Lowlands 2018

Foto Andreas Terlaak

Lowlands: succesvol kampeerfestival waar trends floreren

Het begon aarzelend in 1993, met 7.000 bezoekers die voor 75 gulden aan de kassa een kaartje kochten, en een programma kregen met onder andere The Breeders, Rage Against The Machine en Urban Dance Squad. Op de poster van dit eerste Nederlandse driedaagse kampeerfestival, met de naam A Campingflight To Lowlands Paradise, stonden zeventien namen. In de jaren erna groeide Lowlands uit tot een reusachtig festijn. Elk jaar worden zo’n 150 optredens geprogrammeerd, voor inmiddels een kleine 70.000 mensen. Er is meer dan muziek. Moderne dans, cabaret, toneel, beeldende kunst en zelfs een keer een turner aan de ringen (Yuri van Gelder), trekken veel publiek.

1967: Een verre voorloper was het Flight to Lowlands Paradise, gehouden in 1967 in Utrecht, met onder andere The Golden Earrings, gratis ontbijt en een theologische discussiehoek. Foto Andre van der Heuvel/ANP

1993: Iggy Pop trad op bij de eerste editie, èn op het vijfentwintigjarig jubileum in 2017. Beide keren was hij overrompelend. Stagediven en crowdsurfen; Iggy Pop is een van de uitvinders. Foto Roy Tee/Hollandse Hoogte

2003: Het publiek van Lowlands biedt een staalkaart van modes. Een paar jaar geleden droeg iedereen ananas- en flamingoprints; vorig jaar was de panterprint populair. Foto Juan Vrijdag/ANP

2004: Het Britse elektronica-duo Groove Armada treedt op tijdens een niet-uitverkocht Lowlands; daarom was er één podium minder opgesteld. Foto Juan Vrijdag/ANP

2007: Nieuwkomer Patrick Watson verovert het publiek met een a capella versie van zijn ‘Man Under The Sea’. Terwijl zijn muzikanten ritmisch stampen, toetert Watson de teksten tussen zijn handen de zaal in.Foto Vincent van den Hoogen/HH

2008: Editors speelt dramatische, energieke shows. Stuiptrekkend en voorover buigend beweegt zanger Tom Smith zich over het toneel, als om het laatste restje emotie uit zijn ziel te persen. Foto Koen van Weel/ANP

2009: Met uitbundige hoeden en choreografieën maakt de Jamaicaanse discozangeres Grace Jones in 2009 een theatrale comeback. Foto Rick Nederstigt/ANP

2010: Lowlands was het eerste kampeerfestival in Nederland. Door het succes breidde ook Pinkpop uit tot drie dagen, en volgden uiteindelijk tientallen meerdaagse kampeerfestivals. Foto Bram van de Biezen/ANP

2010: Lowlands was al uitverkocht voordat het programma bekend was. Het zou het begin zijn van een trend. Het werd dit jaar een loom festival, zonder grote uitschieters, afgezien van de banjo-erupties bij Mumford & Sons Foto Marten van Dijl/ANP

2014: File op maandagochtend, als tienduizenden vermoeide festivalgangers hun bezittingen de trap weer op slepen. Foto Remko de Waal/ANP Kippa

2017: Publiek maakt zich op voor het 25-jarige verjaarsfeestje van Lowlands. Foto Andreas Terlaak

2017: Bij hiphopoptredens ontstaan wilde moshpits waarin het publiek duwt en trekt. De Britse Skepta zorgt voor spitsuur bij de EHBO, wegens de vele bloedneuzen en schrammen. Foto Roberto Finizio/REX/Shutterstock

2017: Als verrassing was er een onaangekondigd optreden van Triggerfinger, dat hun gespierde bluesrock uitvoerde met stramme charme en een extra gitarist. Foto Andreas Terlaak

2018: De Jeugd van Tegenwoordig heeft een abonnement: sinds 2008 stonden ze vijf keer op Lowlands. Foto Andreas Terlaak

2019: Het Britse duo Slaves, uit Kent, speelt hooliganpunk waarbij de pogo (springdans) in ere werd hersteld. Foto Andreas Terlaak

2016: Laatste jaar voor de ‘oude’ Bravo-tent. Het jaar erna verrees een reusachtig, T-vormige bouwsel, ook wel de hangar of shoppingmall genoemd. Foto Andreas Terlaak

2017: Het jaar van het 25-jarig jubileum, met feestelijke optredens van Iggy Pop, Ronnie Flex en First Aid Kit.Foto Andreas Terlaak

2018: Het Nationale Ballet danst, in 2018. Het doel is bereikt: Lowlands laat jong publiek kennis maken met cabaret en dans. Lange rijen voor de Juliet-tent.Foto Andreas Terlaak

2019: Met slechts twee muzikanten en een knalgele outfit geeft de 17-jarige Billie Eilish in 2019 een concert waar zo’n 35.000 mensen op afkomen. Op hese toon bezingt ze tienerleed en de underdog. Foto Andreas Terlaak