Energie

Turkije meldt ‘grootste gasvondst ooit’ in Zwarte Zee

Turkije is in de Zwarte Zee op een grote gasbel gestuit. Volgens de Turkse president Erdogan gaat het om de grootste gasvondst ooit voor het land. Hij hoopt dat de natuurlijke brandstoffen tegen 2023 uit de zeebodem gewonnen kunnen worden, melden internationale persbureaus vrijdag. Het zou gaan om 320 miljard kubieke meter. Ter vergelijking: het gasveld dat in 2017 bij Schiermonnikoog werd ontdekt, heeft een voorraad van 5 miljard kubieke meter. Analisten noemen de Turkse vondst significant, maar niet genoeg om het land zelfvoorzienend te maken op energiegebied, aldus AP. Als het Turkije lukt om de voorraad in de Zwarte Zee aan te boren, dan is het in de toekomst minder afhankelijk van dure energie uit landen als Rusland, Irak en Iran. (NRC)