Race naar het Witte Huis

Oudere zus Trump bekritiseert president in geheime geluidsopnames

De verkiezingscampagnes voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn begonnen, en het is aftellen naar dinsdag 3 november. In dit blog houdt NRC het laatste nieuws over de verkiezingen bij. Wil je echt niets missen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief over de presidentsverkiezingen.

Oudere zus Trump bekritiseert president in geheime geluidsopnames

De oudere zus van Donald Trump heeft op heimelijk gemaakte geluidsopnames kritiek geuit op haar broer, de president van de Verenigde Staten. De 83-jarige Maryanne Trump Barry, zelf een voormalig federaal rechter, noemt de president onder meer „wreed, leugenachtig en een gewetenloos wezen”. Dat is te horen op geluidsopnames gemaakt door Mary Trump, een nicht van de president, ter voorbereiding op haar boek over hem. Een gedeelte van de opnames werd zaterdag gepubliceerd door The Washington Post.

In de geluidsopnames hekelt Barry, die de president nooit eerder publiekelijk afviel, onder meer de manier waarop haar broer het ambt bekleedt. „Dat verdomde getweet en gelieg, mijn god. Ik praat te vrijuit. Maar die veranderende verhalen, het gebrek aan voorbereiding, het liegen. Holy shit”, aldus Barry. Wat Trump zegt, zou hij bovendien enkel zeggen om zijn achterban naar de mond te praten. „Hij heeft geen principes. Geen enkel.”

Lees ook: Mary Trump moest Donald ten val brengen, schrijft ze in haar wraakboek

Ook is ze kritisch over Trumps beleid om kinderen van hun ouders te scheiden aan de Mexicaanse grens, een kwestie waar Barry zelf als rechter juridische adviezen over schreef. Barry stelde te vermoeden dat de president haar „immigratie-adviezen niet heeft gelezen”, want „hij leest niet”.

President Trump heeft in een door het Witte Huis uitgegeven verklaring gereageerd op de uitlatingen van zijn zus. „Het is elke dag weer iemand anders, who cares”, aldus Trump. „Ik blijf hard werken voor het Amerikaanse volk. Niet iedereen is het ermee eens, maar het resultaat is duidelijk. Ons land zal binnenkort sterker zijn dan ooit tevoren.”

De geluidsopnames werden in 2018 en 2019 gemaakt door Mary Trump. Haar werk, getiteld Too much and never enough, kwam vorige maand uit en moest volgens Mary Trump „Donald ten val brengen”. De in totaal vijftien uur aan geluidsopnames zijn in hun geheel in handen van The Washington Post, nadat Mary Trump ze aan de krant had overhandigd. Dit deed ze om beweringen te ondersteunen dat Donald Trump zijn toelatingsexamen voor de universiteit door iemand anders heeft laten maken.

Mary Trump is de enige uit de familie die de president eerder publiekelijk afviel. Robert Trump, de jongere broer van de president die eerder deze week overleed, probeerde de publicatie van haar boek aanvankelijk tegen te houden. Mary Trump verklaarde eerder aan The Washington Post „er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat Joe Biden verkozen wordt” in de presidentsverkiezingen eind dit jaar.

Maryanne Trump Barry (uiterst rechts) op een foto uit 1990 met haar broer Robert (links) en dienst toenmalige vrouw, haar broer Donald (midden) en haar ouders Mary en Fred. Foto Charles Rex Arbogast/AP

Huis van Afgevaardigden keurt miljardensteun goed voor postbedrijf

Het Amerikaanse huis van Afgevaardigden heeft zaterdagavond een wet aangenomen die 25 miljard dollar (21 miljard euro) doet toekomen aan het nationale postbedrijf, om dit gereed te maken voor de landelijke verkiezingen in november. Het postbedrijf zou momenteel niet in staat zijn de verkiezingen faciliteren, terwijl de verwachting is dat vanwege de coronapandemie veel meer Amerikanen dan gebruikelijk per post zullen stemmen. De door het Huis aangenomen wet moet eerst nog door de Senaat, waar hij vanwege de Republikeinse meerderheid waarschijnlijk zal sneuvelen.

De US Postal Service (USPS) zit al langer in een benarde financiële positie en ondergaat grootscheepse hervormingen. Daardoor kan de dienst in 46 van de vijftig staten en in Washington DC niet garanderen dat bij de verkiezingen alle poststemmen op tijd worden verwerkt, onthulde The Washington Post vorige week. Daarbij komt dat de dienst ook zwaar geraakt is door de coronapandemie. Enkele tienduizenden van de 630.000 medewerkers zijn door ziekte of quarantaine niet in staat te werken.

Lees ook: Wil Trump de posterijen financieel verwurgen?

President Donald Trump weigert geld vrij te maken voor hervormingen. Volgens hem is stemmen per post fraudegevoelig en nadelig voor de Republikeinen, hoewel daar geen bewijs voor is. Hij benoemde dit voorjaar Louis DeJoy, een medestander en campagnedonor, tot directeur van USPS. Die versnelde de bezuinigingen aanvankelijk, maar beloofde deze week de hervormingen uit te stellen tot na de verkiezingen. DeJoy wilde daarmee „zelfs de schijn van invloed op de verkiezingen per post voorkomen”.

Zaterdag stemden 257 afgevaardigden voor de wet, onder wie ruim twintig Republikeinen, en 150 tegen. „Let niet op wat de president zegt, want het is allemaal bedoeld om de verkiezingen te onderdrukken”, zei Huis-voorzitter Nancy Pelosi voorafgaand aan de stemming in Capitol Hill. President Trump riep de Afgevaardigden van tevoren op tegen te stemmen. Volgens hem heeft USPS geen geld nodig, en is er sprake van „een hoax van de Democraten”.

Postbodes van USPS aan het werk in de staat Michigan. Foto Rebecca Cook/Reuters

'Facebook maakt plan voor geval dat Trump verkiezingsuitslag verwerpt'

Facebook bereidt zich voor op de mogelijkheid dat de Amerikaanse president Donald Trump de verkiezingsuitslag niet accepteert als hij in november verliest van zijn Democratische rivaal Joe Biden. Volgens The New York Times overleggen topman Mark Zuckerberg en andere leidinggevenden dagelijks over maatregelen die moeten voorkomen dat het platform zal worden gebruikt om de verkiezingsuitslag te betwisten.

De krant meldt dat er concrete plannen klaarliggen voor scenario’s waarin Trump onterecht de verkiezingsoverwinning opeist of zonder onderbouwing beweert dat er is gefraudeerd met briefstemmen. Mogelijk komt er zelfs een soort 'dodemansknop' om alle politieke advertenties te blokkeren na de verkiezingen.

Er wordt al langere tijd gespeculeerd dat Trump niet zomaar zal vertrekken uit het Witte Huis als hij de presidentsverkiezingen verliest. Zelf heeft hij ook niet volmondig toegezegd de uitslag te zullen accepteren en hij heeft al meerdere malen gewaarschuwd voor mogelijke fraude bij stemmen per post.

Facebook stelde lange tijd alleen een doorgeefluik te zijn en niet te willen tornen aan de vrijheid van meningsuiting, maar staat onder toenemende druk om verspreiding van desinformatie te voorkomen. Toen Facebook begin deze maand een bericht van Trump met misleidende informatie over het coronavirus verwijderde, beschuldigde de president het platform van censuur.

President Donald Trump tijdens een bijeenkomst in Arlington, Virginia. Foto Tasos Katoposis/EPA

Pence: Democratische conventie een en al negativiteit

De donderdag afgelopen conventie van de Democratische partij was een en al negativiteit en werd getekend door persoonlijke aanvallen op president Donald Trump. Dat stelt vicepresident Mike Pence vrijdag tegenover Fox News. Volgens Pence was de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te veel bezig met Trump zwart maken en besteedde hij te weinig aandacht aan zijn beleidspunten. Dat laatste zou hij doen om te verhullen hoe links deze zijn.

Pence zegt al langer dat de Democratische Partij onder de invloed van extreem-links gedachtegoed staat. Vrijdag zei hij dat „de keuze voor Kamala Harris als running mate alles bevestigt wat president Trump en ik al tijden zeggen: Joe Biden en de Democratische Partij zijn ingehaald door radicaal-links”. Pence voorspelde dat het beleid dat Biden als president wil voeren, zal leiden tot „meer geweld en chaos in onze straten”. Waarom dat zo zou zijn, legde hij niet uit.

Verder hekelde Pence de manier waarop Biden de verkiezingen neerzet. De Democratische kandidaat noemt de presidentsverkiezingen een „strijd om de ziel van de natie” en gebruikt vaak morele argumenten waarom president Trump geen tweede termijn zou moeten krijgen. Volgens Pence moet Biden niet doen alsof de verkiezingen gaan om „democratie en karakter”, maar zeggen waar het volgens hem daadwerkelijk om gaat: de economie en law and order. Die zaken zijn belangrijke speerpunten voor de Republikeinse Partij.

Mike Pence deze week in het Witte Huis. Foto Carlos Barria/Reuters

Biden accepteert nominatie

„We kunnen kiezen voor het pad van de schaduw en het wantrouwen, of voor het pad van hoop en licht. Dit worden verkiezingen die ons leven zullen veranderen.” Met een apocalyptisch schrikbeeld van vier gelijktijdige crises die volgens hem nu allemaal slecht worden bestreden accepteerde Joe Biden donderdag zijn benoeming als presidentskandidaat voor de Democratische Partij.

Lees ook: Biden accepteert nominatie: ‘Het pad van hoop en licht’

Obama haalt buitengewoon hard uit naar Trump

De Amerikaanse president Trump heeft de afgelopen vier jaar „geen interesse getoond in het gebruik van de ontzagwekkende macht van zijn positie om iemand anders dan zichzelf of zijn vrienden te helpen. Geen interesse om het presidentschap anders op te vatten dan als nog maar eens een reality-televisieprogramma waarmee hij de aandacht kan krijgen waar hij zo naar verlangt.”

Woensdag, op de derde avond van de Democratische conventie, heeft de voormalige president Barack Obama buitengewoon hard uitgehaald naar zijn opvolger Donald Trump. „Omwille van ons land had ik gehoopt dat Donald Trump enige belangstelling zou hebben getoond om zijn taak serieus te nemen, dat hij het gewicht van zijn positie zou voelen en enige eerbied zou opbrengen voor de democratie die aan zijn zorg was toevertrouwd – maar hij heeft dat nooit gedaan.”

Het is in de Amerikaanse politiek niet gebruikelijk dat een voormalig president zich in verkiezingstijd zo negatief uitlaat over zijn opvolger. Obama heeft zich de laatste weken nadrukkelijk bemoeid met de verkiezingscampagne van zijn voormalige vicepresident Joe Biden en vooral met diens Republikeinse rivaal van dit moment. Vorige week beschuldigde Obama Trump ervan de posterijen ,,in de knie te schieten” met de „expliciete bedoeling om zoveel mogelijk mensen het kiezen te beletten”. President Trump heeft gezegd dat hij de noodlijdende US Postal Service financieel niet wil steunen om ze te beletten stemmen-per-post mogelijk te maken. „Dat is wat er op het spel staat”, zei Obama. „Onze democratie.”

Hij zei dat „de president en de machthebbers – zij die profiteren van de status-quo – rekenen op uw cynisme. Ze weten dat ze u niet kunnen overtuigen met hun beleid. Daarom proberen ze het u zo lastig mogelijk te maken om te stemmen, u ervan te overtuigen dat uw stem en niet toe doet”, zei Obama. „Zo kwijnt een democratie, tot het helemaal geen democratie meer is.”

Obama prees „mijn broeder Joe” als Democratische presidentskandidaat en diens running mate Kamala Harris die woensdagavond werd aangewezen als kandidaat voor het vicepresidentschap en die in haar toespraak vooral uitwijdde over haar persoonlijke achtergrond. Biden en Harris, zei Obama, „begrijpen dat in deze democratie de opperbevelhebber de mannen en vrouwen van het leger, die bereid zijn alles te riskeren om ons land te verdedigen, niet gebruikt als politieke figuranten en hen inzet tegen vreedzame demonstranten op Amerikaans grondgebied. Zij begrijpen dat politieke tegenstanders niet ‘on-Amerikaans’ zijn, alleen maar omdat ze het met jou oneens zijn, dat de vrije pers geen ‘vijand’ is.”

Volgens Obama zou niets van deze dingen controversieel hoeven te zijn. „Dit horen geen Republikeinse of Democratische principes te zijn. Het zijn Amerikaanse principes. Maar op dit moment hebben deze president en zijn handlangers laten zien dat ze niet in deze principes geloven.”

Obama sprak vanuit Philadelphia, de plaats waar de Amerikaanse grondwet werd geschreven. De vierdaagse partijbijeenkomst waar de Democraten dinsdag Biden als hun presidentskandidaat aanwezen, is een compleet virtuele aangelegenheid. President Trump scheen de uitzending van de Democratische conventie te volgen. Tijdens de toespraak van Obama twitterde hij: „Hij liet mijn campagne bespioneren en werd op heterdaad betrapt.”

HE SPIED ON MY CAMPAIGN, AND GOT CAUGHT!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2020

Joe Biden officieel genomineerd als presidentskandidaat

Joe Biden is op de grotendeels virtuele Democratische Conventie in Milwaukee formeel genomineerd als presidentskandidaat van zijn partij. Gedelegeerden van staten uit het hele land spraken hun steun uit voor de 77-jarige Biden. De ervaren politicus gaat het daardoor definitief opnemen tegen huidig president Donald Trump bij de verkiezingen van 3 november.

In een korte toespraak hamerde Alexandria Ocasio-Cortez als prominente vertegenwoordiger van de linkervleugel van de Democratische Partij in een korte toespraak op de noodzaak tot sociale hervormingen, betere gezondheidszorg en anti-racismebeleid. Uit haar speech blijkt dat Biden weerstand uit eigen gelederen kan verwachten als hij zich alleen maar op het politieke midden richt. Tot 3 november zal de Democratische Partij verenigd zijn om Trump te verslaan, maar daarna wil links Amerika radicale veranderingen.

Oud-president Bill Clinton haalde, net als veel andere sprekers, hard uit naar de huidige bewoner van het Witte Huis: „Donald Trump zegt dat we de wereld leiden, maar we zijn de enige grote industriële economie die zijn werkloosheid heeft zien verdrievoudigen. In tijden als deze moet het Oval Office een commandocentrum zijn, maar het is juist het centrum van de storm. Er is alleen maar chaos.”

Volgens Clinton zal Biden wel een goede president zijn: „Een man met een missie om verantwoordelijkheid te nemen en niet de schuld af te schuiven, zich te focussen en niet af te leiden, te verbinden en niet te verdelen.”

De Democratische Conventie duurt in totaal vier dagen. Aan het slot van deze tweede dag sprak Jill Biden als mogelijke toekomstig first lady. In een al opgenomen boodschap vergeleek zij het werk dat haar man te wachten staat als hij president zou worden met het weer bijeen brengen van een gebroken familie: „Hoe doe je dat? Net als het verenigen van een verdeeld land. Met liefde, begrip en met kleine uitingen van medeleven. Met lef. En met onwankelbaar geloof.”

Correctie 21/8: In een eerdere versie van deze update stond een verwarrende passage over de steun die Ocasio-Ortez in haar korte toespraak op procedurele gronden uitsprak aan Bernie Sanders, de verliezer van de voorverkiezingen. Die passage is geschrapt.

Hervormingen Amerikaanse postbezorging uitgesteld tot na verkiezingen

De hervormingen van het Amerikaanse staatspostagentschap USPS is uitgesteld tot na de verkiezingen. Dat heeft postmaster general Louis DeJoy dinsdag bekendgemaakt volgens Amerikaanse media, na grootschalig protest van zo'n twintig staten die dreigden een rechtszaak te beginnen.

Vooralsnog zullen de openingstijden niet worden aangepast en postverwerkingspunten niet worden gesloten. Democraten betichten de regering-Trump ervan dat stemmen op deze manier bewust moeilijker werd gemaakt. De president heeft erkend dat het nadelig is voor Republikeinen als meer Amerikanen hun stem per post uitbrengen, en dat hij daarom extra financiering voor het noodlijdende USPS niet ziet zitten.

USPS-baas DeJoy zegt dat hij de hervormingen niet onder druk van Trump wil doorvoeren, en dat dit nodig is om de postbezorging weer financieel gezond te krijgen. Toch stelt hij de plannen uit om „zelfs te schijn van invloed op de verkiezingen per post te voorkomen”. Volgens DeJoy is USPS klaar „om what voor volume aan stembiljetten per post dan ook te verwerken”.

Voorlopig worden er geen blauwe postbussen van USPS weggehaald. Foto Mandel Ngan/AFP

Ook Senaatscommissie concludeert: Rusland hielp Trump verkiezingen winnen

Na drie jaar onderzoek heeft een commissie van de Amerikaanse Senaat nu ook geconcludeerd dat Rusland Donald Trump geholpen heeft bij het winnen van de presidentsverkiezingen in 2016. Ook is duidelijk dat medewerkers van Trumps campagneteam deze hulp verwelkomden, is te lezen in een duizend pagina's tellend rapport dat dinsdag gepubliceerd is.

Veel conclusies komen overeen met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Dit is echter voor het eerst dat de belangrijkste aantijgingen over de verkiezingen van 2016 door beide partijen worden onderstreept in het congres. Bovendien hebben de Republikeinen een meerderheid in de Senaat, terwijl hun president Trump het onderzoek naar Russische inmenging juist herhaaldelijk afgedaan als een 'hoax' en 'heksenjacht'.

Uit het rapport wordt verder duidelijk dat Moskou op verschillende manieren de president heeft geholpen, onder meer door het systeem van de Democratische partij te hacken en via WikiLeaks e-mails van zijn tegenstander Hillary Clinton naar buiten te brengen. Daarbij zou de welwillendheid van Trumps campagnemedewerkers om de Russische hulp te gebruiken een „serieuze” bedreiging vormen voor de VS. De commissie omschrijft daarbij nauwe banden tussen de inmiddels veroordeelde Paul Manafort, destijds de campagnevoorzitter van Trump, en Konstantin Kilimnik, een politiek consultant die zou werken voor de Russische inlichtingendiensten.

Volgens de commissie is het rapport de „meest volledige omschrijving tot nu toe van de Russische acties en de dreiging die ze vormen”. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten probeert Moskou momenteel ook de verkiezingen te beïnvloeden. De Russische president Vladimir Poetin heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Trump verleent postuum gratie aan vrouwenrechtenactivist Susan B. Anthony

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag dat hij postuum gratie gaat verlenen aan vrouwenrechtenactivist Susan B. Anthony (1820-1906). Dat melden internationale persbureaus. Anthony, die streed voor vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten en fel tegen slavernij was, werd in 1872 gearresteerd omdat ze in de staat New York haar stem wilde uitbrengen toen alleen mannen dat nog mochten.

Het is dinsdag precies honderd jaar geleden dat vrouwen in de VS stemrecht kregen dankzij het Negentiende Amendement, dat ook wel bekendstaat als het Susan B. Anthony Amendement. De steun voor Trump onder witte vrouwen in buitenstedelijke gebieden is de laatste weken tanende. Het campagneteam van de president is onlangs begonnen met een women for Trump-bustour door de VS.

Democraten nodigen broers Floyd uit, Republikeinen echtpaar dat wapens trok

De Democratische en de Republikeinse Partij hebben beide herkenbare gezichten van de Black Lives Matter-demonstraties uitgenodigd op hun partijconventies. Waar de Democraten ervoor kozen een podium te bieden aan de broers van de door politiegeweld omgekomen George Floyd, stuurden de Republikeinen een uitnodiging naar het echtpaar dat eerder deze zomer wapens richtte op antiracismedemonstranten.

George Floyds broers Philonese en Rodney hebben maandag gesproken op de grotendeels virtuele Democratische conventie. Philonese Floyd hield een korte toespraak waarin hij aandacht vroeg voor „George en alle andere zielen die we hebben verloren door haat en onrecht”. Hierop volgde een moment van stilte.

Twitter avatar nytimes The New York Times "George should be alive today." George Floyd’s brothers held a moment of silence for the victims of police violence during the opening hour of the Democratic National Convention on Monday night. Watch more from the convention live. https://t.co/9r1J2RVJ56 https://t.co/h2LDpfDOmq

Patricia en Mark McCloskey, het advocatenstel dat eind juni met wapens zwaaide naar betogers die voor hun villa in een privéstraat in St. Louis langsliepen, komen volgens verschillende Amerikaanse media volgende week aan de beurt op de Republikeinse Conventie. Wat zij zullen vertellen, is nog niet bekend. Verwacht wordt in elk geval dat ze hun steun aan president Donald Trump zullen uitspreken.

Nadat beelden de wereld overgingen waarop te zien was hoe het echtpaar wapens richtte op ogenschijnlijk vreedzame demonstranten ontstond een storm van kritiek. De McCloskeys ontkennen iets fout te hebben gedaan en zeggen dat ze hun wapens trokken om hun eigendommen te beschermen. President Donald Trump heeft het duo, dat inmiddels is aangeklaagd voor onwettig wapengebruik, meermaals verdedigd.

Beelden waarop te zien is hoe de McCloskeys wapens richten op demonstranten gingen de wereld over. Foto Lawrence Bryant/Reuters

Voormalige hoge ambtenaar in regering-Trump levert kritiek op de president en steunt Joe Biden

Miles Taylor, een voormalige hoge ambtenaar onder Donald Trump, heeft zijn steun uitgesproken voor de Democratische kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen Joe Biden. In een maandagavond gelijktijdig gepubliceerde reclamevideo en opiniestuk in The Washington Post haalt Taylor uit naar zijn voormalige werkgever. Taylor was van 2017 tot 2019 werkzaam voor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waaronder als stafchef van het departement.

Trump was volgens de voormalige stafchef slecht toegerust om het ambt van president te dragen. „Zijn eerste termijn was gevaarlijk en chaotisch. Nog vier jaar hiervan is ondenkbaar”, aldus Taylor. „Hoewel ik geen Democraat ben, en we van mening verschillen op een aantal belangrijke zaken, ben ik ervan overtuigd dat Joe Biden het land zal beschermen.”

In de video spreekt Taylor van een „angstaanjagende” gang van zaken in de regering-Trump. De president zou niet geïnteresseerd zijn in „dringende kwesties” met betrekking tot de nationale veiligheid, zoals cyberaanvallen of dreigingen van terrorisme. „Voor hem waren dat geen prioriteiten. De president wilde het ministerie van Binnenlandse Veiligheid uitbuiten voor zijn eigen politieke doeleinden.” De Verenigde Staten zouden „als een direct gevolg van de acties van de president minder veilig zijn”, aldus Taylor.

Als voorbeelden van het doorvoeren van een eigen politieke agenda noemt Taylor dat Trump geldstromen naar slachtoffers van bosbranden in Californië wilde stopzetten, omdat de overwegend democratische staat „politiek gezien geen basis voor hem was”. Ook zou Trump het opzettelijke en harde beleid om kinderen van hun ouders te scheiden aan de grens met Mexico willen voortzetten. Latijns-Amerikaanse ouders moest zo getoond worden „dat ze überhaupt niet naar de grens zouden moeten komen”.

Volgens het Witte Huis is Taylor „nog zo'n wezen uit het moeras van Washington DC dat nooit heeft begrepen wat het belang van de agenda van de president is, of waarom hij verkozen is door het volk”, meldt persbureau Reuters. Ook zou Taylor „duidelijk” alleen maar uit zijn op „goedkoop scoren”.

Taylor is niet de eerste voormalige medewerker van Trump die kritiek uit op de president. Eind juni publiceerde oud-veiligheidsadviseur John Bolton een kritisch boek over het buitenlandbeleid van de president. Volgens Bolton zou hij „verbazingwekkend ongeïnformeerd” zijn en zich bovendien erg makkelijk laten overhalen door autoritaire leiders.

Michelle Obama haalt hard uit naar Trump

Voormalig First Lady Michelle Obama heeft maandag de eerste dag van de Democratische conventie in Milwaukee afgesloten met een harde aanval op president Donald Trump. Ze noemde hem de „verkeerde president” voor het land en riep kiezers op Joe Biden in november tot president te kiezen om een einde te maken aan het chaotische presidentschap van Trump.

„Telkens als we naar dit Witte Huis kijken voor leiderschap of troost of iets dat lijkt op standvastigheid, krijgen we in plaats daarvan chaos, verdeling, en een volkomen gebrek aan empathie”, zei Obama. Trump, die haar man Barack Obama opvolgde in 2017, is volgens haar „niet opgewassen” tegen het presidentschap. „Hij kan simpelweg niet zijn wie wij nodig hebben.”

„Als u denkt dat het niet erger kan worden, geloof me, dat kan wel”, zei Obama, de belangrijkste spreker van de avond, tijdens een indringende rede. „En ze zullen erger worden als we bij deze verkiezingen niet voor verandering zorgen. Om hoop te hebben om deze chaos te beëindigen, moeten we op Joe Biden stemmen alsof onze levens ervan afhangen.”

Republikeinse ex-presidentskandidaat Kasich steunt Biden

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat John Kasich heeft tijdens een toespraak tot de Democratische partijconventie zijn steun uitgesproken voor Joe Biden. Volgens Kasich, een oud-gouverneur van Ohio, is het „tijd om onze partijpetten af te zetten en het land te laten voorgaan.”

Dat zei Kasich, die vier jaar geleden een rivaal was van Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen, tijdens een unieke toespraak tot de Democratische conventie. Het is zeldzaam dat leden van de tegenpartij de conventie van een van de grote Amerikaanse partijen toespreken.

Volgens Kasich hoeven Republikeinen en onafhankelijke kiezers niet bang te zijn dat een stem op Biden leidt tot „een ruk naar links”, zei hij. Hij omschreef Biden als een redelijke politicus, die een einde kan maken aan vier jaar van disfunctioneren in Washington en toenemende vijandigheid onder Amerikanen.

De boodschap van Kasich werd vergezeld van een video met Republikeinse kiezers die verklaarden dit jaar op de Democraat Biden te zullen stemmen.

Democraten openen conventie met oproep tot eenheid

De Amerikaanse Democraten hebben maandag hun partijconventie geopend in de staat Wisconsin met een gezamenlijke oproep aan kiezers om zich te verenigen rond hun kandidaat Joe Biden bij zijn campagne om president Donald Trump te verslaan bij de presidentsverkiezingen op 3 november.

Voormalige rivalen van de oud-vicepresident bij de voorverkiezingen voor de Democratische nominatie riepen partijleden in een videoboodschap op interne rivaliteiten opzij te zetten en Biden te steunen. „Het is niet makkelijk om de Democratische partij te verenigen”, zei Jay Inslee, gouverneur van de staat Washington. „Maar dat is Joe Biden gelukt.”

De progressieve senator Bernie Sanders, de laatste rivaal van Biden die dit voorjaar uit de Democratische race stapte, zei dat Amerikanen „samen moeten komen” om president Trump te verslaan. „De prijs van falen is te hoog om te overwegen”, zei Sanders, die pleitte voor eenheid binnen de partij. In 2016 bleven zijn aanhangers terughoudend met hun steun aan de toenmalige Democratische kandidaat, Hillary Clinton.

Tijdens het presidentschap van Trump heeft „autoritarisme wortel geschoten in ons land", zei de senator uit de staat Vermont. Volgens Sanders is Trump niet in staat de crises waar de VS voor staan, waaronder de pandemie van het coronavirus, de economische crisis, institutioneel racisme en klimaatverandering, op te lossen.

Wegens de pandemie van het coronavirus is de vierjaarlijkse partijconventie, de aftrap van het campagneseizoen, afgeslankt van een grootschalig evenement met tienduizenden aanhangers in de stad Milwaukee tot een grotendeels virtuele aangelegenheid. In plaats van toespraken in een grote hal werden speeches van prominente Democraten vanuit verschillende locaties in het land vertoond op televisie.

Gouverneur Andrew Cuomo, wiens staat New York dit voorjaar zwaar werd getroffen door de pandemie, zei via video dat New York het virus onder controle heeft gebracht door wetenschappelijke adviezen te volgen - iets wat Trump volgens hem heeft geweigerd. De president keek toe „terwijl New York leed", zonder van de ervaringen in de staat te leren, zie Cuomo.

Twee broers van George Floyd, de zwarte ongewapende man die in mei omkwam door politiegeweld in Minneapolis, hielden een moment stilte tijdens de eerste avond van de conventie, ter ere van zwarte Amerikanen die zijn omgekomen door politiegeweld. De dood van Floyd heeft in de VS en daarbuiten geleid tot felle protesten tegen racisme.

Lees ook: Amerikaanse verkiezingen: geen joelende menigte of applaus