Japanse bulkcarrier voor kust Mauritius breekt in tweeën

Olie Duizenden tonnen olie dreigden de oceaan in te vloeien nadat een Japans schip op een koraalrif voor de kust van Mauritius was gelopen, maar volgens autoriteiten is vrijwel alle brandstof uit het vaartuig gepompt.
Het vrachtschip Wakashio was onderweg van China naar Brazilië toen het op 25 juli vastliep op koraal voor de kust van Mauritius.
Het vrachtschip Wakashio was onderweg van China naar Brazilië toen het op 25 juli vastliep op koraal voor de kust van Mauritius. Foto EPA

De Japanse bulkcarrier MV Wakashio, die eind juli vastliep op het koraal voor de kust van de eilandstaat Mauritius, is in tweeën gebroken. Dat is te zien op beelden die verspreid worden op sociale media. De nog overgebleven olie die de zee in lekt wordt volgens lokale autoriteiten direct opgeruimd, meldt persbureau AP.

De afgelopen weken is zo’n 3.000 ton olie uit het vaartuig gepompt. Dat is bijna alle brandstof die nog aan boord was. Milieuorganisaties hadden gewaarschuwd voor een ecologische ramp als deze olie in het water zou belanden. Reddingswerkers probeerden daarom zo snel mogelijk het schip leeg te halen.

De eigenaar van de bulkcarrier, Nagashiki Shipping, zegt dat er slechts „residuen” van de olie over waren toen het vaartuig in tweeën brak. Het bedrijf heeft experts naar de regio gestuurd om te helpen en doet onderzoek hoe de MV Wakashio op het rif is gelopen. Normaal gesproken moet het vaartuig zestien kilometer buiten de kust blijven.

Compensatie

Het ministerie van Milieu van Mauritius zegt dat er diverse sleepboten klaarliggen. Ook zijn er oliebarrières opgezet, opdat de brandstof zich niet verder kan verspreiden, en wordt er een opruimschip ingezet.

De MV Wakashio was onderweg van China naar Brazilië toen het op 25 juli aan de grond liep. Na een aantal dagen ontstonden er breuken in de romp door golven die op het schip klapten, waarna er zo’n 1.000 ton olie de zee in vloeide.

Er werd een grootschalige opruimactie opgezet door de lokale bevolking. De regering van Mauritius vroeg om internationale hulp om een milieuramp in het nabijgelegen beschermde gebied Blue Bay te voorkomen. Frankrijk stuurde een militair vliegtuig en een marineschip, Japan zei zaterdag ook een hulpteam naar het eiland te sturen.

Mauritius eist compensatie van Nagashiki Shipping voor de schade. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de eilandstaat in de Indische oceaan.