Loekasjenko is bereid om de macht te delen, maar ‘niet onder druk’

Presidentsverkiezingen „Je moet nooit van mij verwachten dat ik iets onder druk doe”, aldus de Wit-Russische president Loekasjenko.
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen steunen betogers de protesten in Wit-Rusland.
Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Londen steunen betogers de protesten in Wit-Rusland. Foto Simon Dawson/Reuters

De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko is bereid de macht te delen, maar niet onder druk. Dat heeft hij maandag bekendgemaakt, terwijl aanhangers van de oppositie door het hele land stakingsacties houden. Net als zondag benadrukte Loekasjenko dat er geen nieuwe verkiezingen worden gehouden. „Totdat jullie mij vermoorden, komen er geen nieuwe verkiezingen”, aldus de president volgens Wit-Russische media.

Enkele duizenden fabrieksarbeiders hebben hun werk neergelegd en zijn de straat opgegaan in de hoofdstad Minsk om het aftreden van Loekasjenko af te dwingen. Het is de negende dag op rij dat er protesten zijn in Wit-Rusland. „Loekasjenko is een voormalig president die moet vertrekken”, zei de leider van de protesten Sergej Dylevski. „Sveta (Svetlana Tichanovskaja red.) is onze president, legitiem en gekozen door de mensen.”

Lees ook deze analyse van correspondent Steven Derix: De steun voor Loekasjenko brokkelt af, dus kijkt hij naar het Kremlin

‘Frauduleus’

Op Europees niveau wordt woensdag opnieuw gesproken over de situatie in Wit-Rusland. De regeringsleiders van de 27 EU-landen komen dan in een buitengewone videovergadering bijeen om over de situatie in Wit-Rusland te spreken. Maandagochtend liet het Verenigd Koninkrijk weten de uitslag van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland niet te zullen accepteren. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab noemde de verkiezingsuitslag „frauduleus”, meldt persbureau Reuters.

Raab zei internationale bijval te zoeken om sancties op te leggen en de Wit-Russische autoriteiten verantwoordelijk te houden voor hun acties. „De wereld heeft met afschuw toegekeken hoe geweld door de Wit-Russische autoriteiten wordt gebruikt om de vreedzame protesten na deze frauduleuze presidentsverkiezingen te onderdrukken.”

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja heeft bekendgemaakt er klaar voor te zijn de leiding te nemen en de rust terug te brengen in het land. Ze roept in een videoboodschap leden van de veiligheidsdiensten en de politie op de kant van de oppositie te kiezen. Als zij nu besluiten zich te voegen bij het verzet tegen Loekasjenko, zal de bevolking hen vergeven, aldus de oppositieleider. Ze zit momenteel in ballingschap in Litouwen.

Twitter avatar Reuters Reuters Belarusian opposition politician Sviatlana Tsikhanouskaya urged security and law enforcement officers to switch sides from President Alexander Lukashenko’s government, saying their past behavior would be forgiven if they did so now https://t.co/4ATaOss9Az https://t.co/lXBHtGFd6n