Laatste nieuws Covid-19

Bijenkorf Amsterdam dicht, harder optreden tegen privéfeesten in hoofdstad

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van maandag 17 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC u op dinsdag 18 augustus de hoogte van het belangrijkste nieuws rond de coronacrisis. Volg voor de laatste ontwikkelingen ons nieuwe blog.

Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de toename in besmettingen tegen te gaan. Zo wordt iedereen „zeer dringend” geadviseerd om thuis geen feestjes of familiebijeenkomsten te organiseren, en maximaal zes gasten te ontvangen.
 • Ook hoeven mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus in plaats van twee weken nog maar tien dagen in quarantaine. Uit data uit bron- en contactonderzoek van de GGD's zou blijken dat 99 procent van de mensen die ziek worden van het virus, binnen tien dagen de eerste verschijnselen krijgen. Het kabinet onderzoekt daarbij een verplichte thuisquarantaine.
 • Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft extra maatregelen aangekondigd, omdat het aantal nieuwe besmettingen daar momenteel het grootst is. Zo gaan autoriteiten meer optreden tegen privéfeesten die overlast veroorzaken.
 • De nieuwe app CoronaMelder is sinds de lancering zondagavond ruim 431.000 keer gedownload. De app wordt momenteel getest in de regio's Twente, Drenthe, IJsselland en grote delen van Gelderland, maar is in heel Nederland te downloaden.
 • Studentenverenigingen mogen de komende tijd toch fysieke activiteiten organiseren. De verenigingen dienen zich aan dezelfde voorwaarden te houden als onderwijs- en sportinstellingen: maximaal tot 22.00 uur en geen alcohol.
 • Landen die hun eigen belangen boven die van andere zetten door akkoorden te sluiten voor de aanvoer van mogelijke coronavaccins, maken de pandemie alleen maar erger. Dat zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een persconferentie.

 

Lees hier het coronablog van woensdag 19 augustus

Halsema kondigt nieuwe maatregelen aan voor Amsterdam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft dinsdagavond in een brief aan de gemeenteraad nieuwe maatregelen aangekondigd om de opmars van het coronavirus in de hoofdstad tegen te gaan. In Amsterdam werden de laatste weken veel nieuwe besmettingen geconstateerd. De maatregelen:

 • Autoriteiten gaan meer optreden tegen privéfeesten die overlast veroorzaken.
 • Er komt gerichte voorlichting over de coronamaatregelen voor groepen die de regels niet naleven, zoals jongeren en studenten.
 • Voor de buitengebieden van de hoofdstad, denk bijvoorbeeld aan de Gaasperplas, komt een verbod op het gebruiken van geluidsversterkende apparatuur.

 

In de brief schrijft Halsema verder dat horeca en zalencentra een aantal nieuwe maatregelen boven het hoofd hangen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het aanscherpen van het toezicht op het naleven van de coronamaatregelen, of verplicht sluiten om 24.00 uur. Als een horecagelegenheid de regels niet naleeft, kan die onmiddelijk worden gesloten. Deze aanvullende maatregelen worden volgens de brief eerst nog besproken met betrokkenen en gaan eventueel pas na volgende week dinsdag in.

Eerder op dinsdag maakte de veiligheidsregio al bekend dat de Bijenkorf in het centrum van Amsterdam twee weken dicht moet. Bij enkele medewerkers was het coronavirus vastgesteld.

Femke Halsema dinsdagavond. Foto ANP

Bijenkorf Amsterdam moet deuren sluiten vanwege besmettingen

De Bijenkorf in Amsterdam moet sluiten omdat meerdere medewerkers het coronavirus blijken te hebben. Dat heeft de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland dinsdag besloten, meldt persbureau ANP.

Nederlanders die onlangs De Bijenkorf hebben bezocht en klachten hebben, worden dringend opgeroepen zich te laten testen. De veiligheidsregio zegt dat de positief geteste medewerkers op verschillende afdelingen en verdiepingen werkten.

De GGD adviseert personeel dat er tussen 4 en 18 augustus heeft gewerkt om twee weken in quarantaine te gaan. De sluiting geldt in eerste instantie voor veertien dagen, maar kan eerder worden opgeheven als het warenhuis maatregelen heeft getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan. De Bijenkorf kan bijvoorbeeld personeel testen of medewerkers van andere vestigingen inzetten.

De warenhuisketen besloot op 17 maart al op eigen initiatief de deuren te sluiten van zeven vestigingen in Nederland. Eind april ging De Bijenkorf weer open, waarbij meerdere maatregelen werden genomen. Zo mocht er maar één persoon tegelijk gebruik maken van de lift en werd er een beperkt aantal klanten toegelaten.

Het aantal besmettingen in Amsterdam is de afgelopen weken snel aan het toenemen. Burgemeester Femke Halsema komt dinsdagavond met verdere maatregelen om de verspreiding van het cornonavirus tegen te gaan.

Persconferentie ten einde, de maatregelen en adviezen van dinsdagavond op een rij

 • Iedereen wordt „zeer dringend” geadviseerd om thuis geen feestjes of familiebijeenkomsten te organiseren.
 • Als je thuis toch mensen wilt ontvangen, beperk het dan tot maximaal zes gasten en behoudt altijd de anderhalve meter afstand.
 • Thuiswerken blijft voorlopig de norm. Er is op dit moment nog geen concrete einddatum.
 • Thuisquarantaine wordt teruggebracht van veertien naar tien dagen.
 • Het risico's van het heropenen van de scholen is volgens het kabinet „te overzien”. Scholen zouden geen drijvende kracht zijn in de verspreiding van het virus.
 • Het kabinet wil nog altijd de veelbesproken corona-app landelijk invoeren. Door bezwaren van toezichthouder AP blijft onduidelijk of de beoogde invoerdatum van 1 september kan worden gehaald.

Premier Rutte en minister De Jonge bij de persconferentie dinsdagavond. Foto Bart Maat/ANP

Landelijk verandert er niet veel in de aanpak, nadruk blijft regionaal

In de aanpak tegen de verspreiding van het coronavirus verandert niet veel. De basisregels, zoals het handen wassen en anderhalve meter afstand houden, blijven leidend, net zoals regionale maatregelen. Rutte: „Regionaal waar dat kan, landelijk waar het moet.” Volgens De Jonge zijn in sommige regio’s nu al extra maatregelen nodig. Amsterdam komt dinsdagavond daarom met maatregelen specifiek voor de stad.

Kabinet nog steeds van plan corona-app in te voeren

Het kabinet blijft geloven in de succesvolle invoering van de veelbesproken corona-app. „Als de praktijktest slaagt en de GGD's kunnen het aan, dan zullen we deze zo snel mogelijk invoeren", zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) dinsdagavond bij de persconferentie. Volgens De Jonge gaat de app helpen om meer contacten op te sporen bij de bestrijding van het coronavirus, wat volgens hem gezien de huidige cijfers hard nodig is.

Of de beoogde datum van 1 september wordt gehaald, bleef dinsdag onduidelijk. De minister kon niet zeggen of dat gaat lukken. „De app zal er alleen komen als deze veilig is en voldoet aan alle privacy-eisen. En ik ben ervan overtuigd dat de app dat doet. Deze is heel erg goed ontwikkeld en staat als een huis.”

Maandag liet de Autoriteit Persoonsgegevens weten dat de applicatie op dit moment niet klaar is voor invoering. Het kabinet voert momenteel overleg met AP over aanpassingen, zei De Jonge. Daarbij gaat het met name over het geven van toestemming voor gegevensgebruik. De Jonge: „Iedere jurist geeft bij ons aan dat de huidige manier van toestemming geven juridisch afdoende is. Maar AP vindt het minder gepast.”

De Jonge: scholen geen drijvende kracht in verspreiding van virus

Volgens minister Hugo de Jonge zijn de risico’s van het openen van de scholen “te overzien”. “Scholen spelen geen drijvende kracht in verspreiding van dat virus. De risico‘s van ernstig beperkt onderwijs zijn ook niet gering.”

De situatie is nu zorgelijker dan een paar weken geleden volgens De Jonge. Het virus verspreidde zich destijds in de leeftijdsgroep tussen twintig en veertig jaar. „Nu doen ook onder andere leeftijdsgroepen mee. Nu doen ook meer regio’s mee. Nu is er ook weer een stijging in het aantal ziekenhuisopnames.”

Kabinet onderzoekt verplichte thuisquarantaine

Het kabinet onderzoekt nog altijd of een verplichte quarantaine opgelegd kan worden. Mocht daar goedkeuring voor komen, dan ligt de tijdsduur daarvan niet op veertien maar tien dagen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zojuist bekendgemaakt tijdens de coronapersconferentie van het kabinet.

Zo'n verplichte quarantaine zou in dat geval worden opgelegd door een veiligheidsregio. De Jonge: „De Tweede Kamer heeft laten weten dat zij dit een heftige, vergaande maatregel vindt. Maar wat misschien nog wel vergaander is, is dat wanneer je een risico vormt voor anderen dat je schouderophalend met het advies van de GGD omgaat.” De minister noemde verder het opvolgen van het advies van de GGD „cruciaal om de keten van besmettingen te breken”.

Premier Rutte en minister De Jonge dinsdagavond bij de persconferentie. Foto Bart Maat/ANP

Ook na 1 september zo veel mogelijk thuis werken

Het thuiswerken noemt Rutte de meest effectieve maatregel en die maatregel geldt daarom ook tot na 1 september. Kinderen moeten bovendien thuisblijven als zij klachten hebben en als iemand in het huishouden positief test. Alleen dan kunnen scholen volgens Rutte open blijven.

Rutte sluit af: „In maart hebben we gezien dat we het virus samen eronder kunnen krijgen. Nu moeten we laten zien dat we het virus eronder kunnen houden. Dat is de enige manier.”

Rutte: thuis voorlopig geen feestjes of bijeenkomsten, maximaal zes personen

Het kabinet adviseert Nederlanders dringend om thuis geen feestjes of familiebijeenkomsten te organiseren. Als je thuis toch gasten ontvangt, beperk het dan tot maximaal zes gasten en behoudt de anderhalve meter afstand. Dat heeft premier Mark Rutte zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie over het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland.

„Het gaat niet goed met de ontwikkelingen van het coronavirus in ons land. Het reproductiegetal is weer terug boven de 1 en dat betekent dat het virus zich gestaag verspreidt”, aldus Rutte. Het gaat vooral mis in de thuissituatie.

Volg hier zo updates over de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge

Om 19.00 uur houden premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) een persconferentie over het toenemend aantal coronabesmettingen in Nederland. Mogelijk kondigen ze nieuwe maatregelen aan. In dit blog houden we je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen.

Premier Rutte bij een eerdere persconferentie. Foto Koen van Weel/ANP

Studentenverenigingen mogen toch fysieke introductieweken organiseren

Studentenverenigingen mogen de komende tijd toch fysieke activiteiten organiseren. Dat bevestigt een woordvoerder van het Veiligheidsberaad (de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) na berichtgeving van universiteitsblad Erasmus Magazine. De verenigingen dienen zich aan dezelfde voorwaarden te houden als onderwijs- en sportinstellingen: maximaal tot 22.00 uur en geen alcohol.

Eerder deze maand besloot het kabinet nog dat de studentenverenigingen hun introductieweken online moesten laten verlopen, in tegenstelling tot onderwijs- en sportverenigingen. Dit onderscheid tussen verschillende soorten verenigingen leidde vorige week woensdag tot discussie in de Tweede Kamer. Een meerderheid drong erop aan dat de veiligheidsregio's zich opnieuw over de kwestie zouden buigen.

De regio's hebben maandag samen met het kabinet besloten om toch één lijn te trekken tussen de verenigingen. Wel hebben studentenverenigingen toestemming nodig van de aangesloten onderwijsinstelling en de bijbehorende veiligheidsregio voor het houden van de fysieke introductiedagen. Ook mogen de activiteiten uitsluitend gericht zijn op studie, sport of de werving en introductie van nieuwe leden. Het kabinet zal de versoepeling „zo spoedig mogelijk” aankondigen, aldus een woordvoerder van het Veiligheidsberaad.

Studenten begin augustus tijdens een stadswandeling. Universiteit Leiden heeft vanwege het coronavirus een aangepast programma opgesteld voor de nieuwe studenten tijdens de introductieweek. Foto Phil Nijhuis/ANP

Frankrijk verplicht mondkapjes op het werk

In Frankrijk worden vanaf eind augustus mondkapjes verplicht op het werk. De Franse minister van Werkgelegenheid Élisabeth Borne zei dinsdag volgens persbureau AFP dat de bescherming tegen het coronavirus in „alle gesloten en gedeelde ruimtes” gedragen moet worden.

De maatregel wordt genomen op advies van het Franse ministerie van Volksgezondheid. „Het is noodzakelijk dat mondkapjes stelselmatig gedragen worden", zegt de minister. Dit moet gebeuren in onder meer vergaderruimtes, gangen en open werkruimtes van bedrijven en fabrieken. Het is de bedoeling dat de werkgevers overwegend de kosten voor de mondkapjes op zich nemen.

Eerder werd het dragen van mondkapjes alleen nog aangeraden omdat het in kantoorruimtes vaak onmogelijk is om afstand van elkaar te houden. De autoriteiten roepen bedrijven op om, waar mogelijk, hun personeel thuis te laten werken.

Frankrijk werkt de komende dagen ook nog verder aan andere maatregelen voor plekken waar het virus zich op grote schaal verspreidt, zoals in slachthuizen en in de opvang van seizoensarbeiders. De afgelopen weken nam het aantal besmettingen in Frankrijk weer gestaag toe.

PvdA wil dat kabinet 50 miljard uittrekt voor 'coronareddingsplan'

De Partij van de Arbeid (PvdA) wil dat het kabinet 50 miljard euro uittrekt om de economische gevolgen van de coronacrisis op korte en lange termijn het hoofd te kunnen bieden. De oppositiepartij heeft dinsdag een 'coronareddingsplan' gepubliceerd waarin zij voorstellen doet voor oplossingen voor de crisis. Het gaat zowel om investeringen om bedrijven en organisaties te redden die zwaar geraakt zijn door de coronamaatregelen als langetermijnplannen om de economie te stimuleren.

Het plan is opgedeeld in verschillende kostenposten. Het grootste bedrag (14 miljard euro) moet volgens de PvdA naar volkshuisvesting en woningbouw gaan, onder meer om het tekort aan betaalbare woningen tegen te gaan en de verhuurdersheffing te schrappen. Ook wil de partij dat er 10 miljard euro wordt vrijgemaakt voor noodpakketten voor gemeenten en zwaar getroffen sectoren zoals de bouw en de kunst- en cultuursector. Hiermee zouden onder andere zwembaden, bibliotheken en cultuurinstellingen gered moeten worden.

Daarnaast zou de partij graag zien dat er 10 miljard euro wordt geïnvesteerd in infrastructuur, onder meer om het noorden beter te verbinden met de Randstad en treinreizen aantrekkelijker te maken dan vliegreizen. Nog eens 8 miljard euro zou moeten worden uitgetrokken voor zaken die bijdragen aan „een leefbare planeet”, zoals de verduurzaming van woningen. Onderwijs en onderzoek krijgen volgens het plan 5 miljard euro en in de economie en internationale handel moet tot slot 3 miljard euro gestoken worden.

De PvdA stelt dat de coronacrisis „ingrijpende en ongekende” economische gevolgen heeft en daarom om politieke actie vraagt. Partijleider Lodewijk Asscher zei vorige maand in een interview met NRC al geen vertrouwen te hebben in de manier waarop Rutte-III de crisis zal aanpakken. Hij vindt onder meer dat het kabinet meer moet investeren in zaken als de baanzekerheid van Nederlanders en de publieke sector.

Lees ook dit interview: ‘Ik heb niet voor niets mijn lessen geleerd’

Bezoekers van de Amsterdamse Albert Cuypmarkt moeten een mondkapje dragen. Foto Remko de Waal/ANP

Nagenoeg evenveel besmettingen, wel meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen

De afgelopen week zijn 4.013 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld bij het RIVM. Daarmee zijn de afgelopen week 23 besmettingen minder vastgesteld dan vorige week dinsdag. Dat heeft het instituut dinsdag bekendgemaakt. Wel werden meer Covid-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis en steeg het aantal sterfgevallen.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg van 38 vorige week naar 50 deze week. Zestien mensen zijn sinds vorige week dinsdag aan het virus overleden, zeven meer dan de week ervoor. In de afgelopen zeven dagen lieten 102.000 mensen zich testen. Het percentage positieve testen blijft met 3,5 procent nagenoeg gelijk, aldus het RIVM.

Ook deze week ziet het RIVM grote regionale verschillen in het aantal meldingen van besmettingen dat binnenkwam. De meeste besmettingen werden in Zuid-Holland vastgesteld, daarna in Noord-Holland en Noord-Brabant. Wederom werden de meeste besmettingen vastgesteld in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar oud.

Nieuwe corona-app ruim 431.000 keer gedownload

De nieuwe app CoronaMelder is sinds de lancering zondagavond ruim 431.000 keer gedownload. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. De app wordt momenteel getest in de regio's Twente, Drenthe, IJsselland en grote delen van Gelderland, maar is in heel Nederland te downloaden via de App Store (voor iPhones) en Play Store (voor Android-telefoons).

De CoronaMelder moet via bluetooth detecteren of gebruikers in contact zijn geweest met personen die positief zijn getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Gebruik van de app is vrijwillig en bedoeld als aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD. Het ministerie hoopt de CoronaMelder 1 september landelijk te kunnen invoeren, tot die tijd werkt de app niet optimaal buiten de testregio's.

Maandagavond bracht de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) naar buiten dat de CoronaMelder volgens hen nog niet klaar voor gebruik is. In een advies aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) schreef de AP eerder deze maand dat er onder meer maatregelen moeten worden genomen zodat de app aan de Europese privacywetgeving voldoet. De Jonge liet maandag in een Kamerbrief weten de kritiek ter harte te nemen, hoewel hij het er niet helemaal mee eens is. De minister wil er met een spoedwet voor zorgen dat de app op de beoogde datum kan worden ingevoerd.

WHO: maak een einde aan 'vaccin-nationalisme'

Landen die hun eigen belangen boven die van andere zetten door akkoorden te sluiten voor de aanvoer van mogelijke coronavaccins, maken de pandemie alleen maar erger. Dat heeft het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie Tedros Adhanom Ghebreyesus dinsdag op een persconferentie gezegd.

Tedros roept op te stoppen met het zogenaamde „vaccin-nationalisme”. „Het strategisch en wereldwijd delen van voorraden vaccins is eigenlijk in het nationale belang van elk land. Niemand is veilig totdat iedereen veilig is”, aldus Tedros. „Als we samenwerken kunnen we ervoor zorgen dat alle essentiële medewerkers worden beschermd en dat bewezen behandelingen beschikbaar zijn voor degenen die ze nodig hebben.”

Geen enkel land heeft bovendien zelf toegang tot al het onderzoek naar en de ontwikkeling, productie en de leveringsketen van een vaccin of andere essentiële middelen om het virus te bestrijden, benadrukte Tedros. „Ter illustratie: een vaccin dat in het ene land is ontwikkeld, zit mogelijk in flesjes met stoppen die ergens anders zijn gemaakt. Het hoogwaardige glas, nodig voor het flesje, kan op zijn beurt weer alleen in een derde land verkrijgbaar zijn.”

120 mensen in Beieren in quarantaine door één persoon

In de Beierse plaats Bodenwöhr moeten 120 mensen in quarantaine, omdat zij allemaal in aanraking zijn geweest met één besmette persoon. Dat hebben lokale bestuurders maandag bekendgemaakt.

De man in kwestie was in Italië geweest en werd bij terugkeer in Duitsland aan de grens getest op het coronavirus, schrijft de Mittelbayerische Zeitung. Daar werd hem volgens de krant verteld dat de uitslag negatief was als hij niet binnen 24 uur een telefoontje kreeg. Het belletje bleef uit, waarop de man besloot in het weekend naar een verjaardagsfeest te gaan.

Zondag kreeg hij alsnog de positieve uitslag. Alle honderd andere bezoekers van het verjaardagsfeest, evenals twintig personen met wie de man elders in aanraking kwam, moeten daarom op last van de autoriteiten in zelfisolatie.

'OMT: Quarantaine van twee weken verkort tot tien dagen'

Mensen die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, hoeven in plaats van twee weken nog maar tien dagen in quarantaine. Dat heeft het Outbreak Management Team volgens de NOS geadviseerd aan het kabinet. Of het kabinet dit advies overneemt, zal vanavond blijken tijdens de persconferentie van Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge.

De aanpassing is gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke inzichten, aldus de NOS. Uit data uit bron- en contactonderzoek van de GGD's zou blijken dat 99 procent van de mensen die ziek worden van het virus, binnen tien dagen de eerste verschijnselen krijgen. Bij 97 procent is dit al binnen zeven dagen. Daarom zou een periode van tien dagen genoeg zijn om preventief in quarantaine te gaan.

De huidige quarantaineduur van twee weken is gebaseerd op de maximale incubatietijd van het virus. Het duurt hooguit twaalf dagen totdat iemand die het virus draagt, klachten ontwikkelt. Een incubatietijd langer dan veertien dagen is volgens het RIVM niet mogelijk. Als de nieuwe richtlijn wordt aangenomen, zal er niet langer van die uitzonderlijke situaties uitgegaan worden, maar van de tijd die er normaal gesproken overheen gaat voor mensen klachten krijgen.

'Laat middelbare scholieren één meter afstand houden'

Middelbare scholieren zouden in tegenstelling tot de huidige coronamaatregelen toch een meter afstand van elkaar moeten houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en te voorkomen dat scholen weer moeten sluiten. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Károly Illy dinsdag in het AD en op Radio 1.

In juni adviseerde het OMT het kabinet om de scholen vanaf het nieuwe schooljaar weer te openen en leerlingen geen afstand van elkaar te laten houden, enkel van docenten en andere personeelsleden. Hoewel de kans dat middelbare scholieren erg ziek worden klein is, stelt Illy in het AD dat er de afgelopen weken steeds meer bewijs gekomen is dat tieners het virus wel degelijk verspreiden. „Kinderen op de basisschool en kinderopvang spelen nauwelijks een rol, maar in de middelbareschoolleeftijd ligt dat echt anders.”

Hij stelt daarom voor om middelbare scholieren een meter afstand van elkaar te laten houden. „Die afstand is praktisch werkbaar in klassen. Zeker als leerlingen een vaste buddy krijgen waarbij die afstand niet geldt, zoals je ook in de horeca samen met een bekende aan een tafeltje mag zitten.” Op plaatsen waar het houden van afstand niet mogelijk is, zoals in gangen en de kantine, zou het dragen van mondkapjes een optie zijn.

Op deze manier moet vooral voorkomen worden dat er „maatschappelijke onrust ontstaat, als gevolg waarvan de scholen weer moeten sluiten”, zei Illy op Radio 1. „Dat moeten we echt te allen tijde zien te voorkomen. Dat is zó schadelijk voor bijna een miljoen kinderen in Nederland.”

Bovendien is het instellen van de maatregel belangrijk om aan leerlingen duidelijk te maken dat er regels zijn waar ze zich aan te houden hebben, zei Illy. Als leerlingen dat begrijpen en zich aan de maatregel houden, kunnen ze ook naar school blijven gaan op het moment dat een tweede golf uitbreekt.

Trump en Ardern ruziën over coronacijfers, scholen Aruba langer gesloten

Een greep uit het nieuws van over de grens.

 • De Amerikaanse president Donald Trump heeft kwaad bloed gezet bij de premier van Nieuw-Zeeland Jacinda Ardern. Trump zei tijdens een toespraak in Minnesota dat er in Nieuw-Zeeland sprake is van een „verschrikkelijke toename” in het aantal coronabesmettingen. „Op de voorpagina's stond dat ze het virus hadden verslagen. (...) Maar nu zorgt een grote toename voor problemen. (...) Dat willen wij niet.”

  In het Oceanische land worden dagelijks enkele besmettingen vastgesteld (dinsdag waren dat er dertien) en zijn sinds het begin van de uitbraak 22 mensen gestorven aan Covid-19. Dit is vergeleken met de Verenigde Staten heel weinig: in dat land worden iedere dag tienduizenden mensen positief getest en zijn meer dan 170.000 mensen omgekomen. Ardern noemde Trumps uitspraken „overduidelijk foutief”. „We zijn nog steeds een van de best presterende landen als het gaat om Covid-19.”

 • De scholen op Aruba gaan deze week toch nog niet open, meldt persbureau ANP. De regering heeft maandag besloten dat de heropening met twee weken wordt uitgesteld vanwege het opgelopen aantal coronabesmettingen op het eiland. De nieuwe datum is 3 september, heeft premier Evelyn Wever-Croes bekendgemaakt. Op het eiland, waar iets meer dan 105.000 mensen wonen, zijn momenteel 905 actieve besmettingen.
 • De manier waarop het coronavirus zich verspreidt in de landen rondom de Stille Oceaan, is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veranderd. De regionale directeur Takeshi Kasai zei dinsdag tijdens een persconferentie dat „twintigers, dertigers en veertigers steeds meer verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van het virus”. Veel van hen zouden niet weten dat ze besmet zijn en daarom niet door hebben dat ze het virus aan anderen overdragen. Ook zei Kasai dat de landen in de regio beter zijn uitgerust om gericht te reageren op een toename van besmettingen dan in het begin van de pandemie, wat grootschalige lockdowns kan voorkomen.

Politie bij een coronateststraat in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland. Foto David Rowland/AFP

Coronacrisis zorgt voor hogere kijkcijfers, maar minder inkomsten uit reclames

Hoewel Nederlanders in de eerste zes maanden van dit jaar meer televisie zijn gaan kijken, verdienden zenders en omroepen minder aan reclames. De inkomsten uit televisiereclames daalden in het eerste half jaar met bijna een kwart ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van tv-marketingcentrum Screenforce, meldt persbureau ANP. Screenforce adviseert de Ster, het advertentiebedrijf van de publieke omroep, en alle andere Nederlandse tv-zenders.

De inkomsten uit televisiereclames daalden in de eerste zes maanden van het jaar tot 307 miljoen euro, ten opzichte van 400 miljoen euro een jaar eerder. Tegelijk steeg het gemiddelde aantal dagelijkse kijkminuten van 194 naar 206. Hoogstwaarschijnlijk komen de betere kijkcijfers door de coronacrisis: het best bekeken programma was volgens Screenforce met 7,5 miljoen kijkers de persconferentie van het kabinet op 23 maart, waarin vergaande coronamaatregelen werden aangekondigd. Bovendien waren veel mensen door de coronacrisis meer thuis, met meer mogelijkheden om televisie te kijken.

De reden voor de teruggelopen inkomsten uit reclames is volgens Screenforce ook de door de pandemie veroorzaakte crisis. Bedrijven die in financiële moeilijkheden komen, besparen vaak als eerste op hun advertentiebudget, zei hoogleraar marketingmanagement en -innovatie Bas Hillebrand van de Radboud Universiteit eerder tegen NRC. „De advertentiemarkt is bij uitstek gevoelig voor economische conjunctuur”, aldus Hillebrand. „Omdat mensen minder mogelijkheden hebben om te winkelen, heeft het voor veel bedrijven weinig zin om reclame te maken.”

Screenforce verwacht wel wat herstel voor de televisiereclamemarkt in de rest van het jaar. De organisatie gaat op jaarbasis uit van een omzetdaling tussen de 12 en 15 procent.

Lees ook: Het grootste journalistieke verhaal drijft media in de rode cijfers

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van maandag 17 augustus:

 • In Nieuw-Zeeland zijn de parlementsverkiezingen met vier weken uitgesteld vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het land. De verkiezingen, die op 19 september zouden worden gehouden, zijn verplaatst naar 17 oktober.
 • Volgens de directeur van het Centraal Planbureau zorgt de coronacrisis voor een „ongekend harde klap” voor de Nederlandse economie die zich „nog grotendeels moet laten voelen”.
 • De landelijke corona-app van de overheid, CoronaMelder, wordt tot 1 september getest in het oosten van het land maar is al voor het Nederland vanaf maandag te downloaden. Maar volgens privacytoezichthouder de Autoriteit Persoonsgegevens is de applicatie daar nog niet klaar voor.
 • Volgens onderzoeksbureau SEO gaat KLM failliet als de uitbraak van het coronavirus de komende jaren niet onder controle wordt gebracht. Schiphol zou dan zijn hubfunctie verliezen.
Lees hier het blog van maandag terug