Laatste nieuws Covid-19

Code oranje voor delen Spanje, Frankrijk en België

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland van zaterdag 15 augustus. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op 15 augustus de belangrijkste ontwikkelingen omtrent de wereldwijde uitbraak van het coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt bij. Volg voor het laatste nieuws het nieuwe coronablog:

Lees hier het coronablog van zondag 16 augustus

Dit was het belangrijkste nieuws van zaterdag:

 • Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten op de dag dat het opschalingsplan gepresenteerd werd dat het bron- en contactonderzoek meer tijd in beslag zou nemen dan in het plan stond, meldt de NOS.
 • De studentenvereniging S.S.R. mag niet meedoen aan de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam vanwege 23 besmettingen onder de leden na een dispuutreis. Dat heeft het college van bestuur van de onderwijsinstelling besloten.
 • In Nederlandse ziekenhuizen is sprake van een „geleidelijke toename” van coronapatiënten, concludeert Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdag. Het RIVM meldde zaterdag 655 nieuwe besmettingen in het afgelopen etmaal.
 • Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het advies voor reizen binnen Europa verder aan. Vanaf middernacht geldt voor delen van Spanje, Frankrijk en België code oranje omdat op die plekken het aantal besmettingen snel toeneemt.

Nog een besmetting vastgesteld op Terschelling

Bij een derde testdag op Terschelling naar aanleiding van meerdere besmettingen onder jongeren is bij nog een persoon het coronavirus vastgesteld. Deze persoon heeft het eiland „via speciaal vervoer” verlaten, meldt de GGD Fryslan.

De afgelopen dagen werden op Terschelling honderden mensen getest nadat was gebleken dat zeker acht personen die op een jongerencamping waren geweest, het virus hadden opgelopen. De GGD besloot een extra testlocatie op te zetten en riep jongeren op om zich te laten testen.

Zuid-Afrika beëindigt deel van coronamaatregelen

Zuid-Afrika gaat een deel van de coronamaatregelen beëindigen. President Cyril Ramaphosa zei zaterdag op televisie dat de piek van de uitbraak in het land achter de rug is, melden Zuid-Afrikaanse media.

Het tijdelijke verbod op de verkoop van sigaretten en alcohol wordt opgeheven. Ook mogen restaurants en cafés onder voorwaarden open, zolang ze de hygiëne in acht houden. Verder wordt verkeer tussen provincies weer toegestaan.

Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen twee weken aan het dalen. Volgens Rampahosa heeft dit ervoor gezorgd dat de „druk op onze gezondheidsfaciliteiten aanzienlijk is verminderd”. Wel waarschuwde hij de bevolking dat de infecties snel weer kunnen toenemen als mensen niet oppassen en zich aan de regels houden.

Tot nu toe is bij ruim 580.000 mensen in Zuid-Afrika het coronavirus vastgesteld. In totaal zijn er zeker 11.667 personen overleden aan Covid-19.

President Ramaphosa op bezoek in een kliniek voor coronapatiënten. Foto Reuters

Ontwikkelingen in Europa

 • Net als veel andere Europese landen, ziet Malta het aantal nieuwe besmettingen snel toenemen. Zaterdag werd een recordaantal gemeld van 72 nieuwe Covid-19-infecties in het afgelopen etmaal. Tot half juli had Malta een periode van twee maanden waarin er geen besmettingen werden vastgesteld. Op een bevolking van bijna een half miljoen bleken tot nu toe 1.348 mensen het virus te hebben/ 9 personen zijn er overleden aan Covid-19.
 • Ondanks de coronacrisis is het aantal migranten dat het afgelopen jaar de Middellandse Zee overstak naar Italië toegenomen met bijna 150 procent. De meesten vertrekken volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken uit Tunesië en Libië. Het ging om 21.618 mensen sinds eind juli 2019. Om verdere uitbraken te voorkomen, proberen Italiaanse autoriteiten migranten zoveel mogelijk te testen bij aankomst en te isoleren als ze het virus blijken te hebben.
 • De voorzitter van de Ierse toerisme-autoriteit heeft zijn functie neergelegd omdat hij zich niet heeft gehouden aan reisvoorschriften van de regering. Michael Cawley, een voormalig topman van Ryanair, bevestigde tegenover de krant The Independent dat hij op vakantie was met zijn familie in Italië. Hoewel dit officieel wel mag, roept Ierland burgers op om alle niet-essentiële reizen te vermijden.

Ook code oranje voor delen Spanje, Frankrijk en België

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het advies voor reizen binnen Europa verder aan. Vanaf middernacht geldt voor delen van Spanje, Frankrijk en België code oranje vanwege een toenemend aantal besmettingen, meldt persbureau ANP.

In Spanje geldt straks het advies ook voor onder meer Madrid en de Balearen. In Frankrijk gaat het om het gebied rond Parijs en Bouches-du-Rhône, de regio rond Aix-enProvence en Marseille. In België geldt het straks ook voor Brussel.

Eerder was al code oranje afgegeven voor delen van het noordoosten van Spanje en Antwerpen. Het advies betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Nederlanders die terugkeren uit deze gebieden, wordt dringend verzocht om twee weken in quarantaine te gaan.

Ook voor Parijs geldt straks code oranje. Foto Julien de Rosa/EPA

'Geleidelijke toename' coronapatiënten in het ziekenhuis

In Nederlandse ziekenhuizen is sprake van een „geleidelijke toename” van coronapatiënten, zowel op intensive cares als daarbuiten. Dat concludeert Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdag.

Momenteel liggen 39 mensen met Covid-19 op de IC, 1 meer dan op vrijdag. Verder liggen 124 coronapatiënten in het ziekenhuis buiten de IC, 4 meer dan een etmaal eerder. „Het aantal COVID-patiënten blijft geleidelijk toenemen, zowel op de IC’s als daarbuiten”, stelt Kuipers. „Sinds eind juli is het aantal verdubbeld.”

Het RIVM meldde zaterdag 655 nieuwe besmettingen in het afgelopen etmaal. Vrijdag waren dat er 636 en donderdag 577. Ook werden er twee nieuwe doden als gevolg van het coronavirus vastgesteld.

Rotterdamse studentenvereniging uitgesloten van entreeweek na 23 besmettingen

De studentenvereniging S.S.R. mag niet meedoen aan de introductieweek van de Erasmus Universiteit Rotterdam vanwege 23 besmettingen onder de leden. Dat heeft het college van bestuur van de onderwijsinstelling besloten, is te lezen in een zaterdag gepubliceerde verklaring.

De besmettingen zijn vastgesteld onder deelnemers van een dispuutreis naar Griekenland. Na bron- en contactonderzoek van de GGD-Rijnmond zijn de besmette leden in quarantaine gesteld. De studenten van de vereniging worden uitgesloten van alle fysieke en online activiteiten van de zogeheten Eurekaweek. De universiteit was niet direct bereikbaar voor verdere toelichting.

Rector Magnificus Rutger Engels noemt de „algehele situatie dermate ernstig” dat de vereniging volledig wordt uitgesloten van de introductieweek, staat in de verklaring. „Ik begrijp dat deze week belangrijk is voor de vereniging, maar ik wil alle risico’s op besmettingen uitsluiten. Tevens vind ik het noodzakelijk dat deze ontstane situatie grondig wordt geanalyseerd.”

Maandag spreekt de rector met het bestuur. Engels roept studenten op om zich aan de coronamaatregelen te houden. Wervingsactiviteiten van studentenvereniging voor nieuwe leden mogen alleen doorgaan als daar ontheffing door is gegeven door de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond. „Deze situatie maakt het nogmaals duidelijk welke verantwoordelijkheid wij gezamenlijk hebben”, stelt Engels.

De Erasmus Universiteit heeft dit jaar een aangepaste introductieweek vanwege de coronacrisis. Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Oefenwedstrijd ADO Den Haag en NAC Breda afgelast om coronabesmettingen

De oefenwedstrijd tussen ADO Den Haag en NAC Breda zaterdag is afgelast omdat bij de Haagse club vier mensen positief getest zijn op het coronavirus. Het gaat om drie spelers en één staflid, laat ADO zaterdag weten.

„De positief geteste personen zijn per direct in thuisquarantaine gegaan”, schrijft de voetbalclub in een verklaring. De club laat niet weten hoe het met ze gaat maar schrijft dat „hun situatie continu gemonitord” wordt. De besmettingen kwamen aan het licht omdat spelers, stafleden en overige medewerkers wekelijks getest worden op Covid-19.

Twitter avatar ADODenHaag ADO Den Haag 🔰 🙁 Uit de laatste testronde zijn vier nieuwe positieve COVID 19-tests gekomen, met als gevolg dat het duel van vandaag geen doorgang kan vinden. #nacADO

Geluidsapparatuur om feest te organiseren in Zeeland verboden

In Zeeland is het sinds vrijdag verboden om geluidsapparatuur bij je te hebben om te gebruiken voor een feest. De Veiligheidsregio Zeeland heeft deze maatregel toegevoegd aan de noodverordening om illegale feesten tegen te gaan.

De Veiligheidsregio maakt zich onder meer zorgen over jongeren die vanuit België naar Nederland komen om te feesten. Voorzitter van de Veiligheidsregio Jan Lonink ziet „een soort invasie van jongeren die Dishoek als Lloret de Mar zien”, zegt hij tegen tegen Omroep Zeeland.

In de strandplaats Dishoek werd onlangs een feest georganiseerd. „Dat is tijdig afgebroken, maar de situatie wordt wel precair”, aldus Lonink. „We hebben op de Zeeuwse stranden de laatste tijden veel beginnende feestjes gehad."

Twitter avatar VRZ Zeeland Veilig / VRZ Met een extra artikel in de nieuwe coronanoodverordening wil Veiligheidsregio Zeeland illegale feesten tegen kunnen gaan. De nieuwe noodverordening staat nu op onze website. Meer informatie: https://t.co/oVcdwD2C39

'Hartinfarct ten onrechte aangezien voor corona'

Symptomen van een hartinfarct of hartfalen zijn afgelopen maanden door huisartsen soms gediagnosticeerd als corona, waardoor de patiënten onterecht in quarantaine werden gezet. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van gesprekken met patiënten en deskundigen. Sommige symptomen, zoals benauwdheid, lijken op corona, waardoor er in een aantal gevallen een verkeerde diagnose werd gesteld.

Het is niet duidelijk om hoeveel verkeerde diagnoses het gaat. De Hartstichting laat aan RTL weten tientallen meldingen te hebben binnengekregen. Ook de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie zegt „meerdere voorbeelden” te kennen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap zegt in een reactie tegen RTL dat dit soort signalen nieuw zijn.

Cardiologen trokken eind maart al aan de bel, omdat ze een drastische daling zagen van het aantal patiënten dat zich meldde met een hartinfarct of dreigend hartinfarct. Ze riepen patiënten op het ziekenhuis vooral niet te mijden uit angst om corona op te lopen. De Hartstichting laat weten een onderzoek begonnen te zijn om huisartsen te helpen sneller de juiste diagnose te stellen.

Lees ook: Cardiologen luiden de noodklok: hartpatiënten mijden het ziekenhuis

'Ministerie en GGD wisten al dat bron- en contactonderzoek langer zou duren'

Het ministerie van Volksgezondheid en de GGD wisten op de dag dat het opschalingsplan gepresenteerd werd dat het bron- en contactonderzoek meer tijd in beslag zou nemen dan in het plan stond. Op 15 mei was al duidelijk dat het onderzoek gemiddeld acht uur zou duren in plaats van de geplande vijf. Dat meldt de NOS zaterdag.

De GGD was volgens de NOS in het opschalingsplan uitgegaan van het aantal contacten dat mensen hadden tijdens de lockdown, waardoor vijf uur genoeg zou moeten zijn. Maar tijdens overleg tussen het ministerie en de GGD werd op basis van nieuwe aannames en afspraken op 15 mei besloten dat er moest worden uitgegaan van acht uur. Meer personeel was niet nodig omdat het maximumaantal onderzoeken werd teruggebracht van 2.400 naar 1.500, schrijft de NOS.

Eerder deze week kwamen al problemen bij het bron- en contactonderzoek aan het licht. NRC schreef dat het ministerie in juli al informatie ontving over problemen met bron- en contactonderzoek, maar daar niets mee deed. Ook bleek al dat het aantal onderzoeken van de GGD’s ver achterblijft bij de eigen voornemens.

Lees ook: VWS miste alarmerende informatie in memo van GGD

Caribisch eiland Saba houdt grens voor Nederlanders langer dicht

De overheid van Saba, een soort bijzondere gemeente van Nederland, maakte vrijdag bekend de grens voor Nederlandse toeristen langer dicht te houden. Aanvankelijk zou het eiland vanaf 1 oktober opengaan voor toeristen. Vanwege de wereldwijde coronaontwikkelingen heeft de overheid van Saba besloten om die datum voorlopig uit te stellen.

Ook bezoekers uit Curaçao, Bonaire en Sint Eustatius worden geweerd. Zij mochten vanaf 1 juli het eiland bezoeken, maar dat besluit is teruggedraaid. Het eiland verwacht geen bezoekers te ontvangen voor het einde van het jaar, mede door de beperkte medische capaciteit op het eiland.

Saba telt zo'n 1.800 inwoners en behoort samen met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn vijf mensen positief getest op Covid-19, vier van hen zijn inmiddels genezen.

Veerboot naar VK meert op tijd aan

Een veerboot van Stena Line heeft zich vannacht naar Engeland gehaast. De boot vertrok vrijdagavond een kwartier te vroeg en probeerde zo snel mogelijk te varen, om te kunnen aanmeren voordat de verplichte quarantaine voor onder andere Nederlanders inging. De boot arriveerde op zaterdag om iets over drie uur 's ochtends lokale tijd in Harwich, terwijl de nieuwe maatregel om vier uur inging.

Het Verenigd Koninkrijk heeft strengere inreisrestricties ingesteld vanwege een toename van coronabesmettingen. Hierdoor geldt voor reizigers vanuit Frankrijk, Aruba, Malta en Nederland dat zij bij aankomst eerst twee weken in verplichte quarantaine moeten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk ook weer aangescherpt, van geel naar oranje: alleen noodzakelijke reizen. Officieel zijn er zeker 41.000 mensen in het VK overleden aan Covid-19; het werkelijke aantal ligt hoger, omdat niet alle overledenen op de ziekte getest waren.

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt de redactie van NRC de laatste ontwikkelingen uit binnen- en buitenland bij rond de coronapandemie. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • De Nederlandse economie kromp nog nooit zo hard als in het tweede kwartaal van dit jaar, meldde het CBS. Vanwege de coronacrisis slonk de economie met 8,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. In andere Europese landen was de krimp nog groter.
 • Het RIVM registreerde tussen donderdag- en vrijdagmiddag 636 nieuwe coronabesmettingen. Dat waren er iets meer dan de dag ervoor, toen er 577 gevallen bij kwamen. De nieuwe besmettingen komen voornamelijk uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
 • Middelbare scholen in Assen en Hilversum voeren een mondkapjesplicht in. „Ik voer liever nu een maatregel in die over twee weken overbodig blijkt, dan dat ik straks sorry moet zeggen als een groepje jongeren naar een wild oord is geweest en vervolgens elkaar besmet”, zegt de directeur van het Vincent van Gogh College in Assen daarover.
 • Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk wordt zaterdag aangepast, van geel naar oranje. De Britten laten alleen nog noodzakelijk (weg)verkeer toe en er geldt een strikte thuisquarantaine van veertien dagen voor reizigers uit Nederland.

 

Lees hier het blog van vrijdag terug.