‘Koeman verlaat Oranje en wordt trainer van FC Barcelona’

Voetbal Ronald Koeman (57) volgt Quique Setién op, die moest vertrekken na de vernederende 8-2-nederlaag die FC Barcelona vorige week leed tegen Bayern München.
Ronald Koeman tijdens een interland tegen Wit-Rusland in oktober vorig jaar.
Ronald Koeman tijdens een interland tegen Wit-Rusland in oktober vorig jaar. Foto Koen van Weel/ANP

Ronald Koeman stopt als bondscoach van het Nederlands elftal en gaat aan de slag als trainer bij FC Barcelona. Dat melden onder meer De Telegraaf, Voetbal International en de doorgaans goed ingevoerde Spaanse sportkrant Marca dinsdag. De Catalaanse club zou hem binnen 24 uur willen presenteren. De 57-jarige oud-voetballer heeft een contract voor minimaal twee jaar getekend. Koeman volgt Quique Setién op, die maandag ontslagen is vanwege de nederlaag (8-2) van Barcelona afgelopen vrijdag tegen Bayern München.

Volgens De Telegraaf hebben FC Barcelona en Koeman dit weekend een principe-akkoord bereikt en heeft de bondscoach zijn ontslag maandag ingediend bij de KNVB. De voetbalbond zal een „forse afkoopsom” ontvangen van FC Barcelona omdat Koeman voortijdig vertrekt als bondscoach. In januari was Koeman ook al benaderd door FC Barcelona, maar toen bedankte hij voor de eer omdat hij het EK Voetbal wilde spelen met Oranje.

Koeman reageert

De NOS sprak Koeman dinsdag voor het gebouw van de KNVB in Zeist. Tegenover de omroep erkent de bondscoach dat hij kenbaar heeft gemaakt dat hij wil overstappen naar FC Barcelona, maar dat hij verder nog geen uitspraken kan doen over zijn plannen. Hij stelt dat een eventuele overstap pas zeker is als er „een handtekening is gezet en er een volledig akkoord is”.

Lees ook: Vertrek naar FC Barcelona past in het carrièreprofiel van Ronald Koeman

Koemans voorganger Setién is de tweede trainer dit kalenderjaar die door FC Barcelona de deur wordt gewezen. In januari moest Ernesto Valverde vertrekken. Setién slaagde er niet in de club een prijs te bezorgen. Het was de eerste keer sinds 2008 dat de prijzenkast niet werd aangevuld. Na de blamage van vrijdag in de kwartfinale van de Champions League stond het ontslag van Setién al zo goed als vast.

Als bondscoach begeleidde Koeman Oranje richting kwalificatie voor het EK van 2020, dat vanwege de coronacrisis is uitgesteld tot 2021. Hij had een contract tot het WK van 2022, dat hij dus niet uitdient. Koeman belandt nu voor de derde keer in zijn carrière bij FC Barcelona. Hij speelde tussen 1989 en 1995 bij de club en won er de Europacup I. Rond de millenniumwisseling keerde hij terug als assistentcoach van het eerste team en als trainer van het tweede elftal.

Lees ook: Na de vernedering gaat het bij FC Barcelona weer over de filosofie van Johan Cruijff