Minister Schouten trekt omstreden stikstofmaatregel krachtvoer in

Stikstof Door het eiwitgehalte in krachtvoer omlaag te brengen zou ook de stikstofuitstoot van koeien verminderen. De veevoermaatregel wordt nu ingetrokken.
Melkveehouders hebben zich van meet af aan verzet tegen de maatregel.
Melkveehouders hebben zich van meet af aan verzet tegen de maatregel. Foto Valerie Kuypers/ANP

De veevoermaatregel die ervoor moest zorgen dat de stikstofuitstoot van de melkveehouderij zou afnemen, wordt ingetrokken. Dat is te lezen in een woensdag gepubliceerde Kamerbrief van minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie). De coalitie besprak de stap woensdagmiddag naar aanleiding van twijfels over het effect van de maatregel na een analyse van Wageningen University & Research (WUR).

Met de maatregel wilde het kabinet vanaf september het eiwitgehalte in krachtvoer terugdringen. Daardoor zouden er minder eiwitten terecht komen in de urine van koeien en de stikstofuitstoot van de dieren dalen. Boeren verzetten zich daartegen omdat voer met minder eiwitten slecht zou zijn voor de koeien. De WUR werd ingeschakeld om uit te zoeken wat klopte.

Koeien krijgen momenteel al minder eiwitten binnen doordat het gras dat zij eten als gevolg van de droogte minder eiwitten bevat, aldus de wetenschappers van de WUR. Om hun gezondheid op peil te houden, hebben de dieren de eiwitten in hun krachtvoer nodig. „Om toch te kunnen voorzien in de eiwitbehoefte van de dieren is het nodig om eiwitrijker krachtvoer te geven”, schrijft Schouten.

Protest

Boeren protesteren al langer tegen de maatregel, die volgens hen ten koste gaat van het afweersysteem en de spieropbouw van de dieren. Ze trokken onder meer naar het RIVM in Bilthoven. Ook stelden ze een ultimatum tegen Schouten in en spanden ze een kort geding aan.

Het verzet was breder dan alleen van de boeren. Ook onder meer Johan Vollenbroek van de natuurorganisatie Mobalisation for the environment (MOB) en de Tweede Kamer waren het niet eens met de maatregel. Voor het reces dwong de Kamer een onderzoek door het Planbureau voor de Leefomgeving af naar de veevoermaatregel en naar een alternatief plan dat vanuit de sector zelf zou moeten komen.

Er moet nu een andere oplossing worden gevonden om voldoende stikstofruimte vrij te maken. Daarmee zou onder meer extra woningbouw mogelijk gemaakt moeten worden.

‘Heel erg blij’

Boerenorganisaties zijn verheugd dat de veevoermaatregel wordt ingetrokken. „Wij staan klaar om de slingers op te hangen”, schrijft LTO Nederland op Twitter. „Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving”, aldus de organisatie.

„We zijn heel erg blij dat de meest extreme maatregel die we ooit hebben gezien ingetrokken wordt”, zegt een bestuurslid van Agractie Nederland in een videoboodschap. „Een fout maken is op zich niet erg, een fout volhouden is veel kwalijker.”

Lees ook deze vier vragen over eiwit in veevoer: Eiwit in veevoer: ‘Wat er niet inkomt, gaat er ook niet uit’