Winstdaling

Volksbank vult stroppenpot, financiële topman weg

De Volksbank heeft het afgelopen half jaar 31 procent minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Dat komt vooral door een toevoeging aan de stroppenpot van 45 miljoen euro. De staatsbank hield een nettowinst over van 106 miljoen euro, blijkt vrijdag uit een tussentijds bericht. De bank maakte verder bekend dat financieel directeur Pieter Veuger vertrekt.

De stroppenpot, die uit apart gezet geld bestaat voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald, is uit voorzorg verhoogd vanwege de coronacrisis. De Volksbank, het financiële concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en Regiobank, zegt zo rekening te houden met „pessimistische economische toekomstscenario’s”, aldus bestuursvoorzitter Maurice Oostendorp. Ook andere grote banken hebben inmiddels grote bedragen toegevoegd aan hun stroppenpot.

Het vertrek van financieel directeur Pieter Veuger, pas vorig jaar aangetreden, houdt volgens de raad van commissarissen verband met „onvoldoende dynamiek tussen de directieleden voor een constructieve samenwerking.” De raad benadrukt dat het vertrek niets te maken heeft met de strategische richting van de bank. Veugers vertrek valt samen met dat van Oostendorp. Die wordt als topman per 15 augustus opgevolgd door Martijn Gribnau. Gribnau maakt sinds twee maanden deel uit van de directie. (NRC)