Laatste nieuws Covid-19

‘KLM gaat failliet als coronavirus niet onder controle komt’

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van maandag 17 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Kabinet gaat nieuwe coronamaatregelen aankondigen

De regering gaat dinsdag nieuwe maatregelen nemen om de stijging in het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland te stoppen. Dat heeft minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) maandag volgens persbureau ANP gezegd na een overleg met de veiligheidsregio's. Volgens De Jonge gaat het om zowel landelijke als regionale maatregelen.

Dinsdagavond geven minister De Jonge en premier Mark Rutte (VVD) een persconferentie. Daarin zullen de maatregelen worden aangekondigd. Wat deze precies zullen inhouden, wilde De Jonge maandag nog niet zeggen. Wel moet Nederland volgens hem „wegblijven bij een nieuwe of gedeeltelijke lockdown”. De veiligheidsregio's willen volgens ANP dat het kabinet quarantaine na terugkeer uit een risicogebied in het buitenland verplicht stelt.

Het kabinet heeft maandagavond ook een centraal meldpunt aangekondigd waar scholen informatie kunnen inwinnen over ventilatie. Een door minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) opgericht Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen wordt verantwoordelijk voor de uitwisseling van kennis over ventilatiesystemen en hun rol in de verspreiding van corona. Slob benadrukt dat volgens het RIVM nog niet vaststaat dat er inderdaad besmettingen kunnen plaatsvinden via de ventilatie.

Reisadvies grootste deel van Zweden aangepast

Het reisadvies voor het grootste deel van Zweden is maandag aangepast van code oranje ('alleen noodzakelijke reizen') naar code geel ('let op veiligheidsrisico's'). Reden is de afname van de besmettingsgraad van het coronavirus, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Code oranje geldt alleen nog voor de zuidelijke regio Västra Götalands län, met als hoofdstad Göteburg. Bezoekers aan deze regio wordt verzocht bij terugkomst in Nederland veertien dagen in quarantaine te gaan. „U kunt op vakantie naar Zweden maar blijf waakzaam", schrijft het ministerie.

'KLM gaat failliet als coronavirus niet onder controle komt'

Als de uitbraak van het coronavirus de komende jaren niet onder controle wordt gebracht, gaat luchtvaartmaatschappij KLM failliet. Schiphol zou dan zijn hubfunctie verliezen. Hierdoor wordt Nederland afhankelijker van buitenlandse maatschappijen. Dat schrijft instituut SEO Economisch Onderzoek in een rapport over de effecten van Covid-19 op de Nederlandse luchtvaart.

De impact van het coronavirus op de luchtvaartsector is „gigantisch", aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer. Daarom vroeg het ministerie SEO vier scenario's te maken, die variëren wat betreft de snelheid waarmee de epidemie onder controle wordt gebracht.

In het meest optimistische scenario is het virus wereldwijd snel onder controle, waardoor de reisbeperkingen vanaf juni geleidelijk worden versoepeld. In dit geval heeft de crisis geen structurele effecten waardoor de sector in het eerste kwartaal van 2021 weer terug is op het niveau van 2019. In het tweede scenario gaat SEO er vanuit dat er eind volgend jaar een vaccin of medicijn beschikbaar is. In dat geval is de sector medio 2023 weer terug op het niveau van 2019.

Lees ook: Steunpakket KLM bedraagt 3,4 miljard euro, wél reorganisatie

In het derde scenario is er voorlopig geen vaccin of medicijn waardoor er wereldwijd zich nieuwe uitbraken blijven voordoen. Het Europese passagiersvervoer zou in dit geval begin 2024 terug zijn op het niveau van 2019. Maar omdat het internationale vliegverkeer sterk terugloopt, moet KLM het netwerk met 50 procent terugbrengen.

In het zwartste scenario komt de uitbraak niet onder controle omdat het virus in gemuteerde vorm steeds opnieuw opduikt. Hierdoor blijven strenge maatregelen van kracht en wordt social distancing ook in vliegtuigen nodig. „Dat leidt tot duurdere tickets en vraaguitval” waardoor er sprake zal zijn van overcapaciteit en faillisementen bij luchtvaartmaatschappijen, aldus SEO. De onderzoekers hebben in het onderzoek geen rekening gehouden met staatssteunmaatregelen van overheden.

KLM-toestellen op Schiphol. Foto Remko de Waal/ANP

Dinsdag weer coronapersconferentie met premier Rutte

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zullen dinsdag om 19.00 uur opnieuw een persconferentie houden over de coronacrisis. Dat bevestigt een woordvoerder van de regering aan persbureau ANP, naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. Volgens de omroep zullen Rutte en De Jonge geen nieuwe maatregelen afkondigen, maar willen nog eens benadrukken dat iedereen zich aan de coronaregels moet houden. De bewindslieden zullen waarschuwen dat er anders mogelijk weer strengere maatregelen ingevoerd worden.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is sinds eind juli weer aan het stijgen. Voorlopig heeft dat nog niet geleid tot een grote toestroom van coronapatiënten naar de ziekenhuizen.

Lees ook: Virus waart vaak rond in kleine kring

De laatste coronapersconferentie van het kabinet was op 6 augustus, de eerste keer in zes weken. Toen maakten De Jonge en Rutte onder meer bekend dat horeca voortaan naam en contactgegevens van hun gasten moeten registreren. Restaurants en cafés waar besmettingsclusters zijn ontstaan, kunnen twee weken gesloten worden.

Premier Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Foto Koen van Weel/ANP

Iets meer coronapatiënten op intensive care

Op de intensive care in Nederlandse ziekenhuizen liggen maandag iets meer coronapatiënten dan een dag eerder. Het gaat om 39 mensen, een toename van drie. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Daarnaast liggen er 126 mensen met Covid-19 op regulieren verpleegafdelingen.

Het coronadashboard van de Rijksoverheid laat zien dat er de afgelopen dag 482 nieuwe coronabesmettingen bekend zijn geworden. Dat is het laagste aantal in bijna twee weken. Directe vergelijkingen tussen de dagaantallen zijn echter lastig, want het duurt soms even voor nieuwe besmettingen in de cijfers worden doorgevoerd.

Ryanair schrapt één op vijf vluchten in september en oktober

Luchtvaartmaatschappij Ryanair gaat 20 procent minder vluchten uitvoeren in september en oktober. Het bedrijf liet maandag weten dat het aantal boekingen de laatste tien dagen flink is teruggevallen vanwege onzekerheid over het aantal oplopende besmettingen en reisrestricties in EU-landen.

Ryanair zal geen vliegroutes sluiten, maar het aantal vluchten wordt verminderd van en naar landen als Spanje, Frankrijk en Zweden, omdat daar meer reisrestricties gelden door een groeiend aantal besmettingen. Passagiers die al geboekt hadden op vluchten die geschrapt zijn, worden per mail op de hoogte gesteld. Naar eigen zeggen voert Ryanair normaal zo'n 2.500 vluchten per dag uit.

Concurrent easyJet liet maandag weten vanwege de coronacrisis drie basissen in het Verenigd Koninkrijk, waar de maatschappij veel vliegtuigen heeft staan, te sluiten. Het gaat om London Southend, London Stansted en Newcastle. Op die laatste twee zal easyJet nog wel vliegen. In mei had easyJet al laten weten dat het 4.500 werknemers, 30 procent van het personeel, zou ontslaan in een reorganisatie. In het tweede kwartaal maakte de luchtvaartmaatschappij 324 miljoen pond (359 miljoen euro) verlies.

Ook Simona Halep zegt US Open af wegens coronacrisis

De Roemeense tennisster Simona Halep zal later deze maand niet uitkomen op de US Open. Dat heeft zij maandag bekendgemaakt op Twitter. De nummer twee van de wereld zegt vanwege „de exceptionele omstandigheden waarin we leven” niet naar New York af te willen reizen. Ze wil haar gezondheid voorop stellen.

Eerder maakten ook de Amerikaanse nummer één van de wereld Ashleigh Barty en de Nederlandse tennisster Kiki Bertens (nummer zeven op de wereldranglijst) al bekend niet af te reizen naar de Verenigde Staten voor de US Open. Het is het eerste grand slamtoernooi dat plaatsvindt sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Het toernooi begint op 31 augustus en duurt tot en met 13 september.

Lees ook: De lastige vragen rond de US Open

Leerlingen voor het eerst in maanden weer samen naar school

Maandag zijn de scholen in de regio Noord - Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland - weer geopend. Aanvankelijk waren er zorgen onder leraren over het heropenen van de scholen, uit vrees voor besmettingsgevaar. Minister Arie Slob (Onderwijs, ChristenUnie) stelde maandag in het NOS Radio 1 Journaal dat het veilig is voor de scholen om weer open te gaan.

Aan scholen is gevraagd om hun ventilatiesystemen te controleren en in de zomermaanden ramen te openen. Slob erkent dat dat in de winter lastig is. „In de komende dagen kom ik met meer informatie hierover." Dat dit nog niet overal op orde is, bleek maandag in Amstelveen. Het Hermann Wesselink College liet weten tot nader gesloten te blijven vanwege problemen met de luchttoevoer. De school had onderzoek gedaan naar ventilatie in de lokalen en de resultaten waren niet bevredigend, meldt de school op de website. De GGD is gevraagd om advies te geven om de luchttoevoer te verbeteren zodat de school weer open kan. Deze week hoopt de school meer duidelijkheid te geven daarover. Voor hoeveel scholen de luchttoevoer onvoldoende is, is niet bekend.

Vorige week woensdag bevestigde Slob dat de scholen weer volgens plan opengaan en dat er geen mondkapjesplicht geldt op de gangen. Vanaf volgende week gaan de scholen in regio Midden weer open en een week later de scholen in regio Zuid.

Lees ook: Nu de coronabesmettingen oplopen en de scholen weer opengaan, laait ook de discussie over de veiligheid weer op. Dat leraren het niet zouden zien zitten, „is stemmingmakerij”.

Nieuwe corona-app ook getest in IJsselland en delen van Gelderland

De nieuwe app CoronaMelder wordt vanaf vandaag niet alleen getest in Drenthe en de Overijsselse regio Twente, maar ook in de regio IJsselland en grote delen van Gelderland. Door ook deze regio's bij de test te betrekken, denkt het ministerie van Volksgezondheid in september „beter onderbouwde conclusies” over de landelijke corona-app te kunnen trekken.

De CoronaMelder is al in het hele land te downloaden, maar werkt op dit moment alleen in de testregio's optimaal, aldus het ministerie. Via bluetooth moet de app detecteren of gebruikers in contact zijn geweest met personen die positief zijn getest op het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt. Gebruik van de app is vrijwillig en dient als aanvulling op het bron- en contactonderzoek van de GGD.

De CoronaMelder, de app van de overheid om de verspreiding van het coronavirus te monitoren.Foto Rob Engelaar/ANP

Afsprakensysteem voor coronatests korte tijd onbereikbaar door storing

Het was maandagochtend ongeveer 2,5 uur lang niet mogelijk om een afspraak te maken voor een coronatest via de website Coronatest.nl en via het telefoonnummer 0800-1202. Het afsprakensysteem kampte met een technische storing, meldde GGD GHOR Nederland. Inmiddels is de storing weer verholpen.

Wie online probeerde een afspraak te maken, kreeg de melding te zien: „We hebben geen testplaats gevonden waar u zich kan laten testen.” Op een gemiddelde dag laten enkele duizenden mensen zich testen op het coronavirus.

Twitter avatar GGDGHORNL GGD GHOR Nederland ❤️🥼 Op dit moment ondervindt het systeem waarin de coronatest afspraken gemaakt worden een technische storing. Het is daarom op dit moment niet mogelijk een afspraak te maken via 0800-1202 of de coronatest website. Zodra dit verholpen is geven wij een update. Excuses voor het ongemak

Medewerker Gelderse zorginstelling test positief, 200 cliënten in quarantaine

Zorginstelling Pro Persona in het Gelderse Wolfheze heeft 25 afdelingen in quarantaine gesteld nadat een medewerker positief testte op het coronavirus. Dat meldt de instelling zondag op haar website. De in totaal tweehonderd cliënten mogen de afdelingen voorlopig niet af en mogen ook geen bezoek ontvangen.

De besmette medewerker liet zich testen nadat uit bron- en contactonderzoek bleek dat hij in contact is geweest met een besmettingsgeval. De drie dagen voor het telefoontje van de GGD werkte hij op een dagbesteding van Pro Persona, waar hij in „nauw contact” kwam met een aantal cliënten van de 25 afdelingen. Ook is de medewerker op de intensive care geweest, waar patiënten met ernstige psychische beperkingen zitten.

De getroffen maatregelen hebben een grote impact op de cliënten, stelt de organisatie. „Het is erg ingrijpend voor hen dat zij het terrein niet af mogen en ineens geen bezoek meer krijgen.” Inmiddels zijn alle betrokkenen getest, de uitslagen zijn nog niet binnen.

Foto Koen van Weel / ANP

Kort buitenlands nieuws

  • Het aantal geregistreerde coronadoden in India is maandag de 50.000 gepasseerd, met 941 nieuwe sterfgevallen in de afgelopen 24 uur. Alleen in de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico is dit aantal hoger. In India is het virus in totaal bij meer dan 2,6 miljoen mensen vastgesteld van de 1,3 miljard inwoners. Het Indiase ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het sterftecijfer in India "een van de laagste in de wereld" is en op minder dan 2 procent van het totaal aantal besmettingen staat. Bij de cijfers moet wel worden opgemerkt dat veel mensen zich niet kunnen laten testen en het werkelijke aantal besmettingen en doden dus hoger ligt.
  • De Australische deelstaat Victoria meldde 25 nieuwe sterfgevallen ten gevolge van het virus in de afgelopen 24 uur. Dit is het hoogste aantal in de deelstaat sinds de uitbraak van het virus. Zondag meldden de autoriteiten nog 16 coronadoden. Eind juli stelde Victoria, waar de besmettingen landelijk het hardst oplopen, nieuwe lockdownmaatregelen in om zo een tweede golf te voorkomen. Zo geldt er een nachtklok tussen 20.00 en 05.00 en moet iedereen binnen vijf kilometer van huis blijven bij het boodschappen doen en sporten.
  • Een grote kerkdienst in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft tot zeker 319 coronabesmettingen geleid, melden Zuid-Koreaanse media. Zaterdag kwamen vierduizend leden van de kerk bijeen om de nationale bevrijdingsdag te vieren. De helft van hen is inmiddels getest op het virus, 3.400 van de kerkgangers wordt dringend verzocht in quarantaine te gaan. Er zouden veel ouderen aanwezig zijn geweest die dicht op elkaar stonden en leuzen riepen. Het is niet de eerste religieuze bijeenkomst in het land die tot een corona-uitbraak leidde. De grootste massabesmetting vond begin dit jaar plaats in de stad Deagu, waar een religieuze sekte verantwoordelijk werd gehouden voor zeker 5.214 besmettingen.

Corona-app nu te downloaden, tot 1 september getest in Drenthe en Twente

De landelijke corona-app van de overheid, CoronaMelder, is vanaf maandag voor iedereen te downloaden. De app wordt tot 1 september getest in Drenthe en de Overijsselse regio Twente, maar is al in heel Nederland te downloaden. Gebruik van de app is vrijwillig.

De app werkt via bluetooth en waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor ongeveer vijftien minuten bij iemand in de buurt zijn geweest die positief is getest op het coronavirus, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer of een restaurant. Gebruikers die een melding ontvangen, kunnen zich vervolgens laten testen bij de GGD's in de twee provincies, ook als er (nog) geen coronaklachten zijn. Dat is anders dan in de rest van Nederland, met uitzondering van Schiphol, waar momenteel alleen getest wordt als iemand coronaklachten heeft.

Als iemand uit Drenthe of Twente besmet is met het coronavirus kan iedereen met de app een waarschuwingsmelding ontvangen, dus ook buiten de provincies. De GGD's in andere delen van Nederland bieden echter vooralsnog geen tests.

Lees ook: Hoe werkt de corona-app? Vijf vragen

CPB: coronacrisis is 'ongekend harde klap' voor Nederlandse economie

De coronacrisis zorgt voor een „ongekend harde klap” voor de Nederlandse economie die zich „nog grotendeels moet laten voelen”. Dat meldde de directeur van het Centraal Planbureau (CPB) Pieter Hasekamp maandagochtend bij de presentatie van de conceptversie van de Macro Economische Verkenning. In de basisraming gaat het CPB ervan uit dat de economie in 2020 met 5 procent krimpt en volgend jaar weer met 3 procent groeit. De werkloosheid loopt volgend jaar op richting 7 procent. Het kabinet gebruikt de Macro Economische Verkenning als basis voor de besluiten voor de miljoenennota van 2021.

In de basisraming wordt ervan uitgegaan dat het steunbeleid van de overheid in oktober niet wordt voorgezet en er voorlopig geen grootschalige contactbeperkingen van kracht worden. Het CPB berekende ook een ander, donkerder, scenario waarin er een tweede coronagolf komt en weer meer contactbeperkingen. In dat pessimistische scenario zal de economie ook in 2021 krimpen en loopt de werkloosheid op tot 10 procent.

De concept-MEV is iets optimistischer dan de raming die het CPB in juni naar buiten bracht. Toen ging de belangrijkste economische adviseur van het kabinet er nog vanuit dat de economie dit jaar met 6 procent zou krimpen, waarop zij volgend jaar weer met 3 procent zou groeien.

Hasekamp stelt dat Nederland minder hard getroffen wordt dan andere landen, maar benadrukt dat men zich moet voorbereiden op de te verwachten economische neergang. De klap van werkloosheid en faillissementen moet volgens hem nog komen. Ook stelt hij dat er „voorbij het bbp” gekeken moet worden. De coronacrisis heeft ook daarbuiten invloed op de „kwaliteit van het bestaan”, door bijvoorbeeld het uitblijven van feesten en (familie)bezoek in onder meer verpleeghuizen.

Acht sterfgevallen door Covid-19 in Palestijnse vluchtelingenkampen Libanon

In Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon zijn tot dusver acht doden gevallen door Covid-19. Vier van hen stierven afgelopen weekend. Dat heeft het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. UNRWA schrijft dat als de „preventieve maatregelen niet worden gerespecteerd, de situatie uit de hand kan lopen” in de kampen in Libanon. In het land wonen meer dan 475.000 Palestijnse vluchtelingen, van wie bijna de helft in kampen.

Niet alleen in vluchtelingenkampen grijpt het coronavirus om zich heen. In heel Libanon is het aantal besmettingen toegenomen. Hoewel de situatie in de eerste maanden van de pandemie onder controle leek, is een toename in het aantal besmettingen te zien sinds de internationale luchthaven begin juli weer open ging. Zondag werden 439 nieuwe gevallen vastgesteld: het hoogste dagelijkse aantal sinds het begin van de uitbraak.

In totaal zijn tot dusver bijna 8.900 mensen in Libanon positief getest op het coronavirus. 103 van hen zijn overleden. Het is onduidelijk hoeveel van de testen zijn uitgevoerd in vluchtelingenkampen. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal besmettingen en doden hoger omdat niet iedereen getest wordt.

'Meer 'verborgen burn-outs' in Nederland door coronacrisis'

Vier miljoen werkenden in Nederland dreigen binnen nu en een halfjaar uit te vallen op hun werk als er niet wordt ingegrepen. Door de coronacrisis is het aantal mensen met een zogenoemde verborgen burn-out flink toegenomen. Dat concludeert het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) op basis van eigen onderzoek, meldt het AD maandag.

Het NCPSB onderzocht een groep van 427 mensen en keek onder meer in hoeverre er sprake was van een afname van hun analytisch vermogen en hun vermogen om te gaan met conflicten. 56 procent van de onderzochte mensen dreigt binnen nu en zes maanden thuis te komen zitten met burn-outklachten. Bij een vergelijkbaar onderzoek vorig jaar lag dit percentage nog op 17 procent. Veel mensen hebben moeite met het onder controle krijgen van hun stress door het thuiswerken en de baanonzekerheid die de huidige economie met zich meebrengt, stelt het NCPSB. Ook hebben veel mensen, bijvoorbeeld in de zorg, lange werkdagen gemaakt.

NCPSB-voorzitter Theo Immers zegt zich grote zorgen te maken over de uitkomst van het onderzoek. Hij doet een oproep aan werkgevers om het probleem kenbaar te maken en actie te ondernemen, voornamelijk wat betreft de vitale beroepen. „Als je er bij deze groep op tijd bij bent, en ze bijvoorbeeld in persoonlijke coachingssessies weerbaarder maakt, moet je een heleboel leed kunnen voorkomen.”

Een virtuele vergadering. Foto Remko de Waal/ANP

Japanse economie krimpt met 7,8 procent

De Japanse economie is vanwege de coronacrisis in het tweede kwartaal met 7,8 procent gekrompen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Dat is de grootste neergang sinds de Tweede Wereldoorlog en al het derde kwartaal van krimp op rij.

"De grote daling kan worden verklaard door de afname van de consumptie en de export", zegt hoofdeconoom Takeshi Minami van onderzoeksbureau Norinchukin tegen persbureau Reuters. Toch doet Japan het in de coronacrisis een stuk beter dan de meeste andere Aziatische landen, omdat het niet zulke rigoureuze maatregelen heeft genomen. Minami verwacht in het derde kwartaal weer groei, maar wijst er wel op dat het wereldwijde herstel moeizaam verloopt, op China na.

In Nederland kromp de economie in het tweede kwartaal met 8,5 procent, zo werd vorige week bekend. Dat was ondanks dat het een recordkrimp is minder dan het Europese gemiddelde en dan in ons omringende landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België.

Amerikaanse Huis teruggeroepen van reces voor stemming over postcrisis

Voorzitter Nancy Pelosi heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden teruggeroepen van reces om te stemmen over een voorstel om de Amerikaanse postdienst te beschermen. Vanwege het risico op coronabesmetting zijn veel meer Amerikanen dan gebruikelijk van plan om bij de presidentsverkiezingen van 3 november per brief te stemmen. Staatspostbedrijf US Postal Service functioneert echter slecht en president Donald Trump weigert er geld voor uit te trekken.

Democrate Pelosi schrijft aan het Huis van Afgevaardigden dat het voorstel moet voorkomen dat de posterservice haar dienstverlening moet inperken. „Het is heel alarmerend om door heel het land de desastreuze effecten te zien van de campagne van de president om de verkiezingen te saboteren door het manipuleren van de postdienst en kiezers zo hun stemrecht te ontnemen.”

De afgelopen maanden heeft Trump meerdere keren gezegd dat stemmen per brief tot fraude zal leiden. Trumps economisch adviseur Larry Kudlow zei donderdag dat het voorstel van de Democraten om geld uit te trekken ter bevordering van de verkiezingsopkomst op een „echt links wensenlijstje” thuishoort.

Lees ook: Wil Trump de posterijen financieel verwurgen?

Nieuw-Zeeland stelt verkiezingen uit vanwege corona

De parlementsverkiezingen in Nieuw-Zeeland zijn met vier weken uitgesteld, vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus in het land. Dat heeft premier Jacinda Ardern besloten. „Dit besluit geeft alle partijen de komende negen weken de tijd om campagne te voeren en geeft de kiescommissie voldoende tijd om ervoor te zorgen dat een verkiezing kan plaatsvinden”, lichtte ze toe.

De verkiezingen zouden op 19 september worden gehouden, maar zijn nu verplaatst naar 17 oktober. In Nieuw-Zeeland bepaalt de premier normaal gesproken zelf de verkiezingsdatum, maar vanwege de uitzonderlijke omstandigheden heeft Ardern overleg gevoerd met andere politieke leiders.

Ze zei volgens The New Zealand Herald dat uitstel nu het beste is zodat de partijen en de kiescommissie zich beter voor kunnen bereiden, maar dat ze de datum niet opnieuw gaat verschuiven, omdat Covid nu eenmaal „het nieuwe normaal” is op deze wereld.

Nieuw-Zeeland was meer dan drie maanden vrij van het coronavirus, maar de afgelopen week zijn tientallen nieuwe besmettingen vastgesteld. In Auckland, de grootste stad van het land, geldt sinds enkele dagen een lockdown.

Jacinda Ardern

Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne van haar Labour Party op 8 augustus 2020. Foto David Rowland/EPA

Het laatste nieuws

Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van zondag 16 augustus:

  • Er zijn nog vier coronabesmettingen vastgesteld bij mensen die op camping Appelhof op Terschelling zijn geweest. Het totaal aantal besmettingen bij gasten van de jongerencamping komt hiermee op veertien.
  • Zondag lagen 36 Covidpatiënten op de Nederlandse intensive cares, drie minder dan op zaterdag. Buiten de IC's lagen zondag 122 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.
  • Niet eerder zijn wereldwijd op één dag zoveel nieuwe coronagevallen gemeld als zaterdag. Het aantal besmettingen steeg met 294.237 tot ruim 21 miljoen in totaal.

 

Lees hier het hele coronablog van zondag 16 augustus terug