zegt hij volgens WNL in zijn podcast Zelfspodcast. Naar eigen zeggen twijfelde hij al langer over de functie en heeft hij zich „erin laten lullen”.

„Het was voor drie maanden bedoeld als experiment”, aldus Schimmelpenninck. „Het liep door corona maar door, terwijl mijn twijfels bleven. Het heeft nooit 100 procent als mijn rol gevoeld.” Ook speelt mee dat hij al „zoveel andere dingen” heeft. Schimmelpenninck is hoofdredacteur van zakenblad Quote, columnist bij de Volkskrant en presentator van het televisieprogramma Dragon’s Den. Op Twitter schrijft hij te „kiezen voor journalistiek”.

Twitter avatar SanderQuote Sander S Ik zeg in de podcast juist dat het wél een vak is, waar mijn ambities alleen niet liggen.
Ik kies voor de journalistiek, je weet wel, dat vak waarin je het volledige verhaal tot je neemt, ipv over je lange tenen te struikelen bij vakkundig uit de context geknipte quote’jes. https://t.co/pSztb8kj00

Schimmelpenninck heeft de NPO naar eigen zeggen in juni laten weten te willen stoppen bij het programma. Hij is de zomerperiode nog doorgegaan zodat de talkshow vervanging kon regelen. Op1 wordt iedere dag gepresenteerd door een ander duo.

Lees ook dit zomeravondgesprek met Schimmelpenninck en rapper Sofiane Boussaadia (Boef): ‘Ik hou wel van een vrouw met een beetje hersens’