Laatste nieuws Covid-19

Italië sluit discotheken, mondkapjes ’s nachts verplicht

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van zondag 16 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Hier hield NRC u op zondag 16 augustus op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van zondag:

 • Er zijn nog vier coronabesmettingen vastgesteld bij mensen die op camping Appelhof op Terschelling zijn geweest. Het totaal aantal besmettingen bij gasten van de jongerencamping komt hiermee op veertien.
 • Zondag lagen 36 Covidpatiënten op de Nederlandse intensive cares, drie minder dan op zaterdag. Buiten de IC's lagen zondag 122 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen.
 • Niet eerder zijn wereldwijd op één dag zoveel nieuwe coronagevallen gemeld als zaterdag. Het aantal besmettingen steeg met 294.237 tot ruim 21 miljoen in totaal.

 

Lees hier het coronablog van maandag 17 augustus

Italië sluit discotheken, mondkapjes 's nachts verplicht

In Italië zijn zondag de discotheken, nachtclubs en dansruimten in de buitenlucht gesloten. Ook moeten mensen die tussen 18.00 uur en 06.00 uur op stap zijn en zich in openbare ruimtes bevinden, verplicht een mondkapje dragen. De Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza heeft dat zondag besloten en een decreet ondertekend dat maandag van kracht wordt.

De sluiting van de uitgaansgelegenheden geldt voor onbepaalde tijd. „We moeten voorzichtig blijven”, aldus de minister over een nieuwe lichte toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen in het land.

Nog twee nertsenhouderijen met coronabesmetting

Er zijn bij nog twee nertsenbedrijven coronabesmettingen aangetroffen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarover zondag details bekendgemaakt. Het gaat om een bedrijf in De Mortel (Brabant) en één in Ottersum (Limburg), met respectievelijk zevenhonderd en achtduizend moederdieren.

In totaal zijn nu bij 33 nertsenbedrijven coronabesmettingen aangetroffen. Bij de bedrijven waar eerder infecties zijn gevonden, werden alle dieren geruimd. Ook bij de twee laatste bedrijven zal dat zo snel mogelijk worden gedaan, aldus het ministerie. De nertsen in het bedrijf in Ottersum vertoonden ziekteverschijnselen. De besmetting in De Mortel kwam aan het licht door de wekelijkse test op kadavers. Alle nertsenbedrijven moeten wekelijks verplicht de bij hen op natuurlijke wijze gestorven dieren opsturen aan de overheid. Het is een van de manieren waarop screening wordt uitgevoerd.

In juli raadde de Veiligheidsregio in Brabant alle fokkers en nertsenbedrijven aan hun dieren zelfs preventief te ruimen. Vanaf 2024 is het verboden de dieren te houden en fokken; dat besluit werd jaren geleden genomen op morele gronden. Vanwege de vele coronabesmettingen wordt nu steeds vaker aangedrongen op preventief ruimen.

Lees ook: Stress bij nertsenhouders groeit

Nog vier besmettingen gevonden bij bezoekers camping Appelhof

Er zijn nog vier coronabesmettingen vastgesteld bij mensen die op camping Appelhof op Terschelling zijn geweest. Het totaal aantal besmettingen bij gasten van de jongerencamping komt hiermee op veertien. Dat heeft GGD Fryslân zondagmiddag gemeld.

De vier personen hebben afgelopen week niet meegedaan aan de grootschalige testactie op het eiland van de GGD. Die actie werd ingesteld nadat donderdag duidelijk werd dat acht bezoekers van de camping bij thuiskomst het virus bleken te hebben opgelopen tijdens hun vakantie. Ook de vier nieuwe patiënten kregen thuis pas klachten en hebben zich toen laten testen.

Het teststation op Terschelling is nog steeds open en zondag hebben er zich 157 mensen laten testen op het coronavirus. De uitslag van deze testronde wordt maandag verwacht, dan wordt ook besloten of de testlocatie langer open blijft. Camping Appelhof sluit maandag om 12.00 uur vanwege de coronabesmettingen.

Lees ook deze reportage van Terschelling dit weekend: 'Aan de vakantie op Appelhof kwam abrupt een einde' Terschelling bleef bijna coronavrij. Toen kwam er een uitbraakje op jongerencamping Appelhof.

Afname aantal coronapatiënten op IC naar 36

Er liggen 36 Covidpatiënten op de Nederlandse intensive care, drie minder dan op zaterdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatiënten dat dit weekend in het ziekenhuis ligt, is „stabiel”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Buiten de IC's zijn nog 122 coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen in Nederland. Zaterdag waren dat er 124. Volgens Kuipers moeten de ziekenhuizen er rekening mee houden dat „in de komende periode” weer meer patiënten met Covid-19 worden opgenomen, vanwege het aantal nieuwe besmettingen. „De ziekenhuizen hebben voldoende capaciteit om dit op te vangen, mits het aantal besmettingen op korte termijn stabiliseert”, laat hij weten. Behalve patiënten met Covid-19 zijn zondag nog 578 mensen op de IC's opgenomen, een afname van vijf.

Sinds zaterdag zijn bij het RIVM 507 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat is minder dan van vrijdag op zaterdag, toen werden er 655 nieuwe besmettingen geregistreerd. Hieruit zijn niet direct conclusies te trekken: soms duurt het enkele dagen voordat nieuwe besmettingen in de officiële cijfers te zien zijn, en in het weekend worden gemiddeld minder nieuwe besmettingen geregistreerd.

Internist-intensivist Peter de Jager aan het werk op de intensive care. Artsen en verplegend personeel op de intensivecare-afdeling die specifiek is ingericht voor patiënten met Covid-19, in het Jeroen Bosch ziekenhuis op 26 april 2020. Foto Ilvy Njiokiktjien/

Nieuwe datum SAIL Amsterdam bekendgemaakt: 20 tot 24 augustus 2025

Het tiende jubileum van het vaarevenement SAIL is verplaatst naar 20 tot 24 augustus 2025. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Het evenement zou eigenlijk deze week hebben plaatsgevonden maar werd uitgesteld vanwege de coronamaatregelen.

Het jaartal, 2025, werd al in april geopperd. De organisatie schreef toen: „Samen met de Gemeente Amsterdam gaan we hard aan het werk om SAIL in 2025 groots terug te laten keren. SAIL is dan één van de hoogtepunten in de viering van 750 jaar Amsterdam, als we bovendien 50 jaar én de 10e editie van SAIL vieren.”

Twitter avatar sailamsterdam SAIL Amsterdam 2020 Pak je agenda er bij: de datum van #SAIL2025 is bekend! Ben jij er bij als de prachtige Tall Ships, kleurrijke bemanningen en miljoenen bezoekers uit alle windstreken de Amsterdamse haven kleuren? 750 jaar Amsterdam, 50 jaar én de 10e editie van SAIL: mis het niet, tot #SAIL2025! https://t.co/9Dg84gRlP9
Lees ook: Historische vloot dreigt door corona te kapseizen Nu de schippers vanwege corona niets verdienen, kunnen de schepen hun historische certificaten verliezen. „Als de schipper failliet gaat, dan gaat het schip mee.”

WHO meldt recordaantal besmettingen wereldwijd

 • Niet eerder zijn op één dag zoveel nieuwe coronagevallen gemeld als zaterdag. Het wereldwijde aantal besmettingen steeg met 294.237 tot ruim 21 miljoen in totaal, blijkt uit het dagrapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De toename komt (net als in de voorbije weken) vooral door een stijging in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, waar ruim 160.000 nieuwe gevallen werden vastgesteld. De cijfers zijn nog niet volledig, waarschuwt de WHO, en kunnen nog verder oplopen. Er werden bijna 10.000 sterfgevallen gemeld. Het officiële dodental staat bij de organisatie op 755.786.
 • De Nieuw-Zeelandse vicepremier Winston Peters heeft zich aangesloten bij oproepen uit de oppositie om de verkiezingen in het land uit te stellen. Het land was al meer dan honderd dagen virusvrij, maar kreeg de voorbije week ineens te maken met een nieuwe uitbraak. De campagnes zijn om die reden stilgelegd. Bovendien zal het virus van negatieve invloed zijn op de opkomst, aldus Peters. De verkiezingen staan op de agenda voor 19 september, maar zouden wat Peters betreft een of twee maanden later gehouden moeten worden. Nieuw-Zeeland telt nu 69 bevestigde coronagevallen, en is om die reden twee weken in lockdown gegaan. Dat het virus is opgelaaid zou de populariteit van premier Jacinda Ardern kunnen schaden. Zij werd juist geprezen voor haar effectieve coronabeleid. Peters deed zijn oproep in een brief aan premier Ardern. Zij zal daar maandag op reageren, heeft ze laten weten.
 • De Australische langeafstandszwemmer Chloe McCardel hoeft niet in quarantaine omdat ze van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk is gezwommen. Zowel de Franse als de Britse kustwacht heeft haar verzekerd dat ze zich daar geen zorgen over hoeft te maken, zei ze zondag tegen de BBC. McCardel vertrok zaterdagavond voor de 35ste keer uit Dover voor een ruim tien uur durende oversteek van Het Kanaal. Zondagochtend vroeg kwam ze aan in Frankrijk. Officieel moet iedereen die in Frankrijk is geweest van het VK sinds dit weekend twee weken in quarantaine, maar als ze minder dan tien minuten op het strand blijft en met niemand contact heeft, is dat voor de zwemster volgens de autoriteiten niet nodig. McCardel heeft net als de Britse Alison Streeter Het Kanaal nu al vaker overgestoken dan welke man dan ook. Streeter is recordhouder, zij legde de ruim dertig kilometer al 43 keer af.
 • Volgend jaar geen carnaval op Curaçao

  Op Curaçao zal volgend jaar geen carnaval worden gehouden. Hoewel de autoriteiten hebben aangegeven dat de maatregel is genomen vanwege het risico op verdere verspreiding van het coronavirus, zou ook de penibele financiële situatie op het eiland een rol spelen.

  De terugloop in toerisme de afgelopen maanden heeft voor een economische krimp van meer dan 20 procent gezorgd op het eiland. Daardoor zouden bedrijven geen geld meer hebben om het evenement te sponsoren.

  Jaarlijks wordt carnaval op Curaçao naar schatting met 25.000 mensen gevierd. Carnavalsverenigingen willen de viering alsnog doorgang laten vinden, maar de regering vindt het een te groot risico.

  Niet alleen Curaçao kampt met grote financiële problemen door de coronacrisis. De Arubaanse premier Evelyn Wever-Croes zei op zaterdag dat Aruba nog tot eind augustus aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Er wordt gehoopt op een lening vanuit Nederland, maar daar worden strenge voorwaarden aan gesteld. Op Aruba zijn momenteel 851 coronabesmettingen bekend. Ook op dat eiland ligt de toerisme-industrie al maanden zo goed als stil.

  Lees ook: Voor Curaçao is corona een crisis te veel

  Sint-Maarten sluit bars en discotheken voor zeker twee weken

  Alle bars en discotheken op Sint-Maarten moeten vanaf middernacht de deuren sluiten. Volgens minister Ludmila De Weever (Toerisme en Economie) is de maatregel van urgent belang vanwege de snelle stijging in nieuwe vastgestelde coronabesmettingen. Restaurants op het eiland mogen wel openblijven maar moeten om 22.00 uur dicht. De maatregel zal in ieder geval tot het einde van de maand gelden.

  In een week verdubbelde het aantal vastgestelde besmettingen op het eiland, van 74 naar 150. Er wordt gevreesd voor toenemende druk op de gezondheidszorg en de medische voorzieningen op het eiland zijn schaars. Daarom wordt er nu ingegrepen met de nieuwe maatregel, zei De Weever. Volgens de minister is de maatregel noodzakelijk om een verdere verspreiding tegen te houden, ondanks de mogelijk verdere economische schade voor de toerisme-industrie.

  Op zaterdag maakte Saba, een van de andere Bovenwindse Eilanden, bekend de grens voor Nederlandse toeristen langer dicht te houden. Vanaf 1 oktober zouden toeristen weer naar Saba mogen, maar de autoriteiten hebben de maatregel verlengd vanwege de toename in vastgestelde coronabesmettingen in Nederland.

  Het laatste nieuws

  Hier houdt NRC u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag 15 augustus:

  • Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten op de dag dat het opschalingsplan gepresenteerd werd dat het bron- en contactonderzoek meer tijd in beslag zou nemen dan in het plan stond, meldt de NOS.
  • De studentenvereniging S.S.R. mag niet meedoen aan de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam vanwege 23 besmettingen onder de leden na een dispuutreis. Dat heeft het college van bestuur van de onderwijsinstelling besloten.
  • In Nederlandse ziekenhuizen is sprake van een „geleidelijke toename” van coronapatiënten, concludeert Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdag. Het RIVM meldde zaterdag 655 nieuwe besmettingen in het afgelopen etmaal.

  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het advies voor reizen binnen Europa verder aan. Vanaf middernacht geldt voor delen van Spanje, Frankrijk en België code oranje omdat op die plekken het aantal besmettingen snel toeneemt.

   

  Lees hier het blog van zaterdag 15 augustus terug