Poetin belt met Loekasjenko over aanhoudende demonstraties in Wit-Rusland

Presidentsverkiezingen Het is zover bekend voor het eerst sinds de grootschalige protesten in Wit-Rusland tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen dat president Poetin belt met Loekasjenko.
Zaterdag werd er weer geprotesteerd in Minsk.
Zaterdag werd er weer geprotesteerd in Minsk. Foto Vasily Fedosenko/Reuters

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gebeld met president Alexandr Loekasjenko over de aanhoudende protesten in Wit-Rusland. De twee ambtsgenoten spraken hun vertrouwen uit dat „alle problemen” snel opgelost zullen worden.

Het is zover bekend voor het eerst sinds de grootschalige demonstraties tegen fraude bij de Wit-Russische presidentsverkiezingen dat Poetin en Loekasjenko officieel met elkaar bellen. „Het is belangrijk dat destructieve krachten geen misbruik maken van deze problemen om de samenwerking tussen de twee landen te schaden”, zo valt te lezen in een verklaring van het Kremlin.

De betrekkingen tussen de twee bondgenoten is de afgelopen tijd bekoeld. Eerder deze maand werden 33 Russische huurlingen opgepakt buiten de Wit-Russische hoofdstad Minsk die volgen Loekasjenko het land moesten ‘destabiliseren’. 32 mannen uit die groep zijn zaterdag weer overgedragen aan Moskou. Eén verdachte had ook de Wit-Russische nationaliteit en blijft daar vastzitten.

Zaterdag gingen er weer duizenden mensen de straat op in Minsk. Het is de zevende dag op rij dat er gedemonstreerd wordt tegen het bewind van Loekasjenko, die al 26 jaar aan de macht is. Afgelopen zondag zou hij volgens officiële tellingen overtuigend gewonnen hebben bij de presidentsverkiezingen, maar volgens de oppositie is er op grote schaal gefraudeerd.

Lees het profiel van Loekasjenko: de behendige danser op het slappe koord tussen Oost en West

Volgens persbureau AP verzamelden zich zo’n vijfduizend demonstranten op de plek waar afgelopen maandag een actievoerder om het leven kwam. Er werden bloemen neergelegd en auto’s die voorbij reden toeterden.

Autoriteiten houden vol dat het 34-jarige slachtoffer een explosief naar de politie probeerde te gooien dat zou zijn ontploft in zijn hand. De vrouw van de actievoerder zegt echter dat ze zijn stoffelijk overschot heeft gezien in het mortuarium en dat zijn handen onbeschadigd waren. Zijn lichaam zou wel een kogelgat hebben.