België beperkt drank aan kust na rellen

Jongeren in België Ook België kampt deze zomer met onrust. Aan de stranden en badplaatsen braken meerdere vechtpartijen uit.

Politie patrouilleert in Knokke, België, nadat feestende jongeren de nachtklok die is ingesteld niet respecteerden, 11 juli 2020.
Politie patrouilleert in Knokke, België, nadat feestende jongeren de nachtklok die is ingesteld niet respecteerden, 11 juli 2020. Foto Nicolas Maeterlinck/AFP

Niet alleen in Nederland, ook in België zorgt de combinatie van de zomer en het coronavirus voor problemen. In Gent moest de politie deze zomer al meermaals uitrukken in een recreatiegebied, omdat een groep daar bezoekers lastigviel. In Knokke was er anderhalve week geleden al een aantal vechtpartijen waarvoor de politie moest uitrukken, een paar dagen later was dat ook zo op het Antwerpse strand Sint-Anneke.

De grootste ongeregeldheden ontstonden in kustplaats Blankenberge. Daar brak anderhalve week geleden op een bijzonder drukke stranddag een massale vechtpartij uit. Een grote groep jongeren keerde zich tegen de politie, en gebruikte daarbij strandmeubilair, flessen en parasols als projectielen.

Tientallen deelnemers in Blankenberge bleken jongeren uit Brussel te zijn. Ze maakten deel uit van een jeugdbende, de meesten van hen hadden een strafblad, en het ging veelal om jongeren met een migratie-achtergrond, zo meldden Belgische media.

Dat laatste maakte verklaringen van de Blankenbergse politiecommissaris Philip Denoyette, een dag later, extra gevoelig. Veel kustgemeenten besloten die zondag na de rellen dagjestoeristen te weren. Op stations zou volgens Denoyette worden uitgekeken naar jongeren „die behoren tot het profiel van hen die amok hebben gemaakt”. De politie wilde jongeren met een migratie-achtergrond terugsturen, interpreteerde men. Maar Denoyette verklaarde dat hij enkel doelde op grote groepen: die maken inbreuk op het samenscholingsverbod dat in België geldt en werden huiswaarts gestuurd. „Of ze nu zwart, blank, geel of rood zijn.”

Inmiddels is langs de hele kust in het weekend een verbod op sterke drank op het strand van kracht. Ook reden er afgelopen weekeinde minder treinen naar de kust, zodat het niet opnieuw zo druk zou worden. In Blankenberge werden extra agenten ingezet en een team Brusselse jongeren stond ze bij, zo maakten initiatiefnemers via sociale media bekend, om „te tonen dat niet elke jongere in Brussel zo is”. Het bleef rustig. Wel werden vier leden uit de harde supporterskern van Club Brugge, die volgens de politie hadden aangegeven te komen „helpen met de problemen met allochtonen”, na een opstootje opgepakt.