Negatief zwemadvies in Den Haag na lozing afvalwater

Stroomstoring Door de stroomstoring maandag in Den Haag werkte ook de afvalzuiveringsinstallatie niet. Afvalwater is in zee geloosd. Zwemmen wordt daarom afgeraden.
Scheveningen, vorige week. Na een lozing van afvalwater geldt er deze dinsdag een negatief zwemadvies.
Scheveningen, vorige week. Na een lozing van afvalwater geldt er deze dinsdag een negatief zwemadvies. Foto David van Dam

Voor bijna de hele kust van Den Haag geldt voor in ieder geval deze dinsdag een negatief zwemadvies. Het water kan maag- en darmklachten veroorzaken nadat maandag afvalwater in zee werd geloosd. Dat meldt de gemeente.

De lozing was het gevolg van de stroomstoring die maandag grote delen van Den Haag trof en van half twaalf ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds duurde. Daardoor lag ook de afvalwaterzuivering van het Hoogheemraadschap Delfland stil en kon afvalwater niet worden gezuiverd.

Lees meer over het nieuws van maandag: Stroomstoring in grote delen van Den Haag

In de middag riep het Hoogheemraadschap Hagenaars al op zuinig met water te doen. In eerste instantie werden slechts kleine hoeveelheden afvalwater geloosd die volgens het Hoogheemraadschap „geen risico” vormden. Ook rioolgemalen kwamen stil te liggen, waardoor afvalwater werd geloosd op het oppervlaktewater.

Beperkte noodvoorzieningen

Een woordvoerder vertelt dat de zuiveringsinstallatie slechts beperkte noodvoorzieningen heeft: afvalwater kan acht uur lang worden opgevangen en meestal duurt een stroomstoring niet langer. Maandag duurde het tot half een ’s nachts voor de zuiveringsinstallatie weer werkte.

Door de Omgevingsdienst Midden-Holland was rond half elf ‘s avonds al een negatief zwemadvies afgegeven voor het gebied rondom de haven. Dat geldt nu voor het hele Zuider- en Noorderstrand tot het Zwarte Pad, voorbij de Pier.

Rijkswaterstaat onderzoekt deze dinsdag het water op E-coli en intestinale enterococcen, de zogenoemde poepbacteriën. Pas als de waarden daarvan gunstig zijn, kan er weer worden gezwommen.

Het Hoogheemraadschap meldt dat de lozing „voor het leven in zee” niet schadelijk is.

Correctie (18 augustus 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat er een zwemverbod geldt. Dat moet een negatief zwemadvies zijn, en is aangepast.