Rusland ontbiedt Nederlandse diplomaat om vondst spionage-apparatuur

Diplomatie De plaatsvervangend ambassadeur moest uitleg geven over een tracking-apparaat dat gevonden zou zijn in een auto van een Russische militaire attaché in Nederland.
Het gebouw van de Nederlandse ambassade in Moskou.
Het gebouw van de Nederlandse ambassade in Moskou. Foto Maxim Shipenkov/EPA

Rusland heeft de Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur in Moskou ontboden. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. De diplomaat moest uitleg geven over een tracking-apparaat dat gevonden zou zijn in de auto van een Russische militaire attaché in Nederland waarmee deze mogelijk in de gaten gehouden kon worden. Het is onduidelijk om wat voor apparaat het gaat en wie het geplaatst heeft.

Het Russische ministerie meldt dat plaatsvervangend ambassadeur Dominique Kuhling is verteld dat het „nodig is om ogenblikkelijk maatregelen te treffen om dergelijke incidenten te voorkomen”. Ook zou gezegd zijn dat „zulke onvriendelijke acties de al gecompliceerde bilaterale verhoudingen kunnen bemoeilijken”. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat de kwestie wordt onderzocht.

De relatie tussen Rusland en Nederland is al langer gespannen, onder meer vanwege de beschuldiging dat Rusland betrokken was bij de vliegramp met toestel MH17. Twee jaar geleden maakte de Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD bovendien bekend een hack van de Russische geheime dienst op het kantoor van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hebben verijdeld. Rusland ontkent beide aantijgingen.

Lees ook deze reconstructie over de verijdelde hack op het OPCW-hoofdkantoor: De kofferbak van de Russische spionnen zit vol met hackgereedschap