Het lijkt wel uitgeknipt

Verfongelukken Een zomercursus door : Eerste hulp bij waterverven. Aflevering 6.
Mijn schilderij heeft geen samenhang; alle onderdelen staan los van elkaar, ze lijken wel uitgeknipt.

Probleem

Het is verleidelijk om je te concentreren op het mooi schilderen van de afzonderlijke onderdelen van je schilderij. Stuk voor stuk krijgen ze dan alle details en kleuren. Maar veel knap geschilderde onderdelen maken nog geen mooi geheel.

Oplossing

James McNeill Whistler merkte eens op dat de natuur er zelden in slaagt een kant en klaar plaatje te presenteren. Je moet er vaak van alles wijzigen aan het beeld dat je gaat schilderen. De enige die bepaalt wat er op papier komt, ben jijzelf. Het voorbeeld heeft niemand er later bij. Je kunt je bij het maken van een schilderij afvragen naar welk onderdeel de aandacht moet uitgaan. Dat bepaalt je compositie, de kleuren die je gebruikt en de plekken die je detailleert of juist vaag laat. Het kan er ook toe leiden dat je onderdelen verschuift, weglaat of toevoegt.

Een schilderij is niet simpelweg de optelsom van vaardig geschilderde onderdelen. Het gaat om de samenhang. Gebruik details, heldere kleuren en tooncontrasten voor het deel dat je wil benadrukken (zie aflevering 5). En omgekeerd: vermijd details, heldere kleuren en tooncontrasten op de plekken die weinig of geen aandacht moeten krijgen.

Gebruik harde en zachte grenzen om een onderdeel te scheiden of juist te laten versmelten met de omgeving.

Volgende week lossen we een nieuw probleem op: gezichten lukken nooit