In beeld

Dit zijn de indrukwekkendste foto’s van deze week

De fotoredactie van NRC selecteert elke week de indrukwekkendste, mooiste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie. In de week dat Joe Biden koos voor Kamala Harris als zijn running mate, gingen Wit-Russen de straat op in protest tegen de in hun ogen frauduleuze verkiezingsuitslag, barstte in Noord-Sumatra de Sinabung uit en bezocht Boris Johnson een zomerkamp.
Alsof er niets aan de hand is, oogsten deze boeren hun aardappelen op Sumatra. In de regio Karo, in Noord-Sumatra, barstte de vulkaan Sinabung in een week tijd drie keer uit. Slachtoffers zijn er voor zover bekend niet gevallen, maar de aswolken waren in de wijde omtrek te zien. Deze vulkaan barst sinds 2013 geregeld uit.
Foto Sastrawan Ginting/ REUTERS
Na de verwoestende explosie van ruim een week geleden in de Libanese hoofdstad, die aan meer dan tweehonderd mensen het leven kostte en voor ongekende ravage zorgde, gingen tienduizenden Libanezen de straat op. De bevolking achtte de regering verantwoordelijk voor de ramp in de haven van Beiroet waar ruim 2.700 ton ammoniumnitraat onbeschermd lag opgeslagen. De autoriteiten zouden al jaren hebben geweten dat het gevaarlijke spul zich daar bevond. Onder druk van de aanhoudende protesten trad de regering maandag af.
Foto Joseph Eid /AFP
Terwijl de Britse premier Boris Johnson zijn boogschietvaardigheden toont tijdens een bezoek aan een zomerkamp in Upminster, vlakbij Londen, is zijn land economisch gezien in slechte staat. Deze week werd bekend dat de Britse economie in het tweede kwartaal met ruim 20 procent is gekrompen. En daarmee doet de Britse economie het tot nu toe het slechtst in Europa.
Foto Lucy Young / POOL / AFP
Mediatycoon en activist Jimmy Lai werd dinsdagnacht op borgtocht vrijgelaten na veertig uur te hebben vastgezeten. De 71-jarige prominente prodemocratische activist werd maandag met negen anderen opgepakt onder de omstreden nieuwe veiligheidswet in Hongkong, op verdenking van samenzwering met buitenlandse mogendheden.
Foto Jerome Favre /EPA
Hoewel het kiescomité zittend president Aleksandr Loekasjenko aanwees als winnaar van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland, accepteren de Wit-Russen die uitslag allerminst. Al dagen wordt er vooral ’s nachts gedemonstreerd. En de ordetroepen reageren keihard op de betogingen. Niet alleen de demonstranten, maar ook omstanders worden hard aangepakt. Tijdens protesten zondagavond, vlak na het sluiten van de stembussen, raakte NRC-correspondent Emilie van Outeren gewond aan haar been. Ze is weer in Nederland.
Foto Tatyana Zenkovich /EPA
Het waterkanon en verdovingsgranaten werden ingezet door de Zuid-Afrikaanse politie bij protesten in Stellenbosch. Daar braken deze week rellen uit. De zwarte bewoners uit het armere township Kayamandi protesteerden tegen de blanke elite en hun privileges en de ongelijkheid tussen hen en de wijnbedrijven die veelal in handen zijn van deze elite.
Foto Nic Bothma /EPA
In de Marokkaanse stad Tanger patrouilleert het leger nu daar en ook elders in het Noord-Afrikaanse land opnieuw uitbraken van corona zijn geconstateerd. Deze week sneuvelde een record: niet eerder werden er op één dag zoveel coronadoden en besmettingen geregistreerd. De regio rond miljoenenstad Casablanca heeft de meeste vastgestelde besmettingen, gevolgd door de regio rond Tanger.
Foto Fadel Senna / AFP
Protesten in Bolivia nadat de zelfverklaard president Jeanine Áñez voor de derde keer verkiezingen uitstelde in verband met de coronapandemie. Voorstanders van de voormalige president Evo Morales gingen de straat op en eisten het vertrek van Áñez. Het is de bedoeling dat de verkiezingen die in mei oorspronkelijk gepland stonden en werden verschoven naar september, nu op 18 oktober plaatsvinden.
Foto Luis Gandrillas / AFP
Monsoonregens hebben in Pakistan het leven gekost aan zeker vijftig mensen. De regens waren zo hevig dat de waterkering van de Nai Gaj-dam doorbrak en het water de omringende gebieden blank zette.
Foto Fayyaz Ahmed /EPA
In Mauritius wordt met man en macht geprobeerd de olievervuiling veroorzaakt door het op een koraalrif vastgelopen Japanse schip Wakashio te beperken. Het land heeft amper de middelen om het lek te beperken, laat staan de expertise om het schip weg te slepen. En dus worden met provisorische middelen barrières in zee gebouwd en neergelegd om de olie die inmiddels uit het schip lekt op te vangen, en om te voorkomen dat het de kwetsbare natuur niet verder vervuilt.
Foto Laura Morosoli /EPA
Augustus blijkt tot nu toe de dodelijkste maand in het Zuid-Amerikaanse Paraguay. In de eerste twee weken van de maand zijn al meer dodelijke coronaslachtoffers te betreuren dan in de hele maand juli. Bij een mobiel testlaboratorium groeten twee verpleegsters elkaar coronaproof gekleed.
Foto Nathalia Aguilar /EPA
De internationale voetbalbond UEFA nam ongekende maatregelen om de Champions League te laten uitspelen, die móest immers door gaan. En dus moeten ballenjongens afstand houden, zitten in afgehuurde hotels in Lissabon alle spelers en de stafleden van de clubs die nog in the running zijn, en worden ballen ontsmet. Woensdag werd de eerste kwartfinale gespeeld tussen Atalanta Bergamo en Paris Saint-Germain. Speler Marquinos (rechts) scoorde voor de Parijse club, die het treffen met 1-2 won.
Foto David Ramos / POOL / AFP
Zijn keuze liet lang op zich wachten, maar Democratisch presidentskandidaat Joe Biden koos voor de topfavoriet: Kamala Harris. Met haar wil hij in november het Witte Huis veroveren. Zittend president Donald Trump noemde Harris, senator van Californië, juriste en fel debater, ‘vals’ en ‘gemeen’.
Foto Olivier Douliery / AFP
Het debat over de recente uitbraken van corona in Nederland liep woensdagavond uit in chaos. Toen Geert Wilders (PVV) een hoofdelijke stemming aanvroeg over een motie om het salaris van zorgpersoneel te verhogen, bleken Kamerleden van de coalitie niet meer aanwezig. Eerder op de avond had met name minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zich moeten verdedigen over het besluit om reizigers uit oranje gebieden te verplichten in thuisquarantaine te gaan. Over meer strategische keuzes, het terrein van premier Mark Rutte, ging het nauwelijks.
Foto Remko De Waal /ANP