Druk op president Wit-Rusland neemt verder toe

Verkiezingen Wit-Rusland Voor zondag staat opnieuw een protest gepland in Wit-Rusland. Ook sprak de Wit-Russische ambassadeur in Slowakije steun uit voor de protesten in zijn land.
Een demonstrant houdt een bord vast met de tekst: „De Waarheid!!!”, vlakbij het staatspersbureau tijdens protesten zaterdagavond.
Een demonstrant houdt een bord vast met de tekst: „De Waarheid!!!”, vlakbij het staatspersbureau tijdens protesten zaterdagavond. Foto Sergei Gapon/AFP

De druk op president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland neemt verder toe. Voor zondag staat een opnieuw een protest gepland tegen Loekasjenko en zijn herverkiezing als president van het land. Ook heeft de Wit-Russische ambassadeur in Slowakije, Igor Lesjtsjenja, steun uitgesproken voor de protesten in zijn land. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook wat we eerder schreven over de druk op Loekasjenko: De steun voor Loekasjenko brokkelt af, dus kijkt hij naar het Kremlin

Oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die nu in Litouwen verblijft, riep op tot een vrijheidsmars zondag in het centrum van de hoofdstad Minsk. Ook aanhangers van Loeskasjenko hebben aangekondigd zondag de straat op te gaan, waardoor er mogelijk confrontaties tussen beiden groepen kunnen ontstaan.

Solidair

Ambassadeur Lesjtsjenja zei in een video solidair te zijn met de mensen die hun stem laten horen in Wit-Rusland. Hij hoopt dat de toekomst van zijn land wordt opgebouwd en dat daarbij alle sociale en politieke groepen worden betrokken. Het is zeer ongebruikelijk dat vertegenwoordigers van Wit-Rusland kritiek uiten op hun eigen regering.

Zaterdag belde president Loekasjenko met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over de aanhoudende protesten in Wit-Rusland. De twee spraken hun vertrouwen uit dat „alle problemen” snel opgelost zullen worden.